Labyrinten av musikksjangre

Med så mange forskjellige musikksjangre og kombinasjoner, er det ikke alltid like lett å vite hva forskjellen mellom de faktisk er. Derfor gir vi deg her en kort, men presis innføring i hver av disse sjangrene.

Pop
Mange forbinder ordet pop med populær musikk. Dette er ikke så veldig rart, med tanke på at det var slik ordet ble brukt i starten. Som regel blir det også assosiert med chartlister (for eksempel VGlista). Popmusikken stammer derimot ikke fra chartlister, men det er den som tar opp mye plass hos disse listene. Sjangeren skal ofte fange en større målgruppe, og bruker derfor ofte fengende og såkalte «lette låter». Musikken blir referert som et snillere alternativ til rocken. Popmusikken har hentet elementer fra både jazz, rock og tro det eller ei, klassisk musikk.

Rock
Rocklyden består som regel av elektrisk gitar, bass, trommer, i tillegg til en vokalist. Sjangeren oppsto i løpet av 1940-1950 årene. Det startet med en musikalsk kamp mellom «svarte» og «hvite», som var uttrykkene de brukte da. «De hvite» stjal musikken til «de svarte», og gjorde dem mer kommersielle og populære. Etter hvert begynte musikksjangeren å blande seg med både blues, folk og jazz. I løpet av 1960-årene gikk musikken mainstream. Med tiden utviklet det seg flere undergrupper innenfor sjangeren, som hard rock, grunge, alternativ rock og indie.

Alternativ Rock
Denne sjangeren er som tidligere nevnt en av undergruppene til rock. Den oppsto på 1980-tallet, men ble virkelig populært med Nirvana på 90-tallet. Etter dette spredte den alternative rocken seg, og fikk en mye større gruppe tilhengere. Denne sjangeren utviklet også en rekke undergrupper, og felles for alle er deres gjeld til stilen og opphav i punkrocken. Band som havner innenfor denne sjangeren er Nirvana, Queens of the Stone Age (selv om de ofte havner under mange andre sjangere også) og R.E.M.

Indie
Indie er også en undergruppe til rock. Det oppsto i Storbritannia og USA på 1980-tallet. Det finnes, som med mange andre sjangere, flere definisjoner her også. Noen mener at indie er musikken som blir produsert av uavhengige plateselskaper. Andre mener at definisjonen er en spesifikk sjanger med artister som bryr seg om det estetiske, og ikke om sammenhengen på hvor eller hvordan den ble laget. Etter at vi entret år 2000, begynte flere og flere indie artister å få platekontrakt med store, internasjonale plateselskap. Dette har igjen ført til en utvisking av selve definisjonen på indie. Sjangeren består ofte av gitar, bass, trommer, vokal og keyboard.

Når dette er sagt, er det også viktig å påpeke at det finnes uttallige ulike definisjoner på de ulike sjangrene. I tillegg til dette, blir også artistene plassert under flere forskjellige sjangre også. Det er en jungel som kan virke vanskelig å forstå seg på, men ofte hjelper det å høre på de forskjellige musikksjangerene for å virkelig forstå forskjellen. Det er jo tross alt musikk, og ikke journalistikk det handler om.Kilde: wikipedia
Bildekilde: Getty Images

Skrevet av: Siv

Siv K. Berg (20) er litt mer musikkinteressert enn folk flest. Hun studerer journalistikk ved Norges Kreative Fagskole i Bergen og har store planer om å bli musikkjournalist. På fritiden er hun alltid på jakt etter ny musikk, drikker litt for mye kaffe og spiller piano til fingrene sier stopp. For å lese mer om Siv, kan du besøke bloggen hennes: http://sivilist.blogspot.com/

2 kommentarer om “Labyrinten av musikksjangre

Legg igjen en kommentar

Vis
Skjul