Brystkreft – Ta ansvar for deg selv

Brystkreft er den vanligste kreftformen i Norge og rammer 1 av 10 kvinner hvert år.

Tallet ovenfor tilsier ca. 2800 nye tilfeller årlig. Selv om antallet som overlever brystkreft er økende er utsiktene bedre jo tidligere diagnosen stilles. Det tar deg fem minutter en gang i måneden å sjekke brystene. Det har du tid til!

Kuler
Det vanligste symptomet på brystkreft er en eller flere kuler i brystet. Mange kvinner opplever at de har ufarlige, godartede kuler i brystene, men det er ikke lett å avgjøre om kulen er god eller ondartet bare ved å kjenne på dem. Normale klumper er myke og kan flyttes rundt med fingeren, mens de farlige klumpene er som regel harde og ikke mulig å flytte. Kulene kan også oppstå i armhulene, selv om dette er uvanlig.

Bli kjent med brystene dine
Det er lurt å gjøre det til en vane og sette av et tidspunkt en gang i måneden til sjekking av brystene, for eksempel rett etter menstruasjon. Når du skal sjekke deg selv, skal du bruke en lett, flat hånd. Noen klumper kjennes ikke hvis man klemmer, men bare hvis man stryker lett over huden. Strekk høyre hånd opp og bruk venstre hånd for å undersøke høyre bryst, og omvendt. Gå over brystet systematisk, og deretter området opp mot og inkludert armhulen. Det mest effektive er hvis du går over med ett lett stryk, ett litt fastere trykk og ett der du masserer dypt.

Husk å sjekke brystvorten også. Det viktigste er ikke hvordan du gjør det, men at du faktisk gjør det. Hvis du er under 25 år er det i midlertidig svært sjeldent at kulen er ondartet, men dersom du finner en kul og er usikker på hva denne forandringen skyldes, anbefales det alltid å gå til lege.

Forebygging
Undersøkelser viser at hvert tredje tilfelle av kreft skyldes livsstil, noe som betyr at hvert tredje tilfelle kan forebygges. Det finnes ingen garanti for å unngå kreft, men man kan følge råd som er med på å minske risikoen. Mye arbeid og ressurser blir brukt på å løse kreftgåtene, og brystkreft er en av kreftformene som har vært mest undersøkt.

Det forskes stadig mer på sammenhengen mellom fysisk aktivitet og kreft og undersøkelser viser at fysisk aktivitet reduserer risikoen for brystkreft med gjennomsnittlig 20-40%. Kvinner som er i aktivitet minst fire timer per uke kan redusere risikoen med ca 40 %, uansett kroppsvekt. Dette er tall som burde få alle kvinner til å begynne og trene mer. Selv om alle kan være uheldige å få brystkreft til tross for at man er fysisk aktive, bør man hvert fall gjøre det man kan for å forebygge det. Studier viser at selvsjekk og fysisk aktivitet til sammen er med på å forebygge brystkreft.

Hvert år dør ca. 660 kvinner av brystkreft, dette vil si nesten to kvinner daglig.

Skal du ta ansvar og begynne å sjekke deg selv?Kilder: lommelegen.no, kreftforeningen.no, kreftregisteret.no
Bildekilde: Thinkstock photos

Skrevet av: Cecilie

Cecilie Sandbu er 23 år fra Oslo og har studert journalistikk på Mediehøgskolen Gimlekollen. Når hun ikke skriver for femelle.no studerer hun medievitenskap på Uio og jobber med barn. Cecilie har en lidenskap for foto og flytter derfor til New York til høsten for å studere fotojournalistikk.

3 kommentarer om “Brystkreft – Ta ansvar for deg selv

  1. Bra artikkel! Flott at dere skriver om viktige saker også! Jeg skal absolutt begynne å sjekke meg

Legg igjen en kommentar

Vis
Skjul