Pass på lommeboken i solen

Våren er i full anmarsj og fristelsene er mange. Ikke la økonomien bli solbrent, riktig bruk av lånte penger er like viktig som solkrem på vinterblek hud.

Reklame

I takt med de lysere og varmere dagene, våkner vi nordmenn fra vinterdvalen. Vintersalget er i full gang, vi drar på påskeferie, handler vårmote, og ikke snakk om den vintergufne huden som trenger pleie og omsorg. Det koster penger, men pass på. Et forbrukslån eller minilån er en lettvint løsning, men også en løsning som får konsekvenser dersom det ikke blir betalt i tide.

Regel nummer en er aldri å bruke kreditt til å dra på ferie. Det kan så klart være hendig å betale turen og oppholdet med et kredittkort, og skal du handle i utlandet er det absolutt anbefalt å bruke kredittkort. Da er sjansen større for å få igjen pengene dersom du blir svindlet. Kredittkortene har som oftest en reiseforsikring som og trer i kraft når du betaler reisen med kortet. Denne bør du studere nøye dersom du ikke har en annen reiseforsikring utenom. Det er nemlig ikke alt som dekkes på kredittkortet.

Forbrukslån?

Når du har betalt reisen eller varene med kredittkortet, bør du være sikker på at du enten har pengene, eller får penger før renten begynner å løpe. Det er ofte her det går galt for mange. Nordmenn har høyere kredittgjeld enn noensinne, og har du først havnet i trøbbel, kan et forbrukslån være en løsning for å samle de løse trådene. Ved å refinansiere gjelden til et lån, kan du løse ut det du har av gjeld til andre kreditorer, og betale på et lån fremfor mange små. Finansnettstedet Billigeforbrukslån.no har forøvrig en god oversikt over både refinansieringsmuligheter og oversikt over banker som tilbyr forbrukslån.

Hvis du velger å løse den økonomiske knuten med et forbrukslån bør du kontrollere hvilken rente banken vil tilby deg. Selv om tilbudene ser gode ut ved første øyesyn, vil banken ta en kredittkontroll av deg før du får den endelige renten. Det er også forskjell på det som heter effektiv rente, og nominell rente. Det er den effektive renten du skal forholde deg til. Den viser de totale kostnadene for lånet, inkludert rente og gebyrer. Disse rentene starter på 7,60 % og kan strekke seg helt til 25 %.

Eller minilån?

Disse lånene er som oftest uten krav til sikkerhet, og har relativt lav maksimum lånegrense. Et gunstig tilbud til den som ønsker å låne litt over en kortere periode, med mindre strengere vilkår enn et forbrukslån. Kravene er som oftest at søker er over 18 år, og har en inntekt på minst 100.000 kroner i året. Den effektive renten er som oftest høyere enn på et forbrukslån. Den ligger fra 12.53 % og oppover, samtidig som nedbetalingstiden er kortere.

Til gjengjeld er etableringsgebyret ofte lavere, men har som oftest like høye termingebyrer som forbrukslån. Nedbetalingstiden er kortere enn ved forbrukslån, og vanligste periode er 1-5 års nedbetalingstid. På forbrukslån er perioden som oftest 1-15 år.

Få igjen på skatten!

Når du først har bestemt deg for hvilket lån som passer for deg, bør du sammenligne de ulike tilbudene og helst kontakte bankene direkte og be om tilbud. Da kan bankene konkurrere om å få deg som kunde, og du får det beste tilbudet. Husk at kravet for forbrukslån er høyere enn ved minlån. Standardkravet er årsinntekt på 200.000 kroner, og aldersgrensen varierer fra 18-25 år hos de forskjellige bankene. Et ytterligere krav fra bankene, uansett lånetype, er at lånesøker ikke har betalingsanmerkninger eller aktive inkassosaker på seg når man søker.

Til slutt er det viktig å huske at man kan skrive av rentegjeld og gebyrer i skattemeldingen. Man får 27 % fradrag for alle gjeldsrenter, uansett hva slags lån man har. Disse rentene skal være utfylt i post 3.3.1, men du bør kontrollere at tallene er riktig. Bankene kan gjøre feil de også, og du er ansvarlig for at økonomien din rapporteres riktig inn til myndighetene.

Kostnadseksempel: Kr. 110 000, 5 års nedbetalingstid, effektiv rente 16,06%, kostnad 46 985,-, totalbeløp: Kr. 156 985,-.

Illustrasjonsbilde Copyright: yellowj / 123RF Stock Photo

Skrevet av: Femelle

Legg igjen en kommentar

Vis
Skjul