Energidrikker i Norge

Hvem har ikke helt i seg litervis med energidrikker i eksamenstida eller fått fart på vorspielet med red bull i glasset?

Norske energidrikker er relativt ufarlige sammenlignet med langt sterkere varianter i utlandet, men du bør likevel være kritisk til inntaket.

Energidrikker har den geniale egenskapen at de stimulerer, kvikker opp og øker reaksjonsevnen. De fleste blir laget for å smake godt, og er en god erstatter for morgenkaffen. Selv med sin positive virkning har energidrikkene noen ”hemmelige” baksider. Sukker er en av dem. De fleste energidrikker inneholder rikelige mengder sukker noe som de fleste av oss forsøker å være forsiktig med. Faktisk kan sukkerholdet i brus og energidrikker være omtrent like høyt.

Koffein, noe for eksempel battery og red bull er tilsatt, øker konsentrasjonsevnen og virker oppkvikkende. Dette skjer også når vi drikker kaffe. De fleste har høy toleranse for koffein, men store mengder kan utgjøre en risiko for helsen. Ved 5-6 kopper kaffe kan man faktisk se symptomer på koffeinforgiftning. Dette kan være hodepine, kvalme, ujevn hjernerytme og rastløshet. I tillegg blir man ofte avhengig av koffein, noe som igjen kan gi deg abstinenser. Det er altså ikke uten grunn at norske myndigheter har lagt stramme bånd rundt produsentene av energidrikker. Blant annet skal ikke koffeininnholdet overstige 150 mg/L. Det er heller ikke tillat å bruke det muskelstimulerende stoffet taurin i drikken.

Energidrikker er populært blandevann i drinker. I tillegg til å være en erstatning for brus, er drikkene fulle av koffein. Du opplever derfor ikke bare å bli full, men du mister samtidig følelsen av hvor full du er da koffein holder deg kunstig oppe. Koffein er også dehydrerende noe som ikke burde hjelpe på formen ”dagen derpå”. Energidrikker sammen med alkohol har lenge representert skepsis. I noen tilfeller har man sett alvorlige symptomer i forbindelse med drinker blandet med for eksempel red bull. Det finnes derimot ingen konkret forsking som slår fast at denne kombinasjonen skal være farlig.

Dersom du er gravid eller ammer skal du være forsiktig med koffein. Dette gjelder også inntak av energidrikker. Fosteret blir i likhet med deg eksponert for koffeinet og selv små mengder kan påvirke fødselsvekten negativt. En kopp kaffe er mer enn nok for gravide, og energidrikker er ikke et unntak.

Gi gjerne kroppen en ekstra dytt med sukker og koffein, men energidrikker er altså ikke bare harmløs energi på boks.Kilder: folkeinstittutet.no, vkm.no
Bildekilde: Thinkstock photos

Skrevet av: Lill Eva

Lill Eva Bråthen (24) kommer fra Trondheim, men er for tiden bosatt i Kristiansand. Hun har brukt de siste årene på å studere kommunikasjon og utviklingsstudier. I tillegg har hun også grafisk bakgrunn og pusler med det når hun finner tid. Lill Eva skal skrive under de fleste kategorier for Femelle.

En kommentar om “Energidrikker i Norge

  1. Hei :) Kjekt å vite at energidrikker ikke kun er bra og oppkvikkende, men redbull inneholder taurin. Så da kan vell ikke dette være ulovlig? Vet red bull ikke var tillatt i Norge tidligere, men nå som det er lov, er vell kanskje taurin også lov?

Legg igjen en kommentar

Vis
Skjul