«Based on the novel written by…»

Folk leser mange bøker, og folk ser mye på film. Ofte leser vi bøker som er blitt gjort om til film, og som da får lyst til å se filmen. Ofte ser vi også filmer basert på bøker, som gir oss lysten til å lese boka. Veldig ofte ender det opp med at boken blir favoritten. Dette har noe med alle detaljene som blir utelukket i filmen. Ofte er det disse små detaljene som får oss til å like bøker i det hele tatt. Sjarmen ligger i detaljene, og når filmen utelukker detaljene er også litt av sjarmen borte.

Her lister vi opp ti bøker som vi synes var bedre enn filmene. Vi understreker vi fordi det er viktig å huske at smaken er som baken: todelt! Vi skriver heller ikke hva de ulike bøkene/filmene handler om, da de fleste av dere allerede vet hva de handler om.

Vi linker til informasjon om filmene ved tittelen, og informasjon om bøkene ved forfatteren.

About a Boy / Nick Hornby
Filmen er kjempemorsom, men boka er morsommere. Her så vi filmen før vi leste boka, og dermed var ikke den «leste boka, så filmen, ble kjempeskuffa»-følelsen der. Det er vi glad for, for det er en fantastisk film. Den har virkelig klart å opprettholde den samme stilen som går igjen i boka, og så alt for mange forandringer er ikke blitt gjort. Tomlene opp for både film og bok!


American Psycho / Bret Easton Ellis
American Psycho er en av våre yndlingsfilmer, men boken er også så fantastisk bra. Den er mye råere enn filmen, og absolutt ikke for sarte sjeler. Dens seksuelle og voldelige innhold har gjort American Psycho kjent som en av de mest kontroversielle bøkene utgitt de siste 20 årene. Som sagt; ikke for sarte sjeler!

Breakfast at Tiffany’s / Truman Capote
Audrey Hepburn har gjort filmen til en kultklassiker blant filminteresserte, men boken er likevel både mer interessant og bedre. Denne boken gjorde Truman Capote til en av våre favorittforfattere, på grunn av hans sære, men fantastiske skrivemåte. Dessverre er historien i filmen ganske så annerledes fra boka, og når en da har lest boka først er det vanskelig å forelske seg helt i historien i filmen. Men likevel er de begge verdt å ta seg tid til. Selv om boka er mye bedre . . .

Charlie and the Chocolate Factory / Roald Dahl
«Alle» likte denne filmen så godt, men vi ble egentlig litt skuffa. Den var nesten litt for rar. Vi mener filmen ble litt for sær. Regissør og skuespillere prøvde litt for hardt for å gjøre den sær, når historien i seg selv er sær nok. De kunne spart seg for alle de rare tilleggene.

The Secret Dreamworld of a Shopaholic / Sophie Kinsella
Dette ble bare dumt. I filmen var over halvparten av historien forandret på, slike små detaljer som yrker og personlige forhold. Bøkene er lettleste feelgood-bøker, og kanskje ikke hva man vil kalle litterære mesterverk, men de er morsomme. Vi leser mye, og Shopaholic-serien var som et deilig pust i bakken. Filmen skuffet oss så mye at vi faktisk skrudde av midt i og nektet å se resten.


Girl, Interrupted / Susanna Kaysen
Vi så filmen først, og leste boka noen år senere (visste ikke at den var basert på en bok engang). Dette er vi glade for, for det er ganske store forandringer som er gjort. Dette er en sann historie, som forteller om Kaysens opplevelser da hun var deprimert og ble satt på psykiatrisk institusjon på 1960-tallet. Boken ble en av våre favoritter på grunn av det flotte språket, og den personlige historien forfatteren forteller med hundre prosent ærlighet. Noe av denne personligheten forsvinner i filmen. Men det skal sies at vi liker filmen ganske godt også.

Matilda / Roald Dahl
Vi har sagt det før, men sier det igjen, det er noe med magien i Roald Dahl-bøkene som ikke kan bli overført til skjermen. Kanskje er det en forbannelse? Hva enn det er, så elsker vi bøkene, men vi klarer ikke å elske filmene. Kanskje er det bare oss. Kanskje er det filmen. Kanskje er det Roald Dahl. Hvem vet.

Misery / Stephen King
Vi så filmen, og fikk lyst til å lese boka. Og selvfølgelig var boka bedre. Vi snakker tross alt om Stephen King – kongen av skrekkhistorier. Som ofte er når bøker blir gjort om til filmer, har de også her utelatt en masse, og hele historien mister litt av sjarmen (selv om vi er usikre på hvor mye sjarm det kan være i en skrekkhistorie). Nok en historie som er bedre på ark enn på skjerm.

Pride and Prejudice / Jane Austen
Vi vet ikke hvor mange TV-serier og filmer det er laget basert på denne boka. Men ingen vi har sett har ennå klart å overbevise oss; boka er rett og slett for god. De språklige bildene, de intellektuelle samtalene vi er for dumme til å forstå, den sjarmerende fortellingen om kjærlighet på den gamle måten. Hvem får ikke lyst til å leve på nittenhundretallet når de leser Jane Austen? Vår mening er at filmene blir for mye Hollywood. Vi liker slike kostymedramaer like mye som alle andre, men mange av de blir for mye Hollywood for vår smak.


Prozac Nation / Elizabeth Wurtzel
Vi elsket filmen, men så leste vi boken etterpå. Og så elsket vi boken mer. Den rørte oss på en helt annen måte enn det filmen gjorde. Filmen var bra, men boken er så mye mer personlig. Ekte. Virkelig. Historien til Wurtzel, og hennes kamp mot depresjon og hennes verden med ulike medikamenter er utrolig interessant. Den beviser at medisin ikke alltid kan være løsningen på problemene, selv om de fleste av oss ofte tror at en lykkepille hadde vært herlig. Denne fortellingen viser oss at livet med lykkepiller ikke nødvendigvis er så lykkelig.

Bildekilder: Fra filmene «Breakfast at Tiffany’s», «About A Boy», «Confessions Of A Shopaholic» og «Pride & Prejudice».

Skrevet av: carina

Carina Behrens er ei jente på 21 år som studerer journalistikk på Norges Kreative Fagskole i Oslo, og blogger på thelateparade.blogspot.com. Ønsker å bli forfatter, men målet er filmjournalist. På Femelle har hun hovedansvaret for film-redaksjonen.

19 kommentarer om “«Based on the novel written by…»

 1. Er enig i de fleste her!
  Også kom jeg på et par norske i slengen. For eksempel «De gales hus», utrolig bra bok, middelmådig film. I boka er historien lagt til 70-tallet, men i filmen er det nåtid. Det ødelegger mye.
  Og «den siste revejakta» er hundre ganger bedre som bok.
  Vil jeg si..

 2. Ringenes herre. De fleste synes filmene er dritbra, men hvis du har lest bøkene, sitter du bare og irriterer deg over alle de små detaljene som de fjerner, og andre som de legger til helt ut av det blå. Hva skjer med det! Men dere har sikkert hørt om Millennium-serien? Menn som hater kvinner også videre, ikke sant. Jeg klarte ikke se mer enn 10 minutter av «Menn som hater kvinner» før jeg gikk min vei i blandet trass og drittsinne.

 3. Harry Potter-bøkene er også mye bedre enn filmene (men hey, det skal tross alt mye til for å lage en film som er like bra eller bedre enn så fantastiske bøker), selv om filmatiseringene faktisk er blant de bedre. Og Twilight da, oh my god… Filmatiseringen av Twilight var rett og slett grusom. Heldigvis er New Moon mye, mye bedre, noe Eclipse og Breaking Dawn forhåpentligvis kommer til å bli også. ^^

  Jeg er utrolig pirkete på filmatiseringer, hver minste småfeil irriterer rumpen av meg!

 4. P.S. I Love You, De Gales Hus, Revejakta, Ringenes Herre og Twilight-serien har jeg dessverre ikke lest, men har sett alle filmene. Kanskje jeg burde ta en titt på bøkene da? Jeg er som dere, utrolig pirkete på slike ting. Så om dere sier bøkene er bedre så tror jeg på det!!

  Er selvfølgelig enig i at Harry Potter-bøkene er mye bedre enn filmene, og også Millennium-triliogien!!!!!

 5. Burde lese Ps: i love you. det er ei trist historie, men den er bra. Filmen er ganske dårlig i forhold til boken, slik som forhold i mellom, setting osv. filmen skuffet ganske pga boka var så mye bedre.

 6. Da jeg så filmen synes jeg den var så søt, men jeg har jo ikke lest boka. Da skal jeg absolutt lese den :)

 7. Det med Ps. I Love You, så er det ganske drastiske endringer som er gjort i forhold til hvordan boken er og hvordan filmen er. De har jo amerikanisert filmen slik at handlingen foregår i USA og ikke i Irland blant annet. Boka er klart best, selv om filmen er søt også. Jeg tror jeg aldri har sett en film som har vært bedre enn boka. Skal lese The Notebook snart nå, så får vi se da. Jeg ELSKER filmen. :)

 8. Brokeback Mountain av Annie Proulx. Boken er identisk med filmen. Tror det er første gang jeg noen gang har opplevd akkurat. Ingenting er satt til og ingenting er tatt fra. Som å lese manuskriptet. For de som elsker historien spiller det egentlig ingen rolle om man velger bok eller film. Selv om Jake Gyllenhaal og Heath Ledger hjelper veldig på det visuelle da.

 9. Dan Brown bøkene er fantastiske bøker med en utrolig spenning og de er fulle av overraskelser! Jeg så filmen Da Vinci koden, og ble helt forskerkket, jeg tror ikke jeg hadde forstått NOE av handlingen hvis jeg ikke hadde lest boken først. men jeg anbefaler bøkene på det sterkeste!

 10. Høh, ser du skrudde av En Shopoholikers Hemmelige Drømmeverden, hvis jeg ikke hadde sett den på kino hadde jeg gjort det og! Haha. En film JEG skrudde av var PS: I love you. Har aldri blitt så skuffa over en film før, unntatt New Moon. DEN må du lese. Ikke se filmen engang. Omg.

 11. Er faktisk ingen fan av verken bøkene eller filmene når det kommer til Twilight :/ Selv om jeg har sett filmene, og kun lest den første boka. Etter det orka jeg ikke mer!

Legg igjen en kommentar

Vis
Skjul