Slik starter du eget firma!

Har du en gründer i magen? Liker du å jobbe selvstendig, ta egne avgjørelser og være din egen sjef? Har du en utrolig bra forretningsidé som du bare MÅ sette ut i live? Femelle.no gir deg guiden til hvordan du oppretter eget firma! Men om det blir suksess, er helt opp til deg – suksess er avhengig av både innsatsvilje og pågangsmot!

Først og fremst – for å bli betegnet som næringsvirksomhet og ikke hobby, er det et par ting du må tenke gjennom før du setter i gang denne prosessen. Det du driver med må være egnet til å gi overskudd og du må ha et visst økonomisk omfang og varighet. Det er ikke forventet at du skal gå i overskudd det første året, men om du flere år etter enda ikke går i overskudd, vil nok myndighetene reagere.

Deretter må du definere forretningsideen din og lage en såkalt forretningsplan. Dette er både til hjelp for deg selv og eventuelt andre som skal være partnere eller investere i din forretningside. Trenger du støtte fra banken hva angår oppstartskostnadene, vil en forretningsplan være alfa omega! Lag en detaljert plan med oversikt over punkter som hva selve forretningsidéen går ut på, hvilke hovedmål du har og en beskrivelse av produktet/tjenesten du vil tilby med ditt firma. Du må også gjøre en liten markedsundersøkelse der du ser på liknende produkter/tjenester og hva som allerede finnes. Hva gjør din forretningsidé så mye bedre enn andres, og hva kan du tilby som ingen andre kan? En forretningsplan er også utrolig viktig for deg i tiden etter du har registrert firmaet og blir din retningslinje for hva du ønsker med firmaet ditt.

De mest vanlige foretaksordningene er i dag enkeltpersonsforetak (ENK), ansvarlig selskap (ANS) og aksjeselskap (AS). De to første selskapsformende betyr at innehaveren selv står personlig ansvarlig for driften, mens en innehaver av et aksjeselskap ikke står personlig ansvarlig. Det er ingen krav til innskudd i ENK eller ANS, mens du må ha et innskudd på 100.000 kr for å få opprettet et aksjeselskap. For de aller fleste, er et enkeltpersonsforetak det enkleste og mest aktuelle, og å registrere et ENK er relativt enkelt. Dersom omsetningen din kommer under 50.000 kr, koster det ingenting å registrere et firma, og det kan gjøres via altinn. Blir omsetningen høyere enn 50.000 kr, er du momspliktig, og du må da registrere deg i momsregisteret som koster 2.500 kr.

Gratulerer – dersom du nå har gjennomført stegene femelle.no har vist deg, har du opprettet et firma og du er nå igang med en spennende og inspirerende tid! Femelle.no ønsker deg masse lykke til i tiden fremover og ønsker deg velkommen som gründer!

Spør gjerne om spørsmål angående emnet i kommentarfeltet.

Bildekilde: Bulls Press

Skrevet av: Monique

Monique Lund er ei sprudlende og optimistisk jente på 25 år, og skriver blant annet bloggen www.moniquelund.com. Der deler hun mange gode motetips samtidig som hun blogger om sitt mildt sagt hektiske liv. Til daglig jobber hun i et ingeniørfirma samtidig som hun tar ingeniørutdannelsen, og når hun ikke er på jobb, er hun enten å finne i treningsstudio eller bak kameraet.

2 kommentarer om “Slik starter du eget firma!

  1. Bare en liten tilleggsopplysning; dersom man driver med kunstnerisk virksomhet er man (foreløpig) ikke momspliktig.

  2. Bra artikkel. Jeg skal nok opprette et foretak eller to etterhvert, så jeg har allerede begynt å sette meg inn i det hele – men dette var en veldig kort og god startbeskrivelse. Supert at man kan finne sånne ting også her inne :)

Legg igjen en kommentar

Vis
Skjul