Vurderer du å reise på cruise?

Når jeg sier «cruise» forbinder du det kanskje med chartertur på båt for rike pensjonister, men slik er det altså ikke. I en alder av 25 har jeg allerede dratt på mitt første ellevedagers karibiske cruise, og det på en relativt slank lommebok. Det finnes mange ulike cruiseselskaper, derfor også mange ulike priser, tilbud og reisemål. Her har jeg samlet opp mine beste cruise-tips til deg som ønsker å se så mange land som mulig på kortest mulig tid:

1. Det første du må gjøre er å sjekke de ulike tilbudene til de ulike cruiseselskapene. Selv reiste jeg med italienske Costa, men du kan også reise med for eksempel Royal Caribbean, Norwegian Cruise Line, Carnival, Disney osv. Du kan også google deg frem til gode «last-minute-deals», eller kjøpe et repositioningcruise. Et repositioningcruise betyr at du får cruiset til en billig penge mot at du entrer og forlater skipet i forskjellige havner – kanskje til og med i forskjellige verdensdeler. Et godt eksempel er cruiset vi var på i Karibien, som uken senere tok med seg passasjerer og seilte over atlanteren fordi det nå skulle gå seks måneder i middelhavet.

2. Bestem deg for om dette er en partytur eller en noenlunde edrutur før avreise. Du bør nemlig kjøpe drikkepakke ombord dersom du har planlagt å nyte Mojitos på dekk, eller ubegrenset vin til maten. Det er nemlig slik at alt er inkludert i cruiseprisen, bortsett fra drikke. En liter vann koster fort en 50-lapp ombord, og skal du drikke alkohol i tillegg bør du benytte deg av drikkepakketilbudet. På Costa kostet en drikkepakke 319$ per person, og du hadde fri tilgang på mineralvann, kaffe, drinker, øl og vin til alle døgnets tider i 11 dager ombord. 319$ er kanskje mye tenker du, men dette sparer du garantert inn dersom du planlegger noen drinker på dekk.

3. En annen ting som ikke er inkludert, er tips. På cruise forventer de ikke å få tips fra deg i baren eller på restaurantene. Det er faktisk slik at de færreste cruiseskip har minibank ombord, så det er ikke slik at de er ute etter sedlene dine, noe jeg syns var ganske så behagelig da det blir mange turer i baren og i de ulike buffetene og restaurantene. Men: du er tvungen til å betale mellom 10 og 15$ per dag i tips, avhengig av hvilket selskap du seiler med. Vi betalte 12$ hver dag, og totalsummen ble trukket fra kredittkortet vårt rett før vi forlot skipet. Dette fordeles på hele servicepersonalet, altså bartendere, servitører, kokker og renholdere.

4. Les deg nøye opp på alle destinasjonene skipet legger til i, og finn ut om det er gåavstand fra havna og inn til sentrum og/eller strender, eller om det lønner seg å ta seg til plassen du ønsker å se via andre fremkomstmidler enn beina.

5. På cruise får du et program på lugaren din med informasjon om det kommende døgnet. Her står det hva som skjer på de ulike barene og restaurantene, når og hvor du finner mat til de ulike tidspunktene, hvilket show som går, og sist men ikke minst, tilbud på utflukter på land. Utfluktene som arrangeres gjennom cruiseselskapet er ofte tidskrevende og dyre, og gir ingenting til lokalbefolkningen. I de fleste land venter det uhorvelig med taxier utenfor klare for å utkonkurrere cruisets priser, så hopp gjerne inn i en av disse istedenfor.

6. Noe av det jeg syns var vanskeligst var å pakke. Hva pakker man med seg på cruise, liksom? I programmet vi fikk på lugaren var det fra dag til dag skrevet hva slags dresscode de ønsket, og selv om det i hovedsak var en avslappet dresscode hendte det vi støtte på alt fra galla og black & white, til maskerade og italiensk stil med farger fra det italienske flagget. Så gjør litt research og google deg frem til en artikkel eller bloggpost fra noen som har reist med selskapet du ønsker å reise med. Det kan være gull verdt, for det er flaut å møte opp i en kort strandkjole når alle andre er kledd opp for ball, haha.

Skrevet av: Benedicte Haugaard

Benedicte Haugaard, 25 år fra Drammen. Lever frilanslivet som journalist, fotograf og influencer på sosiale medier. Aktuell med TV-programmet Top Model Scandinavia.
Les flere poster Benedicte har skrevet

Legg igjen en kommentar

Vis
Skjul