I fjor kastet jeg 43 kilo mat

Her om dagen spiste vi burger til middag, og som vanlig lagde jeg litt mye mat, spesielt til min bedre halvdel. En halv burger endte i matavfallet. Dette har pågått lenge. Daglig. Jeg kaster gjerne et halvt rundstykke når jeg er mett. Resten av pizzaen forsvinner i søppelspannet når fyllesyken tar meg igjen og jeg ikke orker mer. Når osten blir vanskelig å skjære med høvel, går den også i søpla. Samme med melkeskvetten i bunn av kartongen, rømme-restene fra tacoen og de siste skinkeskivene i skinkepakken. I matavfallet med det.

Jeg kaster visst 43 kilo mat i året. Slapp av, jeg har ikke samlet opp matavfallet fra januar til desember, det er bare ren statistikk. Kanskje kaster jeg mer enn statistikken tilsier og. Hver nordmann kaster faktisk 43 kilo matavfall i året av den enkle grunnen at vi kjøper mer enn vi spiser, og er altfor kresne på holdbarhetsdatoer. «Best før» betyr faktisk ikke at du dør. Bruk sansene du ble gitt ved fødselen, og smak og lukt deg frem til om maten er grei å spise! Vi kaster 230 000 tonn matavfall i året – bare i Norge! Og her drar jeg barna-i-Afrika-kortet, for det er faktisk ikke greit å kaste så mye fin mat når man ser hvordan mennesker i andre land lider av hungersnød!

Inspirasjonen til denne spalten kommer fra vår kjære partybåt mellom Oslo og København. Jeg var ombord DFDS i forrige uke og ble vitne til det sykeste matsvinnet jeg noensinne har sett med mine egne øyne. Og her får dere høre fra ei med kokkeutdanning og erfaring fra kokkebransjen! Her ble hele barnebuffeten skuffet opp i en diger søppelbøtte istedenfor å bli tatt vare på til for eksempel frokost. Jeg vet ikke med dere, men etter en liten runde i tenkeboksen har jeg kommer frem til at jeg fint tåler å spise revet ost eller oppkuttede grønnsaker som har ligget tolv timer godt bevart i et kjøleskap for å spare litt på miljøet. Og brune bananer er faktisk søtere i smaken enn de gule – selv om de kanskje ikke ser like flotte ut på Instagram-bildet ditt!

Forrige tur til København var tidenes wake-up-call for min del, og jeg lover å bli flinkere. Jeg skal halvere forbruket mitt, planlegge handleturene enda bedre enn jeg allerede gjør og bli flinkere til å kildesortere så jeg faktisk ser hvor mye mat som forsvinner ut døra. Har jeg gammelt brød skal fuglene få det, og blir det mye mat til overs etter et selskap kan det være en idé å kjøre matrestene til en grisebonde. All creds til dumpster-divers som sparer både lommeboka og miljøet ved å plukke måltider fra restauranters matavfall-container. Nesten så jeg skulle gjort det sjæl!

Skrevet av: Benedicte Haugaard

Benedicte Haugaard, 25 år fra Drammen. Lever frilanslivet som journalist, fotograf og influencer på sosiale medier. Aktuell med TV-programmet Top Model Scandinavia.
Les flere poster Benedicte har skrevet

Legg igjen en kommentar

Vis
Skjul