Guide for studenter

Det å være student er noe helt spesielt, det er mye nytt som skjer i livet, mange nye mennesker, nye impulser og opplevelser. Mange flytter hjemmefra for første gang og den økonomiske delen av friheten ved å bo for seg selv overrasker mange.

Vi i Femelle gir deg gode tips til hvordan du kan leve best mulig på ditt lån og stipend.

Som alle vet får studenter en viss sum penger i måneden av lånekassen, det er ikke mange tusen det er snakk om, men disse pengene skal holde til blant annet husleie, strøm, internett, telefon, skolebøker, skolesaker, shopping, sosiale aktiviteter og mer.

Selv om det virker uoverkommelig er det fullt mulig om man disponerer pengene sine riktig, man må bare tenke langsiktig og være god i planleggingen.

Faste utgifter som husleie, strøm og internett må være første prioritering når pengene skal brukes. Sett opp et budsjett så du vet hvor mye du har igjen etter at de faste avgiftene er betalt.

Mat og drikke
Mat er en selvfølgelighet, men som student må man tenke økonomisk. Det lønner seg å sette opp en handleliste og gjøre store innkjøp en gang i uken, kjøper man litt og litt hver dag blir det dyrere. Om man har store innkjøp får man også mer kontroll over hva man har i kjøleskapet og matskuffen og unngår da å kjøpe dobbelt opp fordi du ikke husker hva du har fra tidligere.

Å handle når det er gode tilbud er lurt, de fleste ferskvarene kan fryses ned, noe man burde benytte seg av. Alle burde gi first price og andre billig- merker en sjanse, de fleste varene merker man ikke forskjell på. Finn retter du liker, lag de opp i større porsjoner slik at du har lunsj eller middag til dagen etter. Let etter billigere løsninger, som for eksempel kjøttsaus og spagetti, å kjøpe kjøttsausen på glass er dyrt og et glass holder til en middag. Kjøp heller en 4.pk med Toro poser, mye billigere og minst like godt, om du syns det smaker lite, skjær opp løk og sopp og ha oppi.

Hvis man ønsker en bedre middag en dag er det lurt å gå sammen en større gjeng, hvis alle kjøper litt hver blir det mye mat til sammen.

Ikke gå i matbutikken på tom mage, da frister alt!

Shopping
Selv om man skal leve på et strengt budsjett så kan man ikke slutte å shoppe. Det er en naturlig del av de fleste jenter og det bør vi få unne oss, vi liker å ha nytt og bli sett i nye ting, student tilværelsen trenger ikke å sette en stopper for det. Man kan handle nye og fine ting til en billig penge. Det kan lønne seg å kjøpe nye smykker og nytt tilbehør, slik blir antrekkene nye på en annerledes måte enn sist du bruke de. En annen lur ting er å byttelåne med venninner, også på tvers av gjenger, slik at plaggene blir like nye for de som for deg.

Å handle på salg er alltid en mulighet til å finne nye skatter. Om man finner plagg som er litt for dyrt for ditt budsjett, se etter lignende plagg hos billigkjedene, moten er heldigvis som regel lik i alle butikker. Kosmetikk er ofte på salg, om man har noen favoritt produkter lønner det seg å kjøpe dobbelt når det først er tilbud, om din økonomi tillater det.

Sosiale aktiviteter
En stor del av det å være student er alt det sosiale som skjer. For å spare mest mulig penger på de sosiale aktivitetene lønner det seg å gå ut på utesteder hvor de ikke tar betalt for inngang. Det blir som regel til at det alltid er de samme som holder vorspiel, da er det greit å ha en avtale i gjengen at alle tar med seg litt godt hver, som potetgull osv, om man drikker nok på vors, slipper man også å ryke på smellen å handle for mye på byen.

Generelt lønner det seg som student og ikke være alene om utgifter, felles middager er kjempe sosialt og mye billigere enn om du skulle laget det alene hjemme. Om du har bil og bruker den til skolen, lønner det seg å sykle når været tillater det, slik sparer du bom og bensin penger, i tillegg får du gratis trim. Spar på de tingene du kan spare på, om du studerer i en by slik at det ikke er lang vei å ta turen over grensa er det lurt å gjøre store innkjøp der, ting som vaskemidler og kjøtt kan ikke sammenlignes med norske priser. Bruk sosiale medier til å kontakte vennene dine, slik unngår du skyhøye mobilregninger, skru av lys i rom du ikke er i og spar opp klær og oppvask slik at du kjører fulle oppvask og vaskemaskiner, enkle tips til å holde strømregningen nede.

Tenk i starten av mnd at pengene skal holde en hel måned, vær flink til å lage og følge ditt budsjett, unn deg små ting når du har litt ekstra penger. Det skader ikke med en ekstrajobb i helgene for å kunne unne seg ting man ønsker seg, men som budsjettet egentlig ikke tillater.

NYT STUDIETIDEN!Bildekilde: Thinkstock photos

Skrevet av: Helene

Helene Gulbrandsen er en blid og utadvent jente på 21 år som akkurat har gjort seg ferdig med journalistutdannelsen i Kristiansand. Hun har jobbet i Bianco Footwear i snart fire år, og elsker hverdagen med salg og fashion. Hun flytter snart til Oslo og gleder seg veldig til og utforske hovedstaden.

5 kommentarer om “Guide for studenter

  1. Det med å drikke mye på vors kan slå feil vei. Jeg blir spandabel når jeg drikker, og hadde det ikke vært for at det er eneste legitimasjonen jeg har for øyeblikket burde kortet ligge hjemme :)

  2. Ja, dette er vel ting man fikk inn med morsmelken. Jeg er ikke journalist eller lærer, men reagerer likevel på rettskrivingen i denne artikkelen. Ikke minst; Hvor ekstremt dårlige, og lange, setningene var. Som en betalt skribent burde man kunne skrive bedre enn dette.

Legg igjen en kommentar

Vis
Skjul