Mange gråter lett..

Har du en over overaktiv tårekanal? Blir øyekroken fuktig bare du ser et spedbarn smile? Eller skjelver underleppa når den myndige sjefen korrigerer arbeidet ditt? Det er ikke sikkert du spør deg selv hvorfor du gråter, men som oftest når du gråter påvirker du både deg selv og omgivelsene på flere ulike måter og med ulik effekt.

Å få trøst og lindre smerte
Når vi gråter har denne emosjonelle betingede adferden to hovedfunksjoner: den kan få spenninger til å avta etter vi har vært anspente og utsatt for ubehag, slik at vi kommer oss raskere fysiologisk. Gråt kommuniserer også sterkt til omgivelsene om at vi ikke har det bra, og påkaller derfor oppmerksomhet slik at vi kan motta trøst og omsorg.

Terapi og nærhet
Du har sikkert følt deg bedre etter å ha grått. Gråt er bevist å ha terapeutisk effekt, så det er dermed ingen grunn til å holde tårene for seg selv. Og det å vise vennene dine at du tør, og ønsker, å dele følelser med dem kan knytte dere nærmere sammen. Neste gang er det kanskje venninnen din som trenger en skulder å gråte på? Evnen til å vise følelser viser også styrke og at man er trygg på seg selv. Men dette er også avhengig av kultur. Nordeuropeere er ikke kjent for å være sjenerøse med følelser, mens mennesker i sør i mye større grad deler tårer og latter med omgivelsene.

Krokodilletårer?
Når noen ser ut til å sitte på festen og presse frem tårer over en eller annen ubetydelig livskrise, eller du hulker litt ekstra for at kjæresten din skal skjønne hvor desperat du skulle ønske du hadde penger til jenteturen, kan man godt si at tårene brukes for å oppnå fordeler. Håpet i begge disse situasjonene er jo å få sympati og trøst (og kanskje lommepenger fra kjæresten?). Men blir du avslørt med dine krokodilletårer, eller blir kjent for å være ”den jenta som alltid må gråte for å få oppmerksomhet”, mister tårene raskt sin verdi. I verste fall kan du oppleve at omgivelsene ikke tar deg på alvor, eller avviser deg.

Gråten er et urinstinkt helt unikt for mennesket, men noen tar lettere til tårene enn andre. Det kan komme av hvordan man selv opplever det å gråte. Noen føler seg sårbare og blir kanskje litt flau dersom øyekroken blir fuktig, mens andre opplever det som en helt naturlig reaksjon på noe som beveger følelsene våre. Og det er spesielt vi jenter som lettest tillater oss selv å hulke når noe føles vanskelig.

Salte dråper gjør altså mer enn å etterlate sort mascara under øynene; de lindrer, trøster og kommuniserer, men de kan også misbrukes og nyttes til egen fordel.


Kilder: www.livescience.com, www.krisepsyk.no
Bildekilde: Bulls Press

Skrevet av: Lill Eva

Lill Eva Bråthen (24) kommer fra Trondheim, men er for tiden bosatt i Kristiansand. Hun har brukt de siste årene på å studere kommunikasjon og utviklingsstudier. I tillegg har hun også grafisk bakgrunn og pusler med det når hun finner tid. Lill Eva skal skrive under de fleste kategorier for Femelle.

2 kommentarer om “Mange gråter lett..

  1. Jeg har veldig lett for å gråte. Jeg sliter veldig med depresjon og angst, hvert fall noe av mine problemer, derfor har jeg lett for å gråte når jeg blir veldig redd eller blir skikkelig deprimert over ting som skjer eller har skjedd. Jeg takler ikke krangling, da kan jeg fort begynne å gråte, alt blir så ubehagelig og fælt. Jeg føler meg flau når jeg merker at tårene er på vei og jeg er rundt andre mennesker, det er bare grusomt. Jeg sliter veldig med det siden jeg går på skole, og er veldig psykisk ustabil, så kan jeg fort begynne å gråte midt i en time, og det er lite morsomt for å si det sånn. Men andre sier at det er bare bra å gråte, men jeg vet ikke jeg, du blir alltid sett så dumt på om du gråter, føler hvert fall jeg. Og det siste jeg trenger nå er flere som ser dumt på meg og begynner å mobbe meg for slike ting også. Mobbing er faktisk en av grunnene til mine psykiske problemer osv så.. Men men, jeg bruker aldri gråting for å få det som jeg vil assa, det skjer ikke!

  2. Spennende innlegg. Jeg lærer meg å gråte, faktisk. Jeg lærer meg at det er ok å gråte, istedet for å stenge alt inne og ty til andre utløpskanaler.

Legg igjen en kommentar

Vis
Skjul