Kjære ekstreme mennesker

Er det en ting jeg er lei av å se og høre, så er det alle ekstreme mennesker som tror de kan redde verden ved å gjøre enorme og omfattende omvendinger på livene sine. Om ikke for alltid, så periodevis. Noe som i grunn er enda verre. Hvis du absolutt skal gjøre en endring på livet så holder det ikke å gjøre det i en liten periode.

La oss ta shoppestopp som et eksempel. Hvis du bare hadde roet ned lommeboka di bittelitt i løpet av året så hadde du ikke trengt 1-3 måneder total SHOPPESTOPP på nyåret for å få igjen den gode samvittigheten. Tanken er fin den, men kan du ikke bare la vær å shoppe alt du kommer over, og heller investere i noen kvalitetsplagg som ikke er laget av en underernært, fattig og overarbeidet 15-åring i Kambodsja? Det hadde gjort mer for miljøet, om ikke menneskeheten, om du gjorde dette istedenfor å kutte alt bare for en kort periode.

Og vegetarianere. Det er en spesiell folkegruppe som melder seg inn i NOAH, PETA, går i tog, skriver lange tekster på Facebook og prakker på alle andre sine meninger. Og mener du noe annet blir du slettet som venn! Om ikke det, så får du hvert fall tidenes skjennepreken, og du får hvert fall høre hvor «syyykt dum» du er. Det at du og et fåtall andre sulter seg på bønner, ruccola, linser og lus gjør ikke verden til et bedre sted. Det går faktisk an å spise en biff i uka uten å være et dårlig menneske. Stange-kylling og egg fra frittgående høns er faktisk helt ok. Økologiske melkeprodukter og ikke minst viltkjøtt er reelle, gode alternativer og finnes i alle matbutikker.

Det morsomste er for så vidt de som mener at det er dyremishandling å drikke kumelk og spise egg. Men å handle på H&M har de ikke noe problem med?! Det handler om å ta smarte valg. Hvert fall store deler av veien. Du trenger ikke å være så ekstrem om du bare tar deg tid til å sammenlikne matvarer og andre dyreprodukter. Det holder lenge å roe ned kjøttforbruket, spiser mer fisk eller shoppe litt mindre i kjedebutikkene. Om alle hadde gjort dette så hadde kanskje ikke ekstremistene trengt å være så ekstreme?

 

Skrevet av: Benedicte Haugaard

Benedicte Haugaard, 25 år fra Drammen. Lever frilanslivet som journalist, fotograf og influencer på sosiale medier. Aktuell med TV-programmet Top Model Scandinavia.
Les flere poster Benedicte har skrevet

En kommentar om “Kjære ekstreme mennesker

  1. Altså vegetarianere er vel absolutt ikke noe spesiell folkegruppe? At enkelt mennesker velger å ta valg som er bedre for dem selv, og ikke minst bedre for miljøet så er jo det kjempe bra! Og det er nok ikke slik at vi vegetarianere eller veganer sulter på noe som helst måte, vi får i oss like mye næring selv om vi velger bort en enkelt mat gruppe, og jo det gjør faktisk en forskjell for miljøet, det er det jo absolutt ingen tvil på! Utrolig morsomt at du sier vi snakker ned om dere som velger å spise kjøtt, så her gjør du akkurat det samme selv.

    Jeg har vært vegetarianer i 4 år, og deler gjerne en artikkel eller to på sosiale medier, rett og slett fordi jeg bryr meg om miljøet vårt, og håper flere vil engasjere seg. Det handler ikke om å få andre til å føle seg mindre vært eller som dårlige medmennesker, men fakta er fakta, vi vet alle hvor jævlig dyre opprett er for jorda vår. Så klart er det de som er for ekstreme der ute, men det vil det alltid være, uansett hva det er snakk om! Og det er ikke slik at alle vi veggiser har noe i mot de som spiser kjøtt.
    Så klart finnes det gode alternativer der ute, og en av dem er faktisk og la være å spise kjøt/fisk et par ganger i uke.

Legg igjen en kommentar

Vis
Skjul