En guide til den perfekte cupcake

Er du en av de som sverger til muffinsposene fra Toro? Vel, du er ikke alene. Å bake kan virke som en kunst, men det finnes råd. Ved hjelp av disse enkle stegene, lover vi deg et ferdig resultat mange vil missunne deg for!

Først, hva er forskjellen på cupcake og muffins?

Etter å ha trålet gjennom den ene kokeboken etter den andre, har vi funnet dette: Cupcake er som i ordet; en minikake med glasur, og gjerne fyll i. De er samtidig søte på smak. Muffins er litt ulik cupcaken og de trenger ikke å være søte, og kan da gjerne bakes med grovere mel og kan også tilsettes bær eller sjokoladebiter i røren.

Om man da putter frosting på samme muffins får man det beste fra de to. Score!

Formene
Du tenker kanskje at formene til cupcakes og muffins ikke er så viktig? Tro om igjen! Det er jo halve kaken. Om du leter i butikker som har kakepynt, eller på nettet, vil du finne morsomme og flerfargede former som vil passe til det meste. Fotballkamp, bryllup, små prinsesser eller store prinsesser. Det finnes en form for hver anledning. De vil ikke bare smake bedre, men de vil også være lettere å jobbe med når de skal dekoreres.

De enkle, hvite fra matbutikken er selvsagt et alternativ, men er litt i minste laget. Da kan du ofte ende opp med overstekte og tørre muffins og cupcakes.

Det koster ikke skjorten å kjøpe en god teflonform som kan brukes om og om igjen. Cupcakes og muffins kan stekes i teflonform, for å deretter pakkes inn i matpapir. Dermed vil det se ut som de kommer rett fra bakeriet.

Røren
En standard røre består av egg og sukker vispet, tilsettes mel, bakepulver og melk. Men om du er i humør til å prøve noe nytt kan vi friste med å bytte vesken ut med champagne i røren eller cola. Krydre den med kanel eller andre spennende smaker.

LES OGSÅ: Herlige champagnemuffins.

Eksperimenter
Bare fantasien setter grenser for hva man kan putte i muffinsen. Gå for en standard; bær, hakket sjokolade, nøtter, smarties eller karamellbiter. Dersom du går for bær er det lurt å ha en spiseskje mel på bærene før de legges i røren. Da vil du unngå at alle bærene synker til bunns! Om du er mer fantasifull – prøv alt! Vingummi, oreo-cookies, Snickerssjokolade, kinesiske lykkekaker.. Våg å eksperimentere!

Stekingen
Pass på at muffinsene har god plass å vokse på. Står de for tett vil de bakes sammen og ikke få den fine runde formen alle liker så godt. Vær også forsiktig og pass på steketiden. Det er bedre at muffinsene er bittelitt våte i midten enn at de blir for tørre.

Fyllet
En ny vri for noen, men fyll i cupcakes kan gjøre underverker. Sett et lite hull i toppen av kaken og kjør på med fyll. En teskje kan selvsagt brukes, men en sprøytepose er absolutt å anbefale. Om du går for teskje varianten, så kan man skjære ut et lokk, som så settes tilbake på kaken. Neste steg er alles store favoritt..

Glasuren
Her setter bare fantasien grenser for smak og farger. Kremost med mandarin? Muffins med champagne både i røren og glasuren? Oreo i cupcaken? Det er mye som kan gjøres. Husk for all del å lage ekstra mye glasur, du vil trolig trenge det. Men ikke spis deg alt for kvalm, du må tross alt ha plass til en cupcake eller tre.

Lykke til og god baking!Foto: Siv K. Berg

Skrevet av: Siv

Siv K. Berg (20) er litt mer musikkinteressert enn folk flest. Hun studerer journalistikk ved Norges Kreative Fagskole i Bergen og har store planer om å bli musikkjournalist. På fritiden er hun alltid på jakt etter ny musikk, drikker litt for mye kaffe og spiller piano til fingrene sier stopp. For å lese mer om Siv, kan du besøke bloggen hennes: http://sivilist.blogspot.com/

4 kommentarer om “En guide til den perfekte cupcake

  1. Heisan :) Cupcakes elsker vi! Men jeg tror faktisk at cupcakes IKKE er laget med utgangspunkt i eggedosis, slik norske muffins ofte er, men enten med smør og sukker vispet eller at man bare blander det våte røflig sammen.

    Kaker som ikke er basert på eggedosis er – etter min mening – mye bedre da de ikke blir så svampete og ekle i konsistensen.

    Ellers en bra artikkel :)

  2. for en latterlig dårlig artikkel. det hadde kanskje vært på plass med en oppskrift når man skal guide folk til å lage noe som helst? jeg syns sjelden overskriftene på artiklene deres matcher innholdet. overskriften er alltid oppskrytt.

  3. Jeg blir kjempe inspirert!!!!!! :) Rett på butikken i morgen for å kjøpe det jeg trenger for så å prøve meg på de berømte cupcakesene! :)

Legg igjen en kommentar

Vis
Skjul