Tiårets beste og verste filmer

Forrige tiår har vært preget av mange gode filmer, og enda flere forferdelig dårlige filmer. Her har jeg valgt ut fem av de verste, og fem av de beste. Selv om jeg kunne nevnt minst fem gode til, og minst hundre andre dårlige.

Tiårets verste

Freddy Got Fingered (2001)
Gord Brody er 28 år og drømmer om å bli animator for tegneserier. Han ser seg nødt til å flytte hjem til foreldrene sine, men nekter så å dra igjen. I løpet av filmen stimulerer han opptil flere ulike gårdsdyr seksuelt, spiller orgel med pølser, dykker i toalettet, og flere andre fornærmende, ekle, rare og rett og slett lite humoristiske stunts. En film jeg har sett én gang, og én gang for mye.

Trailer

I Know Who Killed Me (2007)
Aubrey Fleming blir kidnappet og torturert av en sadistisk seriemorder. Hun klarer å rømme, men når hun våkner på sykehuset påstår hun at hun ikke er Aubrey, og at den ekte Aubrey fortsatt er i fare. Lindsay Lohan må ha blitt med i denne filmen for å få vise så mye kropp som mulig, for i mellom selve filmen kommer det plutselig strippescener med Lohan. Noe vi virkelig kunne vært foruten. Denne filmen finnes ikke skummel, og den er dårlig utført. Ikke verdt tida.

Trailer
Glitter (2001)
Dette er en typisk film om drømmer som kommer i oppfyllelse, uansett hvilke hindre som kommer i veien. Ikke noe du ikke har sett før, og ikke noe du trenger å se igjen. Året er 1983. Billie Frank drømmer om å bli sanger, og blir sammen en DJ som introduserer henne for bransjen. En litt shady kontrakt gjør henne til stjerne, og gir henne til slutt et utlimatum. Som alltid. Dette er filmen som var begynnelsen på slutten for Mariah Carey.

Trailer

Brüno (2009)
Mange syntes Brüno var ufattelig morsom. Selv skrudde jeg av før jeg var halvveis. Jeg har ingenting imot homofili. Hei, hadde jeg ikke vært jente, kunne jeg godt vært det selv. Men denne filmen er bare latterlig. Jeg hadde store forventninger til filmen. Jeg trodde virkelig den skulle være morsom, men Sacha Baron Cohen skuffet i rollen som Brüno – den homofile moteguruem fra Østerrike. Brüno ødelegger sitt rykte i tysk-talende Europa, og bestemmer seg for å flytte til Los Angeles for å prøve lykken på nytt. Nei, hva kan man si? Denne filmen er rett og slett d-å-r-l-i-g.

Trailer
Knowing (2009)
En lærer åpner en tidskapsel som er funnet på hans sønns skole, og inni er det noen forferdelige forutsigelser om ulike katastrofer. Noen har allerede skjedd, og noen kommer til å skje. Denne læreren – spilt av Nicholas Cage – klarer selvfølgelig å tyde når disse katasrofene skal skje, og tror at hans lille familie har en stor rolle i det som holder på å skje. Filmen var litt spennende i begynnelsen, før den bare blir teit, og dårlig, og til slutt søvnfremkallende. Dette MÅ være en av Nicholas Cages dårligste filmer noensinne – og det sier litt, med tanke på at det er snakk om Nicholas Cage . . .

Trailer

Tiårets beste

Avatar (2009)
Regissør James Cameron klarte å gjenta suksessen han hadde med Titanic, og gjorde Avatar til den mest innbringende filmen i historien. Menneskene har inntatt planeten Pandora. Der lever allerede de menneskelignende skapningene Na’vi. En konflikt oppstår når menneskene er ute etter Na’vi-folkets mest spirituelle tre, og vil gjøre alt for å få tak i det. Filmen tar et stort oppgjør med menneskehetens stormannsgalskap og egoisthet. En film som får deg til å tenke, og er over før du rekker å se på klokka (selv om den varer i nærmere tre timer).

Trailer

Slumdog Millionaire (2008)
Kan jeg kalle det en moderne Askepott-fortelling? Fattiglusa som vinner en masse penger på «Vil Du Bli Millionær?» var en kjempesuksess i 2008. De små fortellingene Jamal forteller om hans oppvekst er rørende, morsomme, triste, skumle og dramatiske. Du vil gråte, le og skrike med når du følger Jamal og hans brors reise gjennom Indias mørke bakgater. Absolutt verdt to timer av din tid!

Trailer

American Psycho (2000)
Han kunne vært den perfekte morderen, hadde han ikke vært en komplett psykopat. Christian Bale spiller den eksentriske, rike, vakre Patrick Bateman som kanskje har litt annerledes fantasier i forhold til den vanlige mannen i gata. Bateman jobber på Wall Street om dagen, og dreper uskyldige om natten. Ikke en film for sarte sjeler!!

Trailer

Precious (2009)
Precious er 16 år og snart tobarnsmor. Det er hennes egen far som er hennes barns far, og hennes mor er misunnelig fordi hennes mann elsket hennes datter mer enn henne før han døde . . . Lettere fortalt, Precious venter sitt andre barn med sin egen far, og hjemme blir hun psykisk og fysisk terrorisert av sin egen mor. Hun blir kastet ut av skolen, men finner seg et alternativt klasserom hos en lærer som er fast bestemt på å gi vanskeligstilte jenter vitnemål. En utrolig sterk, virkelighetsnær film som jeg verken håper eller tror kommer til å bli glemt med det første.

Trailer

Amelie of Montmartre (2001)
Den litt sære, sjenerte, naive franske jenta Amelie er god fra innsiden og ut, fra tærne til hårtuppene. Hun bestemmer seg for å hjelpe de rundt henne til å bli lykkelige. Samtidig faller hun for en litt rar gutt som samler på bilder som blir kastet av folk ved en fotoboks. Denne filmen er utrolig sjarmerende, og det kan takkes alle de sterke personlighetene og gode skuespillerne. En søt film en ikke kan la være å se – og som mange kommer til å se flere ganger.

Trailer

Bildekilde: Pocha

Skrevet av: carina

Carina Behrens er ei jente på 21 år som studerer journalistikk på Norges Kreative Fagskole i Oslo, og blogger på thelateparade.blogspot.com. Ønsker å bli forfatter, men målet er filmjournalist. På Femelle har hun hovedansvaret for film-redaksjonen.

6 kommentarer om “Tiårets beste og verste filmer

  1. Jeg er ikke enig angående Knowing. Det var ikke den beste filmen, den var helt grei. Finnes mye verre som har kommet ut det siste tiåret. Jeg er heller ikke enig i de beste. Men filmsmak er så individuelt. Morsomt å lese andres mening. :)

  2. Jeg har faktisk ikke sett noen av de filmene dere har kåret til tiårets verste ;)

    Er veldig enig i at Slumdog Millionaire er blant tiårets beste. Herlig film!

Legg igjen en kommentar

Vis
Skjul