Jente i «gutteyrke»

Hva skal jeg bli når jeg blir stor? Dette er et spørsmål de aller fleste jenter stiller seg i løpet av livet. De fleste velger tradisjonelle ”jenteyrker”, men det finnes også noen som velger å gå den utradisjonelle veien.

Femelle møtte Ida Sofie Frydenlund (22) som har gått sin egen vei og er nå elektrikerlærling.

Da Ida Sofie Frydenlund (22) gikk på videregående var hun ofte med elektriker- kjæresten sin på jobb. Hun var interessert i yrket og likte utfordringene, men lite viste hun da at dette var yrket hun senere skulle utdanne seg til. Ida søkte og kom egentlig inn på markedshøyskolen, men kjente ingen glede over dette, samtidlig visste hun på dette punktet i livet var det på tide å velge veien hun skulle gå i arbeidslivet. – Det fantes ingen minussider ved å bli elektriker, så det ble enkelt. I håndverkeryrket er man aldri uten jobb, man tjener godt og man kan videreutdanne seg til så mangt. Det er så utrolig mange muligheter, smiler en fornøyd Ida Sofie.

Hvorfor trives du så godt i dette yrket?

– Jeg har alltid vært veldig klåfingra og nysgjerrig, skal alltid pelle på alt og finne ut av ting, noe som i dette yrket er en god egenskap. Jeg ville jobbe med kroppen og faktisk slippe å bruke en time foran speilet hver morgen. Det vil si; antrekk: arbeidsbukse, forklarer Ida Sofie og legger til; – Det største plusset er noe alle egentlig vet, gutter er vanvittig mye mindre dramatiske enn jenter, det finnes så og si ikke intriger med dem. Er det noe, så blir guttene ferdig med det der og da. Det er også andre fordeler; for min del er det all humoren, det går ikke en dag uten mye latter og moro! Ida Sofie liker veldig godt at alle arbeidsdagene er forskjellige, hun jobber mest selvstendig, men hun er lærling og da de møter på arbeidsoppgaver hvor de kun trenger en person til å gjøre jobben, så blir det ofte ”se og lær”.

Elektrikerutdanning utenom videregående

Det er vanligst å ta elektrikerutdanningen når man går på videregående, men siden Ida Sofie gikk idrettslinjen og ikke viste på det tidspunktet at det var elektriker hun skulle bli, har hun funnet en annen måte å ta utdanningen på;
– Jeg tar fagene som privatist på NKI. Der kan man bruke opptil 2 år per studie, altså 4 år på de to årene det tilsvarer på VGS.
– Jeg er ikke ferdig med mine eksamener, men jeg var utplassert hos en bedrift jeg fikk lærlingplass hos så fort jeg ville eller kunne begynne. Jeg ringte opplærlingkontoret og fikk det godkjent, så nå jobber jeg 100 %, og har skolen ved siden av. Jeg kan selv velge når jeg vil ta eksamenene, så lenge de blir tatt før jeg skal opp til fagprøven.

Hvordan var det å starte som eneste jenta i en manndominerende bedrift?

– I begynnelsen så tror jeg guttene på jobben syns det var rart med ei jente. Men jeg har alltid vært utadvendt og pratsom, jeg introduserte meg for alle og fikk en god start. Jeg har alltid fått respekt av dem, forklarer ida med et stort smil og munnen og legger til; – Jeg er stort sett alltid blid og det er et pluss.

Hvordan fikk du respekt på arbeidsplassen?
– Jeg skal alltid klare ting selv og det har jeg tjent veldig på. At jeg klarer å ta i et tak, løfte tungt for eks, ikke få guttene til å gjøre den tunge, harde eller vanskelige jobben for meg. Det har jeg fått veldig gode tilbakemeldinger på. Respekt kommer ikke av seg selv, den må fortjenes.

Ida Sofie har aldri møtt på noen som er negative til hennes yrkesvalg, men de fleste tror ikke på at hun er elektriker; – Når jeg møter ukjente folk og forteller hvilket yrke jeg har, så det den vanligste reaksjonen, ” det tror jeg ikke på”. Men når det faktisk går opp for dem at jeg snakker sant så begynner den vanlige spørreundersøkelsen, de spør meg om forskjellige ting ved faget, og det er når jeg svaret utfyllende svar at jeg blir trodd.

Selv om Ida Sofie er hardarbeidene og selvstendig hender det hun møter på gutter på arbeidsplassen som har vanskelig for å tro at hun klarer ting selv; – Det morsomste er når jeg bærer på masse, da kommer guttene og åpner dører og spør om jeg trenger hjelp, alltid høflige! Det syns mine kollegaer er veldig festlig. Det er mange tilfeller at det å være jente i et sånt yrke er et stort pluss, ler Ida Sofie.

Når Ida Sofie får spørsmålet om hun kunne tenke seg å bytte ut sin arbeidsdag mot et mer feminint yrke er svaret klart nei.
– Jeg kunne aldri i verden tenkt meg å bytte ut yrket mitt for et mer feminint yrke. Jeg elsker å stå opp å slippe å sminke meg, pynte meg eller tenke på hva jeg skal ha på meg. Jeg står opp, tar på meg arbeidsbuksa og en t-skjorte eller genser, og det er det. Jeg liker følelsen av og ikke tenke på og bry meg om hvordan jeg ser ut på jobb. Det er ganske mange færre bekymringer, man må være litt ”careless” som jente i et sånt yrke.

Avsluttende har Ida Sofie mange gode tips til andre jenter som ønsker seg inn i et mannsdominerende yrke;
– Husk at respekt ikke kommer av seg selv, vis at du klarer selv. Selvfølgelig er det lov å spørre om hjelp, men vet du at du klarer selv om det kanskje er tungt eller vrient, så gjør det selv. Det er sjelden noe som heter ”jeg klarer ikke”.
– Vær ærlig, før din egen sak, har man et problem med noen, så ta det opp der og da! Gutter er enklere enn man tror!
– Håndverkeryrket er ikke for såre ører og husk at gutter er gutter! Tolk den som du selv vil!
– Tren forebyggende, jentekropper blir fortere sliten enn guttekropper!
– Tenk over hvordan inntrykk du vil gi av deg selv, ikke klag høyt om du har en dårlig dag, ta det heller med ei venninne som forstår seg bedre!

Og til alle jenter som velger et håndverkeryrke; det finnes sjelden kjedelige dager, utrolig mange fordeler, man møter nye folk hele tiden og det er alltid mye moro!

Masse lykke til!Bildekilde: Thinkstock photos

Skrevet av: Helene

Helene Gulbrandsen er en blid og utadvent jente på 21 år som akkurat har gjort seg ferdig med journalistutdannelsen i Kristiansand. Hun har jobbet i Bianco Footwear i snart fire år, og elsker hverdagen med salg og fashion. Hun flytter snart til Oslo og gleder seg veldig til og utforske hovedstaden.

Legg igjen en kommentar

Vis
Skjul