Kongelig bryllup i Sverige

Media skriver side opp og ned om bryllupsforbredelser, utdrikningslag, brudekjolen, Daniel og Victorias oppvekst, livet før og etter de traff hverandre. Det er ventet et seertall på tre til fire millioner på selve bryllupsdagen.

Lørdag 19. juni får kronprinsesse Victoria endelig sin Daniel, etter ni år som kjærester. 1200 gjester er invitert til den tradisjonelle Storkyrkan i Stockholm, mens 2300 personer fra media kommer for å dekke den store begivenheten. Oppmerksomheten rundt bryllupet og kongefamilien er og har vært enormt den siste tiden.

Seertall
Både i Sverige og i Norge har interessen for kongelige bryllup økt opp gjennom årene. Da Silvia og kong Carl Gustaf giftet seg i 1976 ble bryllupet sendt på tv og over 500 millioner mennesker kunne følge med på sermonien, men målinger for antall seere fantes dessverre ikke. Giftemålet mellom kronprins Haakon og Mette-Marit hadde 1,447 millioner seere på det meste, mens prinsesse Märtha Louise og Ari Behn året etter hadde nesten 1,4 millioner seere på NRK. Hvorfor er vi egentlig så fascinert av kongelige bryllup?

Forvandling
Bryllupet mellom Victoria og Daniel minner på mange måter om da Mette-Marit og Haakon giftet seg i 2001. Mange synes det er fascinerende at en helt vanlig mann og kvinne kan bli sammen med en kongelig. Daniel jobbet som personlig trener og kommer fra en middelklasse-familie, mens Mette-Marit kom inn som enslig mor med en noe snuskete bakgrunn. Begge to har blitt forvandlet og godtatt for den de er. Mette-Marit er nå den høyt elskede og respekterte kronprinsessen av Norge, mens Daniel blir i morgen «Hans kongelige høyhet prins Daniel, hertug av Västergötland».

Eventyr
Mange synes kongelige bryllup er som et moderne eventyr med en usedvanlig vakker brud, nydelige kjoler, en gigantisk bryllupskake og romantisk stemning. De fleste småjenter har vel en eller annen gang drømt om å bli prinsesse, mens mange gutter ønsker å finne sin prinsesse. Disse drømmene har godt i oppfyllelse for både Daniel og Mette-Marit. Den svenske kongen Carl Gustaf fant også en «vanlig» jente. Dronning Silvia jobbet som sjefsvertinne ved OL i München og kom inn i kongehuset som et friskt pust i det strenge svenske hoffet. Silvia har fortalt at «det sa bare klikk», og ingen kan vel si nei til ekte kjærlighet uansett hvilken bakgrunn man har.

Grunnen til at folk er så fascinert av kongelige bryllup kan være at når de gifter seg med «vanlige» folk så føler mange at de kan identifisere seg lettere med de kongelige. Mediene lar oss ta del i begivenhetene og knytter oss sammen som en nasjon.

Nå gjenstår det å se hva som er viktigst å få med seg i morgen, fotball-VM eller eventyrbryllupet i Sverige.

Skal du se bryllupet på lørdag?Kilder: aftenposten.no, nrk.no
Bildekilde: Thinkstock photos

Skrevet av: Cecilie

Cecilie Sandbu er 23 år fra Oslo og har studert journalistikk på Mediehøgskolen Gimlekollen. Når hun ikke skriver for femelle.no studerer hun medievitenskap på Uio og jobber med barn. Cecilie har en lidenskap for foto og flytter derfor til New York til høsten for å studere fotojournalistikk.

2 kommentarer om “Kongelig bryllup i Sverige

Legg igjen en kommentar

Vis
Skjul