Den store sushi- guiden

Maki, wasabi, sashimi, nigri – sushi tar Norge med storm, og blir stadig mer populært.

For at du skal slippe å klø deg i hodet ved neste bestilling, har vi laget en liten oversikt til deg.

De mest vanlige sushi-typene
Kjøper du en mix av sushi her i Norge, får du som regel tre forskjellige typer, nemlig maki, nigiri eller sashimi. Men hva er forskjellen på disse?

– Maki-sushi. Maki betyr rullet sushi, så dette er altså de stilige rullene som faktisk består av noritang. I midten av rullen ligger forskjellig fyll.

Du kan velge mellom mange varianter av maki-sushi. De mest vanlige er hosomaki som er de minste rullene, og futomaki som er de store rullene. Uramaki er en tredje variant med risen på utsiden, som ofte er dekket med sesamfrø.

– California roll er kjent begrep for mange, og er også en type maki-sushi, som faktisk ble til i USA. Det er en uramaki, altså har den risen på utsiden. Fyllet består av agurk, crabstick og avocado.

Mange mener at maki-sushi er perfekt for deg som er nybegynner.

– Nigiri-sushi er en liten, oval ball av ris med en skive rå fisk på toppen.

– Sashimi-sushi består av tynne biter rå fisk, uten den typiske risen.

Tilbehøret til sushi
Det er vanlig å få tilbehør som wasabi, soyasaus og nori til et sushi-måltid. Den grønne klumpen må du for all del ikke stappe i munnen.

Wasabi er en slags sennep, laget av blant annet pepperrot. Det er forferdelig sterkt, så her gjelder det å prøve seg fram. Wasabi skal fremheve smaken i fisken og gi deg en bedre, helhetlig opplevelse av måltidet.

Gari / ingefær er faktisk selvskreven tilbehør til sushi. Dette skal du spise mellom hver sushibit for å rense munnhulen, og for å gjøre smaken av hver nye bit optimal.

Soyasaus av den lyse, lette typen brukes ofte til sushi, for eksempel japansk soyasaus eller kikkoman. Dette skal sushien dyppes i, før du spiser den. Mange velger å blande wasabi i soysasausen – to fluer i en smekk.

Hva er egentlig sushi?
Sushi er Japans nasjonalrett, og består av ris blandet med eddik sammen med diverse toppinger, hovedsakelig fisk, grønnsaker eller begge deler. Her i Norge benyttes fisk som kveite, piggvar, laks og tunfisk, og fordi den serveres rå, må fisken faktisk fryses ned til -20 grader i minst ett døgn for å drepe diverse parasitter. Egentlig anbefaler myndighetene at fisken bør være frosset i opp til fem døgn.

Sushi er i utganspunktet gatemat fra Tokyo, og fikk sitt gjennombrudd allerede på 1800-tallet.Kilder: wikipedia, taku.no, sushisi.no
Bildekilde: Thinkstock photos

Skrevet av: Caroline

Caroline er forfatteren bak bloggen www.fotballfrue.no, og har studert journalistikk på Norges Kreative Fagskole. Til daglig jobber Caroline som partner og journalist i Femelle, og er tekstforfatter for Emil & Samuel, samtidig som hun driver en av Norges største blogger.

15 kommentarer om “Den store sushi- guiden

 1. Kan du ikke legge ut bilde av de forskjellige tingene? litt enklere for oss nybegynnere å se hva som er hva :)

 2. Må si at vegarsushi er omtrent like godt som sushi it self, jeg bruker å ta advocado og knust paprika ala california roll. vegetarsushi kan jo være hva du vil det skal være!

 3. Jeg tror du har skrevet litt feil..du skriver at wasabi, soyasaus og NORI er vanlig tilbehør til sushi. Men du mener vel gari(syltet ingefær) som du nevner senere? Nori er vel de tangbladene.

  Nå fikk jeg lyst på sushi!:-)

 4. Sushi er jo hovedsaklig rå fisk dere :) Men det er klart det er mulig å lage vegetarvarianter av alt. Vi fikser en guide på dette senere :)

  – c

 5. Hvis jeg forstod dette rett er det bare en guide for å forklare de forskjellige ordene rundt sushi, og ikke for å forklare forskjellige sushi typer. Man kan jo lage sushi med hva som helst, man bare bruker de ingrediensene man har. Og de fleste vet jo forskjellene på vegetar, sjømat og kjøtt, så vil dere ha forskjellige sushi oppskrifter kan dere jo bare gå på en matoppskrift side i mellomtiden :-p

 6. Jeg har aldri prøvd sushi, men har hatt lyst til dette lenge. Nå fikk jeg enda mer lyst, må prøve dette i nærmeste fremtid! Er det noen som har noen gode forslag til steder hvor de selger god sushi til en nybegynner? Slik at jeg ikke kjøper sushi på et uheldig sted og innbiller meg at det ikke er noe godt.

 7. Flott guide! Jeg skal prøve california roll når sushirestauranten her på Røa åpner. Hvordan ser wasabi ut? Det er ikke mulig å forveksle det med soyasaus?

Legg igjen en kommentar

Vis
Skjul