Si det med roser

De fleste har opplevd å få roser av sin kjære. Har du noen gang lurt på hva det betyr når kjæresten din gir deg tre røde roser? Eller når du får en lilla rose av en god venn? Femelle gir deg svaret.

Blomsterspråket stammer fra en tid da det var vanskeligere å kontakte hverandre enn det er i dag. Mobil, facebook og mail fantes ikke så man måtte finne andre måter å kommunisere på. Ved å sende blomster kunne man si mye uten egentlig å trenge og si noe som helst. Dette kodespråket stammer egentlig fra Tyrkia, der kvinnene ikke hadde lov til å uttrykke seg som de selv ønsket. I stedet sendte de gjerne blomster til sin elskede samt venner og bekjente.

Antallet
I dag blir roser sett på som et kjærlighetssymbol over hele verden. Sender en mann en kvinne røde roser, er det nesten ingen tvil om at han har sterke følelser for henne. Antallet har også en bestemt betydning, men gutter som lever i dagens samfunn tenker nok neppe over det når de kjøper roser. Fra gammelt av betyr antallet følgende:

1 rød rose. Jeg begjærer deg.
3 røde roser. Jeg elsker deg.
5 røde roser. Jeg savner deg.
7 røde roser. Jeg er din for evig.
12 røde roser. Det ultimate tegnet på kjærlighet.

Fargene
Rosen er den mest populære blomsten å gi bort, kanskje nettopp fordi den er kjent som den ekte kjærlighetsblomsten. Blomsten har sin egen symbolikk i både i antall og farger, derfor mener blomsterspråket at enkelte farger passer bedre å gi til kjæresten enn til kompisen.

Rødt: Betyr ”jeg elsker deg”, men står også for respekt, mot og lidenskap.
Rosa: For å vise at en setter pris på noen eller for å vise takknemlighet velger man mørkerosa, mens lyserosa står for beundring og sympati.

Oransje: Betyr ”jeg er din venn” og er kjent som ”kompisfargen”. Den er derfor trygg å gi til alle. Fargen gir også uttrykk for entusiasme og glede.
Gul: Utstråler positivitet. Fargen sier ”du er solen i mitt liv”, men kan også bety: bryr du deg?
Mørkerød: Står for skjønnhet og ynde. Betyr ”jeg venter på deg”.

Lilla: Sammen med oransje passer denne fargen godt for å gi til venner og familie. Fargen betyr ”jeg ønsker deg all lykke i verden!

Hvit: Står for respekt og ydmykhet. Betyr ”jeg tror på din ærlighet og uskyld”, men også ”du er himmelsk!” Hvite roser har flere betydninger; i bryllup betyr det lykkelig kjærlighet, mens i Estland betyr det sorg og død.

Det er få som følger blomsterspråkets regler i dag og fokuserer heller på å gi en farge man tror at vedkommende liker og at den passer til anledningen.

Tenker du over farger og antallet når du gir bort roser?
Kilder: blomsterdekor.no, interflora.no, varden.no
Bildekilde: Thinkstock photos

Skrevet av: Cecilie

Cecilie Sandbu er 23 år fra Oslo og har studert journalistikk på Mediehøgskolen Gimlekollen. Når hun ikke skriver for femelle.no studerer hun medievitenskap på Uio og jobber med barn. Cecilie har en lidenskap for foto og flytter derfor til New York til høsten for å studere fotojournalistikk.

3 kommentarer om “Si det med roser

Legg igjen en kommentar

Vis
Skjul