Unngå forhåndsdømming

Du har sikkert gjort det en gang; du ser en pen, blond jente med store pupper og kort kjole og tenker øyeblikkelig at hun må være mindre intelligent.

Forhåndsdømming er når man danner en mening om noen eller noe uten å ha tilstrekkelig med kunnskap rundt det. De fleste mennesker har opplevd å forhåndsdømme en annen person basert ut i fra klesstil, utseende, legning eller rase. Mange synes det er vanskelig å unngå forhåndsdømming eller gjør seg opp en mening kun basert på førsteinntrykk. De fleste mennesker har behov for å kategorisere og sette andre i bås, men hvis man først gir folk en sjanse til å gi litt av seg selv blir man ofte overrasket over hvor feil man tok.

Femelle gir deg tips for å unngå forhåndsdømming.

Respekt – Bli kjent med personen individuelt før du bestemmer deg for å mislike han/hun. Man trenger overhodet ikke å like alle, men man skal respektere dem. Prøv å tilbringe noe tid sammen før du tar en endelig avgjørelse. Mest sannsynlig vil du bli positivt overrasket og sitte igjen med en ny venn.

Den gylne regel – Du unngår å forhåndsdømme ved å følge den gylne reglen man lærer allerede i barnehagen. Klisjé, men sant: “Du skal være mot andre slik du ønsker andre skal være mot deg”. Se på deg selv i fugleperspektiv og tenk; Hvordan hadde jeg følt det hvis andre så på meg slik jeg ser på dem?

Objektiv holdning – Finn ut så mye du kan om en person eller gruppe før du danner deg en mening. Vær åpen mot nye bekjentskaper og ha en objektiv holdning. Ikke tro på alt du hører og for all del; lær deg forskjellen mellom rykter og virkelighet.

Forståelse – Lær om andre kulturer og forstå forskjellen mellom deg og dem. Alle som bor i Norge snakker ikke flytende norsk. De trenger ikke å være uintelligente av den grunn. Ta hensyn, sett av tid og prøv å forstå hva de vil. Etter hvert lærer du å forholde deg til mennesker fra en annen og minst like bra kultur som din egen.

Aksepter forskjellene – Ikke prøv å forandre mennesker som ikke er lik deg selv på alle måter. Man trenger ikke å være enige om alt, men man må respektere at slik føler de det og ingenting du sier kan forandre det. Aksepter heller at vi er forskjellige og at det er det som gjør livet interessant.Kilder: ehow.com
Bildekilde: ThinkStock

Skrevet av: Cecilie

Cecilie Sandbu er 23 år fra Oslo og har studert journalistikk på Mediehøgskolen Gimlekollen. Når hun ikke skriver for femelle.no studerer hun medievitenskap på Uio og jobber med barn. Cecilie har en lidenskap for foto og flytter derfor til New York til høsten for å studere fotojournalistikk.

3 kommentarer om “Unngå forhåndsdømming

Legg igjen en kommentar

Vis
Skjul