Sunne og billige matretter /Del 2

Sist gang skrev vi om hvordan du kan bli sunnere i matveien. Her er noen enkle oppskrifter som egner seg til frokost, middag og mellommåltid. Lær deg Camillas matoppskrifter og få et sunnere 2011.

Les også: Sunne matretter til en billig penge / Del 1

Havregrøt

Egner seg yppelig til frokost. Gir deg viktige næringsstoffer, god metthetsfølelse og et stabilt blodsukker. Det finnes mange ulike oppskrifter på havregrøt. Den enkleste består av
2 dl havregryn
4 dl vann
en liten klype salt

Blandes i en kjele og kokes til du får ønsket konsistens.
Ønsker du en litt rundere og fyldigere smak kan noe av vannet erstattes med melk. Du kan også tilbrede havregrøten i microen, bland alt i en dyp tallerken og tilbred på full effekt i ca 2 min, husk å røre innimellom.

Når det gjelder tilbehør til havregrøt er det bare fantasien som setter grenser; kanel, sukker, syltetøy, müsli, frukt og bær kan brukes.

Pris: ca. 1-3 kr pr. pers. avhengig av tilbehør.

Omelett
God til matpakka. Bruk det tilbehøret du liker best.

4 egg
½ dl melk
salt og pepper

Tilbehør velges ut ifra det du liker og hva du har i kjøleskapet, nesten alt kan brukes. Forslag:
¼ løk
¼ paprika
1 fedd hvitløk
4 skiver kokt skinke eller salami
1 liten neve revet ost

Finhakk tilbehøret (unntatt ost), og brun det lett i en stekepanne. Pisk sammen egg, melk, salt og pepper i en bolle. Ha over i stekepannen og stek på lav varme. Dryss over ost. Når omeletten har stivnet, og osten smeltet er den ferdig. Kan serveres sammen med et par skriver brød.

Pris: ca. 9 kr pr. pers. avhengig av tilbehør.

Torskegryte
En god og svært sunn middagsrett.

Ca. 500 g renskåret torskefilet
1 boks hermetiske tomater
½ løk
3 store poteter
3 fedd hvitløk
1 ss olje
salt og pepper

Smør en ildfast form med olje. Skjær poteter og løk i skiver eller små biter. Finhakket hvitløk blandes med de hermetiske tomatene og salt og pepper. Ha over grønnsakene og stek i ovnen på 200 °C i 40 min. Ta formen ut av oven og legg torskefiletene på toppen. Stek i ytterligere 10 min.
Hvis du bruker frosne fileter må du huske å tine dem før de settes i ovnen. Bruk gjerne flere grønnsaker i denne retten hvis du har det tilgjengelig.

Pris: ca. 23 kr pr. pers.

Grønnsakssuppe
Bruk gjerne kjøtt i denne, som for eksempel pølser eller kyllingfilet i biter, men suppen er like god som en vegetarrett. Grønnsakene under er bare et forslag, bruk det du har.

5 dl vann
1 buljongterning
1 gulrot
2 poteter
½ blomkål
½ purre

Skjær grønnsakene i små biter og kok suppen til grønnsakene er helt møre. Bruk gjerne en stavmikser eller rotmoser til slutt for å mose grønnsakene og gi suppen en litt fyldigere konsistens. Server med knekkebrød eller flatbrød.

Pris: ca. 5 kr pr. pers. uten kjøtt.

Smoothie

Kan varieres i det uendelige. Denne varianten passer godt som et mellommåltid. Vil du ha en mer mettende smoothie, kan du prøve å blande i litt havregryn. Frosne blåbær er supert å ha i fryseren, det kan for eksempel også brukes som topping på havregrøt og frokostblandinger.

2 bananer
ca. 2 dl frosne blåbær
4 ss vaniljeyoghurt
¾ dl vann/melk

Kjør alt sammen i en blender, drikkes umiddelbart.

Pris: ca. 8 kr pr. pers.

Wok
Trikset med wok er å bruke høy varme, og å ikke ha for mye i pannen om gangen. Tilbred derfor i flere omganger. Porsjonsposer med woksaus er unødvendig dyre, kjøp heller en stor flaske med sweet chilli saus (eller lignende) som du kan bruke mange ganger. Tilsett heller litt hvitløk og ingefær hvis du vil ha ekstra smak. Og du, man trenger ikke wokpanne, vanlig stekepanne funker helt fint.

2-3 kyllingfileter
1 paprika
½ løk
¼ brokkoli
2 gulrøtter
ca. 1 dl sweet chilli saus

Ris

Kok ris som anvist på pakken. Kutt opp grønnsakene i passe store biter og dernest kyllingen. Stek på høy varme i flere omganger. Ha alt tilbake i pannen og bland i saus.

Pris: ca. 26 kr pr. pers.

Pasta carbonara
Denne klassiske pastaretten blir både billigere og sunnere hvis du bytter ut bacon med skinke og fløte med lettrømme. Parmesan er en investering, det gir mye smak, har lang holdbarhet og kan brukes på en mengde retter.

1 eggeplomme
¾ dl lettrømme
½ dl vann
1 liten neve parmesan
8 skiver kokt skinke
salt og pepper
Pasta

Kok pasta som anvist på pakken, bruk gjerne fullkornspasta, det er litt dyrere, men både sunnere og mer mettende. Legg skivene med kokt skinke på rist midt i ovnen, stek på 200 °C på varmluftfunksjon til skivene blir gylne og sprø. Visp sammen rømme, vann, eggeplomme og halvparten av parmesanen. Smak til med salt og pepper. Skjær de stekte skinkeskivene i små biter. Sil vannet av pastaen og bland alt sammen. Server med resten av parmesanen på toppen.

Pris: ca. 9 kr pr. pers.

Bildekilde: Fotoosvanrobin – Lånt under Creative commons license

Skrevet av: Camilla

Camilla Muren er en engasjert og ambisiøs jente på 21 år. Hun kommer fra Asker, men bor for tiden i Trondheim. Der studerer hun medievitenskap ved NTNU og fyller ellers tiden med spennende prosjekter, trening og frivillig arbeid.

En kommentar om “Sunne og billige matretter /Del 2

Legg igjen en kommentar

Vis
Skjul