5 franske godbiter

Vi oversvømmes av amerikansk film, men hvorfor ikke planlegge en litt annerledes filmkveld? Disk opp med ost, kjeks og vin og snurr i gang en fransk film.

Frankrike omtales ofte som kinofilmens vugge, og har gjennom tidene stått for flere viktige strømninger i filmhistorien. 1960-tallets «nye franske bølge» har inspirert store regissører som Francis Ford Coppola og Quentin Tarantino, og fransk filmindustri er den mestselgende filmindustrien i Europa.

Listen over severdige franske filmer er lang, men Femelle har forsøkt å plukke ut 5 forslag for deg som ikke er så bevandret innen fransk film.

1. Le Fabuleux Destin d’Amèlie (2001)
Har du ennå ikke sett denne, er det ingen vei utenom. Denne fransk-tyske filmen, som på norsk fikk navnet «Den fabelaktige Amélie fra Montmartre», ble en stor kommersiell suksess, og gjorde Audrey Tautou til et kjent navn for mange. Dette er en herlig komedie om den søte og fantasifulle Amélie som bestemmer seg for å gjøre livet bedre for andre etter å ha fått høre om Prinsesse Dianas død.

2. Delicatessen (1991)
Fra den samme regissøren som gav oss Amélie, kommer den svarte komedien «Delicatessen», bare ti år tidligere. I et post-apokalyptisk Frankrike blir vi kjent med en rekke leieboere i et leilighetskompleks. Mat er en mangelvare, men i bygningens første etasje ligger en slakterbutikk, hvor det foregår lumske aktiviteter for å sikre mattilgangen. Filmen har mottatt en rekke priser.

3. Nikita (1990)
Regissør Luc Besson, blant annet kjent for sci-fi-filmen «The Fifth Element», står bak denne franske actionfilmen. Vi møter en ung kvinne som soner en livstidsdom i fengsel etter et ran som tok en stygg vending. I fengselet blir hun rekruttert av fransk etterretning for å jobbe som hemmelig agent. Det ble senere også produsert en tv-serie basert på filmen.

4. Belle de Jour (1967)
Denne filmen er en fransk klassiker, og fikk forlenget liv da den ble utgitt på dvd i 2002. I Belle de Jour møter vi en kvinne som bestemmer seg for å jobbe i hemmelighet som prostituert på dagtid på grunn av sin frustrasjon over det manglende sexlivet med sin mann. Dessverre kompliseres situasjonen da hun involverer seg med en ung gangster med en voksende sjalusi ovenfor ektemannen.

5. Betty Blue (1986)
Betty Blue, eller «37°2 le matin» som var filmens originale franske tittel, ble nominert til en Oscar for beste utenlandske film i 1986. Til tross for dette møtte filmen sterk kritikk fra stemmer som mente at den kun var pornografi i forkledning. Vi møter forfatterspiren Zorg som forelsker seg i den ville og uforutsigbare Betty. Sammen kastes de ut i en virvelvind av følelser ettersom Bettys lidenskap litt etter litt går over i galskap.

Kilder: rottentomatoes.com, wikipedia

Skrevet av: thea

Thea Sofie Melberg er 26 år og bor i Oslo. Hun elsker populærkultur,
og spesielt musikk. Når hun ikke skriver for femelle.no eller blogger på http://paapp.blogspot.com, jobber hun som reporter og programleder i Radiorakel.

2 kommentarer om “5 franske godbiter

Legg igjen en kommentar

Vis
Skjul