Hvordan finne din stil som blogger

Det er ikke lett å si eksakt hvor mange mote- og livstilssblogger som finnes der ute, men jeg tror vi kan alle være enige at det er mange. Såpass mange at markedet er mettet og at det ikke er rom for flere lekre ungjenter som viser fram hvite leiligheter, brune legger og Chanel Boy vesker i sort lakk, vil enkelte påstå. Har vi endelig fått nok av daglige oppdateringer fra hverdagslivet, smoothie-oppskrifter, café-besøk, dagens outfit og månedens Costume akkopagnert av fancy dandert avokadotoast? Er blogging dødt?

Det er kanskje ikke plass til flere mote-/livsstilsbloggere, men det er alltid plass til flere kreative sjeler som kan bidra med et nytt perspektiv. Også i bloggverden. Derfor der det så viktig å finne sin egen stil og å klare å uttrykke den på best mulig vis. Det ligger i vår natur å ville gjøre som alle andre, men om vi kun gjør som de som kom før oss drukner vi lett i all støyen. Det er jo veldig pent med palmer, peoner, veltrente rumper og avokadotoast, men det er allerede noen som gjør alt det der bedre, og for å være ærlig så tror jeg vi er litt mette. Hva er det du gjør best? Hva er din ekspertise? Hva er din historie?

Din historie-din stil

Jeg mener alle har en historie, og det er denne historien som gjør oss unik. Din historie trenger ikke være traumatisk, tåredryppende eller misunnelsesverdig spennende, den trenger heller ikke brettes ut i detalj på bloggen. Det er mange andre måter å skape et personlig uttrykk enn å utlevere hele sin livshistorie i skriftform. Du er et resultat av alle plassene du har besøkt, alle opplevelser du har hatt, all kunst du har sett, alle erfaringer du har gjort deg, all musikk du har hørt osv. På godt og vondt. Alt dette har bidratt med å skape din stil. For å finne din personlige stil må du altså rett bare bli litt bedre kjent med deg selv.

Å finne og utvikle sin stil tar tid. Rom ble ikke bygd på en dag og blogging, som alt annet i livet, er en reise. Om du skjemmes når du ser din første bloggpost etter et år med blogging, har du i mine øyne gjort noe rett. Allikevel tenkte jeg å gi noen litt mer konkrete tips til deg som er ny blogger og ønsker å utvikle din personlige stil.

1. Unngå å se på/sammenligne deg med andre

Jeg vet det er viktig med inspirasjon og alt det der, men prøv å unngå å hente for mye inspirasjon fra bloggere i din egen nisje. Det blir ofte til at vi mer eller mindre ubevisst kopierer hverandre. Å la seg inspirere av bloggere man ser opp til er ikke direkte feil, men prøv å legg bort Instagram litt og søk heller inspirasjon litt mer uventede steder. Kunstmuseum, gallerier, gamle motemagasiner, film, arkitektur eller bare fra folk på gata. Vi kan ikke unngå å bli påvirket av det som er “hot” for tiden, men vi kan forsøke å også se litt nye veier.

2. Eksperimenter med å lage collager/moodboads

Pinterest er perfekt for dette. Her kan du lage dine egne boards med inspirasjon du finner på siden. Du kan trene på å sette bilder sammen på en måte som ser ba ut, få en ide om hvilke fargekombinasjoner som funker og finne inspirasjon til diverse poseringer/bakgrunner/styling etc for outfit shots. Jeg vet jeg nevnte i forrige punkt at man ikke skal se for mye til andre, men det er ingenting galt i å “stjele” enkelte elementer her og der fra de som har gjort det før deg. Bare ikke kopier alt fra en person. Steal like an artist.

3. Skriv og ta bilder for deg selv

Jeg vet dette går mot alle velmenende råd der ute om å skrive med tanke på hva andre ønsker å lese om, ikke hva du ønsker å skrive, men det er akkurat som noe av “sjela” forsvinner når vi hele tiden prøver å tilfredstille andre. Det er ikke galt å ville hjelpe andre og dele erfaringer og tips, men skriv for deg selv først og fremst. Ellers er det veldig lett å miste seg selv. Det samme gjelder bilder du tar. Ta bilder for deg selv, av det du liker, i den stilen du liker, ikke utifra hvor mange likes du tror det vil få på Instagram.

4. Rediger “manuelt”

Det finnes mange flotte redigerings apper med kjempefine filtre tilgjengelig. Problemet med dem er bare det at alle andre også bruker disse filtrene. Et tips er å begynne å lære seg å redigere selv først som sist. Det tar kanskje litt tid å lære hva som funker for deg, men bonusen er at bildene dine vil skille seg mer ut fra alle andres. Det ligger hundrevis av tilgjengelige tutorials om hvordan lære seg Photoshop/Lightroom på YouTube. Om du ikke har tilgang til PS/Lightroom, finnes det masse bra gratis apper til telefon i dag. Lightroom for mobil er etter hva jeg husker gratis og inneholder mange av de samme funksjonene som på desktop.

5. Skriv som om du snakker med din beste venninne

En feil vi mange gjør når vi blogger er at vi blir for perfeksjonistiske og redde for å gjøre noe “galt” at språket ender opp med å bli litt unaturlig. Et tips som har funket for meg er å skrive som om jeg snakker med mine beste venninner, men ikke på dialekt! (Og om du er som meg; kanskje sensurer deg en smule.) Man vil mest sannsynlig ikke få alt helt korrekt til å begynne med uansett, så det er ikke noe poeng i å henge seg opp i detaljer. Bare skriv fra hjertet. Du skriver blogg, ikke doktorgradsavhandling.

6. Blogg ofte

Det siste tipset er kanskje også det aller viktigste. Blogg ofte. Ikke tenk på at alt skal være av så voldsom høy kvalitet for med mindre du er kjendis er det få som vil lese det. I alle fall i begynnelsen. Den eneste måten å bli skikkelig god på noe er å gjøre det ofte. I tillegg vil du også raskere utvikle din personlige stil. Prøv og feil så mye du vil. Stilen din vil helt sikkert utvikle seg med tiden, men jo oftere du blogger, jo raskere utvikling.

Som sagt er det å finne sin personlige stil noe som tar tid, og din personlige stil vil også høyst sannsynlig forandre seg litt over tid. Husk at det alltid er bedre å være en first rate versjon av deg selv enn en second rate versjon av andre. Vær opptatt av å bli bedre, men kun enn det du selv var i går. Håper du fikk noe ut av disse tipsene og lykke til med bloggingen!

Skrevet av: Gunhild Kristiansen

Gunhild er utdannet frisør, og blogger hovedsakelig om mote, hår og beauty. I tillegg tegner og illustrerer hun. Les flere poster Gunhild har skrevet

Legg igjen en kommentar

Vis
Skjul