Mytene som får oss til å tvile

Kan sjokolade gi deg mer sexlyst? Vil chili i maten gi deg høyere forbrenning? Det finnes en rekke myter om hvilken effekt ulike matvarer har på kroppen. Her er fakta.

”Sjokolade gir mer sexlyst”. Favoritten blant jenter er ikke bare full av sukker, men inneholder også fenyletylamin og serotonin. Dette er stoffer som stimulerer humøret, og indirekte påvirker lysten på sex. Hvor motiverende er det med sex når man er furten? Ikke spesielt! Vil du gå for en sunnere variant kan du prøve mørk sjokolade.

”Lightbrus er fetende”. Det har i den siste tiden versert rykter om at lightbrus er fetende. Siden denne typen drikk ikke inneholder kalorier, kan den heller ikke være fetende. Ryktet kan kanskje spores tilbake til forskning som viser at noen personer som drikker lightbrus spiser desto mer av andre usunne ting.

”Kunstig søtning gir kreft”. Mange er bekymret for hva kunstige søtningsmidler kan gjøre med helsa. Heldigvis er myndighetene i Norge svært opptatt av hva vi putter i oss, og godkjenner ikke stoffer som kan være en fare for oss. Men alt med måte; vær heller opptatt av å spise matvarer som inneholder gode og viktige næringsstoffer enn matvarer som er kunstig søtet.

”Poteter gjør deg tykk”. Mange jenter sverger til en karbohydratfattig diett, noe som gjerne innebærer en bannlysning av poteten. Men potet er faktisk svært næringsrikt og en god kilde til vitaminer og mineraler. Den er også fattig på kalorier. Det betyr derimot ikke at du kan fråtse i chips og pommes frites, for da snakker vi om produkter som er fritert og fulle av usunt fett.

«Chili øker forbrenningen». Chili er ikke bare en kraftig smaksforsterker, men er også full av c-vitaminer, antioksidanter og flavonoider (kan beskytte mot kreft og hjerte- og karsykdommer). Ikke nok med det; den hissige røde grønnsaken demper faktisk appetitten og øker forbrenningen!

Velbekomme!Kilder: forskning.no, forbrukerportalen.no og kk.no
Bildekilde: Thinkstock photos

Skrevet av: Lill Eva

Lill Eva Bråthen (24) kommer fra Trondheim, men er for tiden bosatt i Kristiansand. Hun har brukt de siste årene på å studere kommunikasjon og utviklingsstudier. I tillegg har hun også grafisk bakgrunn og pusler med det når hun finner tid. Lill Eva skal skrive under de fleste kategorier for Femelle.

3 kommentarer om “Mytene som får oss til å tvile

  1. Bra skreve! Kunne ikkje finne feil her, og det er vel kanskje første gong i slik type tekst og forum. Bra!

  2. Vel, jeg MÅ jo bare si meg litt uenig i påstanden om at lettbrus ikke er fetende. Ikke at jeg mener det ER fetende, jeg er mer av oppfatningen av «tja» som et svar til denne myten. Det er mye snakk om at det ikke er bra for deg (som også er vitenskapelig bevist), og at lettbrus har enkelte ingredienser som gjør at kroppen hunger etter fetende mat, heller enn et sunt valg i matveien. I tillegg er aspartam en sentral ingrediens, som du ikke KAN si at er godt for et menneske?! Å ta seg en light-brus i ny og ne er kanskje ikke så skadelig, men mennesker som drikker mer eller mindre litervis hver dag tar skade av litt mer enn små mengder aspartam,

    Nå skal jeg ikke kommer her og bare skape kvalm og være en krangleper, men jeg følte at det måtte påpekes :)

Legg igjen en kommentar

Vis
Skjul