Ikke helt voksen

Taylor Swift prøver å være voksen, men sitter fast i et kjedelig og forutsigbart spor.

Det er hardt å være tenåring. Forelskelsene er sjelden så intense og kjærlighetssorgen sjelden så absorberende. Gode venner og dårlige venner kommer og går om hverandre, ofte i form av samme person. Taylor Swift traff spikeren midt på hodet da hun befestet alle disse følelsene til plate med sin forrige utgivelse, Fearless. To år har passert, men til tross for et forsøk på et mer voksent album, ser det ut til at Taylor Swift fortsatt sitter litt fast i tenåringsgjørma på tredjealbumet, som har fått navnet Speak Now.

Oppskriften på suksess
Taylor Swift var bare 16 år da hun seilte inn i popverdenen, fant seg et trygt hjørne i countrypop-sjangeren og kjørte i gang hitmaskinen. Hun har gjort stor suksess med singelåter som Love Story, White Horse og Fearless, og har nærmest blitt selve definisjonen på tenåringstanker i musikkformat. På tredjeplata Speak Now later det til at hun har gjort sitt ytterste for å ikke gi slipp på suksessoppskriften, samtidig som hun halvhjertet ønsker å dra musikken i en mer voksen retning. Det funker ikke helt, og det skjer rett og slett for lite nytt. Sounden er for lengst perfeksjonert, Swift synger solid og greit som hun alltid har gjort, og tekstene er utklipp fra Swifts egen mer eller mindre udramatiske hverdag. Kjedelig, kjedelig.

Avslører mye
Tekstmessig er og blir Taylor Swift en ung jentes dagboknotater, og det er forsåvidt helt greit, men det blir litt småklissete når en hel låt med navnet Dear John kretser rundt hennes forhold til den mye eldre musikkartisten John Mayer. «Don’t you think I was too young? You should have known.», synger hun, og staver det ut i klartekst til alle som skulle ha gått glipp av dramatikken. Også i hennes sang Back To December synger hun om sine følelser for Twilight-kjekkasen, Taylor Lautner. I sangen ber hun om unnskyldning og spør om en ny sjanse. «But if we loved again, I swear I’d love you right.»

Bare sorgen er det imidlertid ikke. På singellåta Mine hører man noe som varsler om Shania Twain-kvaliteter i både melodiøsitet og kompromissløs popenergi.

Hvis du likte Taylor Swift før, vil du sikkert gjøre det fortsatt etter å ha hørt Speak Now, men er du ukjent med henne er det like greit å gå å kjøpe albumet Fearless fra 2008. Du får omtrent det samme, med et par mye bedre singellåter på kjøpet.Bildekilde: Getty Images

Skrevet av: thea

Thea Sofie Melberg er 26 år og bor i Oslo. Hun elsker populærkultur,
og spesielt musikk. Når hun ikke skriver for femelle.no eller blogger på http://paapp.blogspot.com, jobber hun som reporter og programleder i Radiorakel.

12 kommentarer om “Ikke helt voksen

 1. Dette hørrtes ut som et leserinnlegg.. Dette var jo bare meningene til en person, det finnes jo tusenvis av andre som synes noe annent, og som syntes det var et topp album.

 2. Synes saker som at hun har skrevet alle låtene alene, uten noen co-writers burde blitt nevnt… Nå skriver hun ikke om overflatiske ting med et simpelt refreng og udugelige vers heller, slik det høres ut som. Synd du synes albumet var kjedelig, jeg elsker det.

 3. mener kanskje at ikke denne resaerchen var helt god. Ikke vondt ment mot du som skrev dette, men det som står i denne teksten er feil, skal ikke si at halvparten, men ikke langt i fra er skrevet for lenge siden, ett par av de sangen på denne platen skulle egentlig vært på «fearless» plata, men det er jo selvfølgelig litt vanskelig å velge mellom sangene, hun har jo tross alt skrevet over 600. Mange av disse sangene er også ikke skrevet om henne, men om sine venner, for eksempel «speak now» .
  hvis man bare hadde tatt en tur på hennes nettside eller youtube så hadde man funnet ut alt dette.
  – Anne

 4. Enig. Rolling stones har gitt det utrolig bra kritikk, og det solgte over 1 million kopier på en uke. Selv elsker jeg albumet

 5. Jeg synes også dette ble litt drøyt. Det er tydelig at den som skrev dette ikke liker Taylor Swift? Tekstene hennes er avanserte og gode, og mange unge tenåringsjenter kjenner seg igjen i musikken hennes. Og dette er noe av det viktigste, mener jeg. Hun skriver alle sangene sine selv, og er bare 20 år. Jeg likte albumet veldig godt, og selv om det er mye opp igjen, så hadde Taylor Swift to mål dersom hun engang skulle bli berømt:
  1: At hun ikke skulle endre seg som person.
  2: At musikken hennes ikke skulle endre seg.

  Digge albumet og Taylor!

 6. Hei, jeg elsket albumet, og kritikkerne har jevnt over gitt det veldig bra kritikk. Låtene har hun skrevet helt selv og jeg syntes musikken hennes er den beste du kan få av musikk for » unge » nå til dags.
  Som nevnt ovenfor av Hanne, virker artikkelen litt for egenbasert på bare en persons meninger og man får litt inntrykk av at den ikke ble så godt motatt. Noe den absoultt av de fleste krittikere og fans ble! Dear John er faktisk sangen hun har fått best krittikk for og er blitt utnevnt som den beste på albumet. Du har såklart rett i å skrive dine meninger,men kanskje ta med litt hva andre generelt synes? som f. eks fansen og andre kritikkere.
  Hilsen Susanne

 7. Synes dette ble på grensen til litt for negativt, og jeg er enig med en kommentar lengre oppe om at dette minner mer om et leserinnlegg. Synes det ble litt useriøst og litt for personlige meninger av en som tydeligvis ikke er spesielt glad i Taylor Swift i utgangspunktet. Jeg elsket hennes forrige album, og elsker det nye minst like mye. Etter å ha spilt de gamle sangene om og om igjen er det bra og ha noen nye å spille også. Gleder meg til å høre enda mer fra Taylor i fremtiden. Får aldri nok av henne <3

 8. Leana: Nå er det jo en person som har anmeldt albumet da, så da må det jo automatisk bli den personen sin mening også. Ikke alle liker samme musikk.

 9. Nei jeg syns hun er dårlig jeg, kjedelig, men fortsatt bedre enn all den popshiten de serverer nå til dags

 10. Jeg synes albummet er utrolig bra! Men det er ganske mye av det samme som, men jeg liker det så det gjør meg ingenting : )

 11. Jeg ser at denne anmeldelsen ble litt i overkant negativ. Fort å glemme det som faktisk er positivt når man blir litt skuffet. For i utgangspunktet liker jeg Taylor Swift veldig godt, og som jeg skriver mener jeg at Fearless traff helt perfekt med både sound og tematikk. Derfor er det litt kjedelig at nesten ingenting nytt har skjedd på dette albumet.

  Følelsene tok muligens litt overhånd når jeg skrev denne anmeldelsen, og det tar jeg selvkritikk på :)
  Fint at vi har et kommentarfelt her da, så leserne kan se andres meninger om albumet også!

 12. Synes Taylor Swift har gode tekster, også på det nye albumet. Det er tekster som unge jenter kan føle seg hjemme i.

Legg igjen en kommentar

Vis
Skjul