Ikke vær andres dørmatte

Føler du deg ofte dårlig behandlet av venner, familie og kollegaer? Blir andres meninger høyere verdsatt enn dine?

Å føle seg oversett og tråkket på er både deprimerende og ydmykende. Hvis man alltid tar andres oppgaver på jobben, alltid kjører den 2 mil – lange omveien på vei hjem fordi venninne din spør, er man litt for medgjørlig. Slikt skal være gjensidig, og er det ikke det, er du nødt til å ta noen grep.

Det handler om selvrespekt. Og selvtillit nok til å gjøre noe med det. Her er noen steg til bedre selvtillitt og selvrespekt:1. Finn ut hvorfor du har dårlig selvtillit. Gå tilbake til oppveksten, det er som regel her selvtilliten blir grunnlagt. Har det noe med foreldre, søsken eller venner å gjøre? Skriv det ned og kartlegg de personene som har hatt dårlig innflytelse på deg. Det er nemlig aldri deg selv som er grunnen til dårlig selvtillit, men desverre bare du som kan gjøre noe med problemet.

2. Observer deg selv! Neste gang du skal ut å gjøre noe sosialt, skal du legge merke til hva slags tanker som dukker opp i hodet ditt, hvordan kroppsspråket ditt er, og hvordan du reagerer når andre snakker til deg. Ble du klam i hendene, vendte blikket ned og snakket lavmelt? Tenkte du dårlige tanker om deg selv? Hensikten med dette er at du skal bli bevisst på hvordan du oppfører deg, og dermed endre din atferd.

3. Så skal du observere de du omgåes med. Er det noen som får deg til å føle deg dårlig eller prøver å manipulere deg? Hvis det er mulig, skal du slutte å være med disse menneskene. Er det noen på jobben eller lignende, som du må omgåes med, så fortell dem hva du føler.

4. Herm etter de med god selvtillit. Er det en jente du alltid syns virker så selvsikker og trygg på seg selv? Det er ikke sikkert hun heller er det, men hun er flink til å late som. Og det er det du skal gjøre også. Spill skuespill, og gjenskap den personen du har lyst til å være.

Når du har gått gjennom disse stegene og begynner å oppføre deg annerledes, må du være forberedt på at de som fikk deg til å føle deg dårlig før, antageligvis ikke vil slutte med slik oppførsel. Prøv å hev deg over de, le av de inni deg. Nå er det de som har dårlig selvtillit, ikke du!

Wanna be a winner? Behave like one….Kilde: dinevibber.no
Bildekilde: Bulls Press

Skrevet av: Ida Charlotte

Ida Nikolaisen, 20 år, og bor i Oslo. Begynner nå på en bachelor i journalistikk, hvor første året er i Norge, og de to siste i Australia. Sang og musikk er hennes aller største lidenskaper. Hun er også vokalist i et band som har spillejobber på steder rundt om kring i Oslo. Jobber ellers som salgskonsulent i Aftenposten og blogger på http://idanikolaisen.blogg.no.

4 kommentarer om “Ikke vær andres dørmatte

  1. Skulle ønske det bare var å heve seg over det og le av andre på innsiden.. Føler at det man ender opp med da er at enda flere ser rart på deg…! Hva om andre faktisk har en grunn til å trykke meg ned? Kanskje jeg faktisk ikke er så bra som de andre? Ikke så lett å heve seg over dem da…

  2. helt enig med det som sandra har skrevet. Det er ikke alltid så enkelt å skal late som om man har god selvtillit. Og som regel har folk en grunn for at dem ikke har så god selvtillit.

Legg igjen en kommentar

Vis
Skjul