Økologisk kosthold

 

Skrevet av Benedicte Haugaard

For fire måneder siden switchet jeg over til et økologisk kosthold – det vil si så økologisk som mulig, og på hjemmebane. Jeg har fortsatt ikke kommet dit hvor jeg er helt slavisk i matveien når jeg er hos andre eller ute å spiser, men hjemme forsøker jeg å handle så økologisk som mulig. Grunnen til det er hormonforstyrrelsen kroppen min har slitt med de siste åtte årene. Stoffskiftet har ikke fungert optimalt, og skjoldbruskkjertelen min reagerer på hva min mat har fått i seg før den havnet på bordet mitt. Eksempelvis hva høna har spist før jeg spiser egget. Det er ingen hemmelighet at dyr som masseproduseres for slakt fôres opp på billig og kunstig mat, og det er nettopp dette jeg prøver å unngå: alle hormonene, soyaen og antibiotikaen som ligger i dette fôret.

Dette var ingenting jeg brydde meg om for et halvt år siden, og det var faren min som fikk meg på tanken. Han tvang meg rett og slett inn i det økologiske kostholdet ved å betale mellomlegget, for det er ingen tvil om at økologisk mat er dyrere enn alt det andre som tilbys i butikkhyllene. Et mellomlegg jeg selvfølgelig kunne taklet helt fint selv, men som jeg ser på som en god motivasjon.

Jeg har som sagt ikke kommet dit hvor jeg følger regimet slavisk, men der det finnes økologiske alternativer, velger jeg nettopp det. Jeg kjøper økologiske egg, økologiske grønnsaker og så mye økologisk kjøtt som mulig. Stangekylling, Happy-pig, vill-laks fra fiskedisken og linefanget torsk fra fiskebilen. Jeg er hverken vegeterianer eller veganer, og kommer nok heller aldri til å bli det, men jeg vil gjøre min del for kroppen, dyrene og miljøet likevel. Sakte, men sikkert takker jeg farvel til kunstige tilsetningsstoffer og ingredisenser som påvirker kropp og dyr negativt, og en dag håper jeg at jeg kan være 100% økologisk.

Skrevet av: Thomas Thorsen

Legg igjen en kommentar

Vis
Skjul