Et grønnere liv

Disse gode tipsene kan hjelpe på miljøet. Tenk over hvor lite energi det faktisk krever fra deg i hverdagen å gjøre dette.

Ta beina fatt – Gå eller sykle til jobb, skole eller på butikken. Du sparer miljøet, og får frisk luft og mosjon samtidig. En vinn-vinn situasjon! Avtal gjerne med en venn eller kollega å møtes og gå sammen dit dere skal, så blir det en sosial aktivitet samtidig.

Kollektivt – Å ta buss, tog eller trikk er gode alternativer til egen bil. Månedskort og klippekort virker kanskje dyrt, men på sikt sparer du penger. Du slipper bensinutgifter, veiavgift, service på bilen, eu-kontroll, nye dekk.. Bor du langt unna jobben eller skolen, men i nærheten av noen som skal samme vei, avtal å sitte på med hverandre. Det er plass til fem stykker i en vanlig bil, og en bil forurenser mindre enn fem!

Trekk ut ledninger – Laderen til mobilen og pcen fortsetter å bruke strøm når de er koblet til. Husk å trekke ut ledningene til ladere og annet som ikke kan slås helt av.

Dusj mindre – Hverken håret ditt, huden din eller miljøet har godt av at du dusjer hver dag. Så fremt du ikke har vært på en beinhard treningsøkt holdet det ofte å vaske seg litt med en klut eller en intimserviett. Påfør litt parfyme og deodorant, og du føler deg straks fresh igjen! Å vaske håret hver dag sliter mye på lokkene. Håret venner seg fort til å bli vasket sjeldnere. Sett håret opp i en hestehale eller en kul topp på de skitne dagene, og invester i en tørrshampo.

Ikke la vannet renne – Å la vannet renne mens du pusser tenner er fy-fy. Ikke la vannet renne mer enn nødvendig! Fyll oppvaskkummen før du tar oppvasken, og skyll i kaldt vann. Skru av dusjen mens du såper deg inn eller påfører shampo. Et annet godt tips er å bare skylle ned doen annenhver gang du har vært på do (hvis du klarer..). Her er det mange liter å spare!

Resirkuler – Sorter søppelet ditt, og lever spesialavfall på riktig sted. Husk også å pante flasker. Har du hatt fest, kan du fort tjene noen kroner på å samle sammen flaskene. Prøv også å ikke kaste ting som ikke trenger å kastes – matrester for eksempel, kan spises senere eller brukes på nytt i en annen rett.

Arranger byttekvelder – Shopping er definitivt en miljøbelastning. Shop second hand og vintage, eller arranger byttekvelder! Samle venninnene dine, og be alle ta med seg klær de ikke lenger bruker. Venninnen din vil kanskje elske den gamle kjolen du planla å kaste, og sjansen er stor for at du finner noen skatter blant de andres gamle klær.

Gjenbruk – Skaff deg et trendy handlenett fremfor å ta en ny plastpose hver gang du handler. Bruk handlenettet ditt på shoppingturene også. Det ser bedre ut, det er bedre for miljøet og de varer lenge. Det gamle stuebordet til bestemor kan bli som nytt ved et strøk maling eller lakk, Imsdal-flaskene dine kan vaskes og brukes igjen, et knust fat kan brukes til å lage stilig keramikk-kunst, og så videre. Mulighetene er mange!

Bestill sammen – Handler du ofte på nettet? Få med deg venninnene dine, og samkjør bestillingene deres. En stor pakke er bedre en mange små, og dere kan dele på fraktutgiftene.

Å leve litt grønnere trenger ikke bety en stor livsstilsendring. Følg disse små tipsene, og du gjør miljøet en stor tjeneste.

Bildekilde: Thinkstock photos

Skrevet av: Gro

Jeg er en 20 år gammel jente som kommer fra Vadsø, og jobber som treningsinstruktør og butikkmedarbeider i klesbutikk.

Legg igjen en kommentar

Vis
Skjul