Husreglene alle hybelboere bør følge

Det er ikke mye som skal til for å ødelegge forholdet mellom huseier og leietaker. Enkle feil som støy og forsøpling kan skape en ubehagelig atmosfære for både deg og naboene dine.

Femelle gir deg tipsene til hvordan du kan vinne huseieren sitt hjerte.

Betal husleien i tide
Betale husleien i tide er avgjørende for forholdet til utleier og kredittvurderingen din. La alltid huseieren vite i god tid i forveien hvis du ikke har mulighet til å betale leien tidsnok. Ikke misbruk huseieren sin tillit, det er svært viktig for han/hun å vite at du er pålitelig.

Vis respekt
Det er ikke bare utleieren du skal respektere. Du skal også vise naboene dine respekt og være med på å skape en hyggelig og trygg atmosfære i leilighetskomplekset. Ingen ønsker å bo i etasjen under noen som har fest hver helg eller som har gjester løpende opp og ned trappene midt på natten. Smil, vær høflig og si hei. Et godt forhold til naboene kan komme godt med, spesielt hvis du har låst deg ute eller trenger noen til å ta inn avisen for deg.

Følg reglene
Uansett hvor du bor så finnes det regler som er til for å holdes. Dette gjelder alt fra bråk, matlaging og søppel. Hvis det står i husreglene at det skal være stille etter kl. 23.00, så betyr ikke det kl.03.00. Noen må på jobb i helgene også og vil sette stor pris på noen timer søvn. Det er helt klart lov til å ha vors og fest i blant, men vis hensyn og heng opp nabovarsel først. Da har naboene mulighet til å endre planene sine og finne på noe annet denne kvelden.

Hjelp til
Det er få som forlanger at leietakere skal gjøre mye arbeid utenfor døren sin, hvis man ser bortifra trappevask og dugnader. Men det er ikke noe galt i å ta i et tak og plukke opp søppel og sette søppelkassene på plass i ny og ne. Hvis du gjør det denne gangen, kan det godt hende noen andre gjør det neste gang. De fleste trives mye bedre i et rent og ryddig miljø.

Tips før du flytter inn:

Kontrakt
Å skrive en god kontrakt er første bud for et godt leieforhold. Vær oppmerksom på at det finnes to typer leieavtaler: oppsigelig og tidsbestemt.

Overtakelse
Ha en ryddig overtakelse. Få med deg utleier på en gjennomgang av boligen før du flytter inn. Noter ned alle feil ved boligen som du ser, og legg dette ved kontrakten.

Depositum
Kjenn reglene for depositum. Huseieren har rett til å kreve depositum for å sikre seg mot skader på leiligheten eller leie som ikke betales. Depositumet skal inn på en konto som finnes særskilt for dette formålet. Kontoen skal være sperret for både leietaker og utleier.

Varsling
Selv om huseier eier leiligheten du bor i har ikke han/hun fri adgang.
Huseier kan ikke komme og gå som han eller hun vil. Dersom huseier skal inn i boligen, skal dette varsles på forhånd. Denne artikkelen er hovedsaklig ment for studenter som bor på hybel, men kan være nyttig for andre som leier bolig også.

Kilder: aftenposten.no
Bildekilde: Thinkstock photos

Skrevet av: Cecilie

Cecilie Sandbu er 23 år fra Oslo og har studert journalistikk på Mediehøgskolen Gimlekollen. Når hun ikke skriver for femelle.no studerer hun medievitenskap på Uio og jobber med barn. Cecilie har en lidenskap for foto og flytter derfor til New York til høsten for å studere fotojournalistikk.

En kommentar om “Husreglene alle hybelboere bør følge

  1. Det med kontrakten er ihvertfall superviktig! Utleieren min hadde en ferdigskrevet en som hun blid leverte meg. At jeg sa ifra angående hva jeg ikke ville ha noe av og omvendt, var det beste jeg noen gang måtte ha gjort. Noen tror man kan vase inne i etasjen jeg leier uten at det skulle bry meg.. :P

Legg igjen en kommentar

Vis
Skjul