Studentvennlig meny

Enten du er student eller starter med studier nå i høst, vil du erfare et strammere budsjett. Du vil også erfare at mat blir en stor del av utgiftsposten din, og at det ikke alltid er billig.

Her er mattipsene som kan redde kontoen din.

Ukentlige innkjøp
Unngå å gå i butikken hver dag for å handle middag. Ha gjerne en eller to faste dager i uken hvor du gjør innkjøp. Planlegg hva du behøver og hold deg til et fast beløp som du skal bruke på butikken den dagen.

Handle smart
Det er mange fristelser i butikken, men som student må du innse at du ikke kan legge alt i handlekurven. Bruk matpengene på gode basisprodukter som varer lenge. For eksempel er havregryn billig og god frokost. Er du glad i frokostblandinger kan du lage din egen ved å mikse havregryn med nøtter og solsikkefrø. Egg er også en rimelig matvare som kan brukes til å lage både omelett, pai og pålegg. Kjøper du i tillegg hermetisk skinke og grønnsaker som gulrøtter, brokkoli og løk vil du samtidig kunne variere rettene dine i større grad.

Les reklamen
Matvarekjedenes uendelige strøm av reklame i posten kan faktisk være verdt å lese. Her kan du finne gode tilbud på både kjøtt, fisk og ost som ofte er dyrt. Dette er gode basisprodukter som kan fryses ned og brukes senere.

Bak selv
Du behøver ikke være en dreven kokk for å bake brød og rundstykker. Gjærbakst krever ikke mange ingredienser, og du kan spare mye penger på å bake selv. Frys ned det du ikke skal spise, og du har alltid matpakke eller rundstykker til jentekvelden i fryseboksen.

Matpakke og termos
Dette høres kanskje kjedelig ut sammenlignet med alle fristelsene i kantina, men her er det penger å spare! Sørg for at matpakken din ser fristende ut og legg tilbehøret i egen boks for at det skal holde seg bedre. Kaffe og te er et must i forelesningene, men kok kaffe eller te selv før du går på skolen. En termos holder drikken varm hele dagen og du slipper å løpe til nærmeste kaffeautomat for å få noe varmt i kroppen.

Lag for to, spis for en
Det lønner seg å lage dobbel porsjon av middag. Lasagne, supper og gryteretter kan godt stå kaldt et par dager eller fryses ned. Middagen kan også spises som lunsj dagen etter dersom du lager større porsjoner. Frisk opp måltidet med litt isbergsalat og tomater for å variere.

Spis kollektivt
Bor du i kollektiv kan dere spare penger ved å ha et ”spleiselag”. Gå til butikken sammen og del på beløpet. Da har dere kanskje også råd til å spise noe ekstra godt som biff? I tillegg er det alltid bedre å dele et måltid med andre.

Velbekomme!Bildekilde: Thinkstock photos

Skrevet av: Lill Eva

Lill Eva Bråthen (24) kommer fra Trondheim, men er for tiden bosatt i Kristiansand. Hun har brukt de siste årene på å studere kommunikasjon og utviklingsstudier. I tillegg har hun også grafisk bakgrunn og pusler med det når hun finner tid. Lill Eva skal skrive under de fleste kategorier for Femelle.

2 kommentarer om “Studentvennlig meny

  1. Takk for gode tips!! Selv om jeg jobber og har bedre råd til mat enn de fleste studenter, så er det alltid fint med litt tips for å holde matkostnadene nede :)

    Ida.

Legg igjen en kommentar

Vis
Skjul