Den Internasjonale håndvaskdagen

Av: Christine Støle

såpen fra Sanex er sponset 
PA144566

Visste dere at det er den Internasjonale håndvaskdagen i dag? Hvert år markeres denne dagen 15 Oktober. Merkedagen ble først etablert i 2008 i Stockholm som en bevisstgjøring rundt viktigheten av å opprettholde god håndhygiene for å forebygge smitte og infeksjonssykdommer. Dagen markeres nå av millioner over hele verden.

Håndvask med såpe er den enkleste og beste metoden vi kjenner for å forebygge sykdom, spesielt blant barn. Vi kan effektivt forebygge barnesykdommer og redde flere tusen barneliv – håndvask med såpe er verdens billigste vaksine, sier generalsekretær Bernt Apeland i Unicef Norge. Unifec anslår at et barn dør av diaré hvert 30. sekund. Det er helt forferdelig å tenke på! En god og riktig håndvask på spesielt kritiske punker som etter toalettbesøk og før matlaging/spising reduserer sykdom med henholdsvis 40 og 23 prosent. Internasjonale undersøkelser viser også at barn som ikke blir opplært i skikkelig håndvask og god håndhygiene får diarè dobbelt så ofte som barn som får slik opplæring.

I Norge må vi også bli flinkere når det kommer til håndvask. Personer som ikke vasker hendene skikkelig regelmessig er mere utsatt for sykdommer som forkjølelse, lungebetennelse, influensa og omgangsyke. Visste du at halvparten av nordmenn ikke vasker seg på hendene før de spiser? Eller at èn av ti normenn ikke vasker hendene etter toalettbesøk? Fysj!

PA144565
Mine favoritter når det kommer til en god håndhygiene. 

I dag vil jeg dele mine beste tips for en god håndhygiene.

Visste du at en skikkelig håndvask består av fire elementer?
Såpe: Mengden såpe avhenger av hvor skitten du er, men i de fleste tilfeller er det nok med ett til to pump.
Tid: Visste du at du burde bruke 30-40 sekunder på håndvasken for at hendene skal bli rene?
Temperatur: Folkehelseinstituttet anbefaler å vaske hendene i varm eller lunket vann. Varmt/lunket vann er ikke varmt nok til å drepe bakterier, men fjerner skitt og smuss.
Tørking: Bruk alltid et rent håndkle (bør skiftes i alle fall 1-2 ganger i uken) og aldri tørk deg på skitne buksebein f.eks. Om noen i familien er syke bør de ha et eget håndkle.

Åtte enkle råd for god håndhygiene:
Vask hendene dine når du kommer inn døra.
Vask hender etter du har tatt på penger.
Vask hendene dine etter toalettbesøk.
Vask hendene dine før du skal spise eller lage mat.
Husk å vaske tomlene – mange glemmer dette.
Bakterier kan også befinne seg under negler – bruk neglebørste hvis du har lange negler.
Ha en liten antibac i bilen og veska. Spesielt viktig å huske å ha med på ferie til utlandet.

Min absolutte favoritt håndsåpe er så klart fra Sanex. Jeg er avhenig av gode produkter som er milde mot huden og lukter godt. Denne skårer fult på alle punktene hos meg. Stort pluss at den er rimelig og kan kjøpes på dagligvaren.

Litt mye tekst til dere i dag men dette er så viktig! Jeg som har flere kroniske sykdommer og dårlig imunforsvar er veldig nøye på å ha en god håndhygiene for å gjøre det jeg kan for å unngå å bli syk. Sett av litt tid I DAG til å lære barna dine hvordan de skal vaske hende sine skikkelig.

kilder MyNewsDeskcom, Antibac.no, Dinside.no

 

Bloggen til Christine finner du her!

Skrevet av: Maren Eiane

Legg igjen en kommentar

Vis
Skjul