Herlig sommermat

Sommeren er her og med den følger det utallige enkle og gode sommerretter man kan velge mellom. Her er Femelle sitt perfekte festmåltid for en glovarm sommerdag.

Forrett
Denne retten er en klassiker og smaker nydelig med en blanding av søtt og salt. For mange er melon smaken av sommer.

Melon med parmaskinke – Antall porsjoner: 6

Ingredienser:
300 g strandaskinke eller parmaskinke
½-1 cantaloupemelon
300 g skjørost
2 ss ekstra god olivenolje
½ ss eplesidereddik
1 ss finhakket estragon
En klype salt og litt pepper

Fremgangsmåte:
Begynn med å skjære melonen i passende båter. Legg deretter en skje skjørost på hver melonbåt og pakk den godt inn med skinke.

Avslutt med å dryppe dressing over retten.

Middag

Mange forbinder sommeren med grilling, men når en begynner å bli lei av den vanlige grillmaten, kan det være en ide å prøve seg med ett grillspyd. Man skulle kanskje ikke trodd at noe så enkelt kan være så godt, men jo, det er sant.

Grillspyd med kylling – Blir ca 8-12 spyd.

Ingredienser:
600 g renskåret kyllingkjøtt
12 sjalottløk eller båter av vanlig løk
12 cherrytomater
biter av ananas
12 stk sjampinjong

Skjær kjøttet i terninger og legg de i marinaden i ett par timer. Tre grillspydene med kjøtt og de andre ingrediensene vekselvis på spydet. Til slutt pensler du på med marinade og legger spydene på en oppvarmet grill. Grilles ca 3-4 minutter på hver side. Bakt potet og en grønn salat passer ypperlig til grillspyd.

Marinade:
1/2 dl rødvin
1/2 dl olje
1 ts paprikapulver
1 ts dijonsennep
1 ss revet rå løk
salt og pepper

Tips:
Fisk er også godt å grille. Du kan velge mellom mange ulike fisketyper som for eksempel ørret, laks og makrell. Disse kan legges rett på grillristen.

Hvis du har lyst på skalldyr som reker og blåskjell kan dette enkelt grilles, bare husk å legg de på aluminiumsfolie.

Dessert

To ting som hører til sommeren er jordbær og is. Hva med en deilig jordbæriskake? Kaken består av en nydelig jordbærfløteis og en luftig bunn laget av grovt hakkede hasselnøtter. Hvis du ønsker å gjøre den litt ekstra fin kan du gjerne pynte kaken med pisket krem og jordbær, eller sjokolade som for eksempel daim.


På bildet ovenfor er det brukt både jordbæris og sjokoladeis i to lag.

Nøttebunn:
200 g hasselnøtter
250 g melis
1 ss hvetemel
1,5 ts bakepulver
5 eggehviter

Is:
5 eggeplommer
2 dl sukker
400 g fryste jordbær (gjerne opptinte)
4 plater gelatin
5 dl kremfløte
2 eggehviter

Pynt:
1 dl kremfløte
Friske eller frosne jordbær

Fremgangsmåte:

Begynn med å hakke nøttene for hånd eller i en food processor og pisk eggehvitene stive. Deretter skal du blande nøttene med bakepulver, melis og hvetemel og ha dette i eggehvitene. Kna deigen godt sammen.

Deigen skal helles i en rund kakeform (26-28 cm i diameter). For at den ikke skal sette seg fast i formen er det viktig med bakepapir eller smør i bunnen. Stek kaken på nederste rille ved 180°C i 45-50 min. Deretter skal kaken avkjøles mens den fremdeles er i formen. Når kaken er helt avkjølt skal du løsne kaken fra formen med en skarp kniv og ta den ut. Velg kakeformen du ønsker og legg kaken i den.

Kakebunnen er nå ferdig og du skal begynne med fyllet. Pisk eggeplommer og sukker og bløtlegg gelatin i kaldt vann i 10 min. Sørg for at jordbærene er tint før du moser de med en mikser. Varm deretter opp jordbærmosen til kokepunktet og løs opp gelatinen i mosen. La mosen avkjøle seg og bland så med eggedosisen. Bruk en stålvisp og pisk kremfløten til krem. Rør så blandingen blir helt jevnt blandet. Pisk eggehvitene stive og vend i til slutt. Hell isblandingen i formen og sett kaken i fryseren.

Du kan gjerne pynte kaken med pisket krem og jordbær på toppen, bare husk at kaken må tine i ca 30 min før servering.

Mellommåltid
Smoothie er et herlig, sunt og enkelt mellommåltid som egner seg perfekt på en varm sommerdag. Du kan velge mellom mange ulike frukt og designe din helt egen smoothie.

Bærsmoothie

Ingredienser:
1 dl bjørnebær
1 dl rips
1 dl blåbær
½ stk banan i skiver
saften av ½ stk sitron
1 ss sukker
6 stk isbiter
1 beger yoghurt naturell

Fremgangsmåte:
Rens bærene og fjern skallet av frukten du skal bruke. Hell nypresset sitronsaft, sukker og isbiter i en mikser/blender. Kjør det helt til alt er ordentlig most og avslutt med å tilføre yoghurt.

Serveres umiddelbart.Kilder: detsoteliv.no, matoppskrift.no
Bildekilder: Thinkstock photos

Skrevet av: Cecilie

Cecilie Sandbu er 23 år fra Oslo og har studert journalistikk på Mediehøgskolen Gimlekollen. Når hun ikke skriver for femelle.no studerer hun medievitenskap på Uio og jobber med barn. Cecilie har en lidenskap for foto og flytter derfor til New York til høsten for å studere fotojournalistikk.

En kommentar om “Herlig sommermat

Legg igjen en kommentar

Vis
Skjul