Slik kaprer du drømmeleiligheten!

Mange studenter sliter med å få seg leilighet før studiestart, og denne artikkelen skal være til hjelp for akkurat dere dette gjelder.

Det er ingen hemmelighet at det er vanskelig å få seg et sted å bo for studenter nå om dagen. Spesielt er det vanskelig i de store byene hvor det er flere studenter enn bo muligheter. Det er ikke alle som har åpen visning, så om man er så heldig å bli plukket ut til å komme på visning er kampen stor om og faktisk bli den som til slutt ender opp med et sted å bo. Vi har derfor laget noen tips som gjør at akkurat du eller dere vil skille dere ut og ende opp med et sted å bo før studiestart.

Det viktigste tipset er å være engasjert og på hugget etter leilighet, leiligheten daler ikke ned i hode på deg jo lenger du venter, opp og hoppe fra sofaen og jobb for ditt fremtidlige hjem.

Sett opp hva du ønsker!
Det første man bør gjøre er å sette opp en liste med ting du ønsker i en leilighet, slik at det er lettere å utelukke eller lettere å finne hva man leter etter. Alt fra standard, størrelse, hva som skal være inkludert, maks pris, om du vil bo alene eller med andre, eller om du ønsker rom i et kollektiv. Når dine krav er satt opp kan du skrive strek under det som er viktigst for deg og sette ett kryss ved det du kan leve uten. Her er det viktig å være kritisk mot egne krav og vite at et malingsstrøk, nye møbler og personlige gjenstander kan gjøre underverker, du trenger ikke bo kongelig når du er student, det er litt av sjarmen.

Let hver dag!
Lag det til en rutine å gå innom steder som www.finn.no og www.hybel.no hver dag på jakt etter sted å bo. Det kan være lurt å gå inn morgen og kveld eller oftere om du har mulighet. Bo steder blir lagt ut kontinuerlig og det er viktig å være tidlig ute når du skal kontakte en eventuell utleier, slik at du kommer først i køen.

Ring utleier!
Når de fleste finner en leilighet de har lyst på sender de en kort mail til huseier, gjør motsatt og ring i stede. Det å få komme på visning er vanskelig, men du gjør det lettere for deg selv ved å ringe, være hyggelig og interessert og spørre om å få komme på visning. Det er lettere å ignorere en mail enn å si nei på telefon, og det er lettere å få god kontakt pr telefon enn på mail.

Lag en bolig CV
Du har fått kommet deg på visning, men du er en av de andre tretti i samme leilighet som deler samme ønske, å dra derifra med en avtale. Det er veldig viktig å være tidsnok for å skape et seriøst inntrykk, kontakt utleier med en gang du kommer, takk for samtalen på telefonen (slik at han husker deg og den gode tonen dere hadde). Be han gjerne om å vise deg rundt og vær interessert i hva utleier forteller og viser frem, slik får du også kapret utleierens tid og oppmerksomhet i forhold til de andre du konkurrer mot. Når du har sett det du ønsker å se gir du utleier en bolig CV.

Din CV bør inneholde navn, alder, kort info om deg selv, referanser fra tidligere leieforhold og eventuelle arbeidsgivere, grunnen til at du er den personen som bør få leie akkurat denne leiligheten og at du er en sikker betaler. Bilde bør også prege denne CV’ en da huseier husker deg når han ser bildet. Her er det lurt å velge et bilde som viser deg i et sunt miljø, kanskje fra en gang du var på fjelltur eller lignende. For all del, styr unna de verste festebildene. Det kan også være lurt å gjøre seg mest mulig privat på Facebook, slik at helgens bilder ikke ødelegger ditt gode inntrykk.

Så er det bare å vente i spenning på en telefon fra huseier. Det er heller ikke noe galt å ringe huseier selv noen dager etter visning om du ikke skal ha hørt noe, du viser jo bare interesse.

Ønskes leid!
Ellers er det gode råd å legge ut en ”ønskes leid” annonse på f. eks finn eller hybel.no. Her blir du kontaktet av huseiere som er interesserte i at akkurat du skal leie deres leilighet så her er det bare opp til deg selv å lage et godt inntrykk. Det koster 499 kroner for å legge ut en annonse i 30 dager på finn.no, selv om det kan være dyrt er det absolutt verdt det. Ellers er det gratis på hybel.no for en 30 dagers annonse.

Husk å oppføre deg og fremstill deg selv som en du selv kunne tenke deg å leie din egen leilighet ut til.

Lykke til!Bildekilde: Thinkstock photos

Skrevet av: Helene

Helene Gulbrandsen er en blid og utadvent jente på 21 år som akkurat har gjort seg ferdig med journalistutdannelsen i Kristiansand. Hun har jobbet i Bianco Footwear i snart fire år, og elsker hverdagen med salg og fashion. Hun flytter snart til Oslo og gleder seg veldig til og utforske hovedstaden.

Legg igjen en kommentar

Vis
Skjul