Ekstrem jantelov

Emilie «Voe» Nereng har nylig gitt ut singel, og har fått både lovord og kritikk. Det meste av kritikken går på at flere mener hun ikke fortjener suksessen, og at hun kun har fått platekontrakten på grunn av bloggen.

I et intervju med Side2, forteller Voe at hun var redd det kunne bli slik.

– I Norge unner man ingen andre suksess. Vi lever etter janteloven, og du skal ikke skille deg ut. Du skal ikke tro noe som helst godt om deg selv. Det er jo sånn det er, og det er jeg så forferdelig lei av.

Janteloven ble skrevet av Axel Sandemose i 1933. Denne inneholder ti punkter om hvordan vi ikke skal ha tro på oss selv, og aldri skryte.

Voe sier videre til nettstedet at hun ikke bryr seg om den negative responsen hun mottar på bloggen, men at det ville vært verre om det var noen hun kjente som hadde sagt det.

– Den kritikken jeg har fått nå i det siste, har ikke gått noe inn på meg. Folk sier jeg får oppleve dette på grunn av bloggen, men hvis de hadde vært meg, så hadde de sagt ja de også. Det vet jeg. Men om det er noen jeg kjenner som har snakket dritt om meg bak ryggen min, da blir jeg lei meg. Det tar jeg meg nær av.


Et kjent, norskt problem

At nordmenn er opptatt av janteloven er ikke noe nytt. Blant annet er bloggeren Sofie «Sofsen» Frøysaa veldig opptatt av problematikken rundt dette. Hun skriver på bloggen sin:

«Janteloven er dessverre en slager i Norge. Og egentlig burde denne loven hett Jenteloven, spør du meg. Jeg opplever svært flere jenter ty til denne loven enn det motsatte kjønn. Dette finner jeg rett og slett sørgelig.»

Det er ikke noe nytt at jenter ikke unner andre jenter suksess. Det er ikke noe nytt at jenter er misunnelige på hverandre. Voe forteller at de negative leserne hennes ikke en gang klarer å komme med konstruktiv kritikk.

– Det er alltid noen som kommer med noen dritt. Det er det vanskelige med det. Det er så mange misunnelige mennesker som skriver, de klarer ikke skrive konstruktive engang. De skriver med misunnelseshjernen sin, og jeg klarer nesten ikke å ta til meg de sier.

Det er trist at misunnelse skal være en faktor når andre oppnår suksess, men likevel er det nok noe vi ikke kommer til å unnslippe med det første. Alt vi kan si er: Lykke til, Voe. Stå på, og ikke hør på hva alle andre sier! Tydeligvis går det også Voe sin vei. I dag ligger nemlig hennes singel, «Don’t Talk To Me» som nummer 10. på VG lista.

Du kan støtte Voe ved å kjøpe singel hennes her på platekompaniet.Kilde: side2.no, voe.blogg.no
Bildekilde: Sony Music

Skrevet av: carina

Carina Behrens er ei jente på 21 år som studerer journalistikk på Norges Kreative Fagskole i Oslo, og blogger på thelateparade.blogspot.com. Ønsker å bli forfatter, men målet er filmjournalist. På Femelle har hun hovedansvaret for film-redaksjonen.

24 kommentarer om “Ekstrem jantelov

 1. jeg kan si meg mye enig, men hun ble jo spurt fordi hun er en kjent blogger. Og jeg mener at singelen i seg selv er veldig ensformig, og det kanskje gjør at kommentarene blir enda verre, når selve sangen kanskje ikke er den mest solide.

 2. Det er jo ikke så rart at hun får mye kritikk. Det er ikke rart at folk er misunnelige. Hun lever et liv som er så perfekt som det går an! Hun er DØDS-pen, blond, har Norges mest leste blogg (selv om hun bare skriver om sitt eget liv), hun skal 4 uker til California, hun fikk synge på VG-lista, har en singel på Vg-lista, ble intervjuet av Topp, fikk iPad til konfirmasjonen og har MacBook og iPhone! Det er ikke normalt at en fjorten åring har alt dette. Ihvertfall ikke i Norge. Jeg sier ikke at hun lever et perfekt liv, men når hun kun skriver om positive og glade ting på bloggen sånn at andre skal bli glade også, virker det som at livet er en dans på roser. Noe jeg er helt klar over at det ikke er.

  Kjære Voe. De er bare sjalu. Skriv gjerne om det som ikke er så positivt på bloggen også. Noen ganger hjelper det like mye å vite at du ikke er den eneste med problemer.

  Stå på !

 3. Bra artikkel. Jeg syns det er helt tragisk at folk kan bli så misunnelig at de hakker ned på en person på den måten. Hvem som helst som hadde fått sjansene voe får, hadde takket ja på øyeblikket. Det er ikke henne som ber om alt dette, men hun får det fordi hun er flink og pen og ja, hun hadde ikke fått alt dette hvis det ikke hadde vært for bloggen. Men blogging er en kjempe bra måte å bli oppdaget på. Blir så sinna at jeg egentlig ikke klarer å skrive ordentlig, noen folk er bare alt-alt-alt for misunnelige. Jeg er også misunnelig på henne, selvfølgelig, men voe er en flott jente. Faen, slutt å rakk ned på HENNE, ingen har noen som helst grunn til det.

 4. Ja, hun ble spurt fordi hun er en kjent blogger. Men hun har tross alt selv jobbet hardt for å få en god blogg, ikke minst arbeidet godt for å faktisk å holde på og tilfredsstille leserne sine, så at hun kan få goder ut av det er vel bare fortjent? Dessverre er kritikk noe som også følger med, men til å være en jente på hennes alder synes jeg hun takler det godt. Stå på Voe! Synd at det finnes så mange som ikke unner andre suksess!

 5. Vil bare si til M at Voe tidvis skriver om ikke fullt så koselige ting på bloggen sin også. Og da handler det vanligvis om hvor kjipt det noen ganger er å ha en så stor blogg, der hun opplever så mye drittkasting.

  Syns det er trist at en så ellers positiv og glad jente må takle så mye dritt bare fordi mange leser bloggen hennes. Det er ikke akkurat hennes «feil» at hun er populær. Det er det leserene som avgjør. Det virker som om svært mange glemmer dette.

  Til slutt vil jeg bare si Heia Voe! Sangen er ikke helt min smak, men jeg unner henne all suksess hun kan få. Som hun selv sier, ville ikke vi alle gjort det samme i hennes sko?

 6. Jeg synes singelen til Voe er helt ok. Men jeg finner meg enig i mange andre med at det er en «ufortjent» suksess hun har. Singelen til Voe inneholder en stor posjon blogg suksess og en ok stemme.

 7. For all del, jenta har det meste. Jeg vil ikke trykke henne ned på noen måte, men hun som alle andre får jo høre hva mennesker mener om låta hennes.

  Jeg hadde jo håpet at hun hadde fått platekontrakt fordi hun var flink til å synge. Men jeg likte det ikke. Jeg synes ikke hun er flink, selv om jeg hadde håpet det. Nå går jeg heller ikke inn på bloggen hennes og skriver usakelige innlegg om det, og synes det er lavmål av de som gjør det.

  Janteloven er sterk i norge, og synd er det, men det kan ikke kalles jantelov hver gang noen mener noe negativt om det andre gjør. For innimellom er det kanskje ikke så bra, og innimellom så har man veldig forskjellig smak.

 8. Jeg sjønner ikke hvorfor dere folk der ute bryr dere hva andre sier. Altså janteloven er så utrolig patetisk at det kan ødellegge en person. Ja okei, VOE er perfekt. Ho får sikkert alt ho peker på, men halo? Hvorfor skal vi andre bry om det? Det andre sier, er deres problem! Men meninger er lov å ha. Jeg likte ikke sangen til voe, men big-deal liksom.

 9. Jeg mener ikke man skal skrive negative ting til andre, og skal man komme med kritikk burde den være konstruktiv. Jeg sier ikke det er geit å slenge dritt til andre, og heller ikke at man skal godta at andre sier slikt til deg. Men hvis du legger hele live ditt ut på nett, hva forventer du egentlig? Det er ditt valg hva du velger å si og gjøre. Alle som blogger osv. vet at folk anonymt kan slenge dritt. It’s your choice ;)

 10. Grunnen til at mange har kommet med negative kommentarer til Voe sin musikk debut er på grunn av måten hun debuterte på! Vg-lista er en konsert med artister som har vært på salgtoppene i løpet av et år. Derfor ble det litt feil at hun skulle få opptre! Men for all del, skjønner jo godt at Voe rekker ut til et publikum på rundt 70 tusen mennesker og kunne gi litt ekstra publisitet til denne gratiskonserten… Men når hun i tilegg synger til playback, da får man fort følelsen av at hennes musikkkarriere kun dreier seg om en ting, å tjene penger! For det vil hun fort gjøre med så mange lesere som hun har! Jeg er ikke sjalu, men føler at ofte blir image valgt istedenfor talent… Dette er litt trist til de med skikkelig potensiale som ikke trenger å bruke playback på konsert.. Men jeg ønsker Voe all lykke til! Hun har jo allerede rukket å komme på 10.plass, ikke verst for en 14 åring :)

 11. Voe skriver om ting som er viktig for henne også. Som kreftaksjonen. Moren hennes har jo hatt bryst kreft .. det hadde jeg ikke vist om hun bare skrev positive ting på bloggen sin. Syns hun er en flott jente. som står på og får til det hun vil.

 12. Enig med Ellen!
  Det er jævla dåli gjort å slenge dritt på den måten, er en helt annen ting å si meninga si på en voksen og ordentlig måte samtidig som at meininga gir mening.
  Mange tenker sikkert at det ikke er hennes feil og hun ikke fortjener all drittkastinga, men når man legger hele livet sitt ut ber man om andres mening.
  Er litt naivt å tenke at man bare får gode tilbakemellinger.
  Men jeg må si at Voe er sterk som holder hodet oppe når hun er så ung som hun er og må takle all oppmerksomheten, for populariteten kan hun ikke ta tilbake og det er veldig mange voksne kjendiser som får psykiske problemer av all oppmerksomheta.
  hilsen 15 år gammel jente!

 13. Syns denne artikkelen var flott skrevet. Vi i Norge må begynne å kunne unne og beunder hverandre, og ikke minst ha lov til å tro på oss selv. Syns VOE er ei utrolig søt jente, og all ære til henne for det hun har klart md bloggen sin. La henne nyte denne suksessen. Syns flere skal ha tro på seg selv, å tørre å satse på noe de er engasjert i. Ikke bare være feige å skrive negative kommentarer som anonym på blogger. Men heller la de være en inspirasjonskilde til deg.

 14. Ja, jeg vet at hun skriver negative innlegg, men det har alltid noe med bloggen å gjøre. Derfor virker det som at viss hun hadde sluttet å blogge , så kunne hun bare gå tilbake til å leve sitt perfekte liv.
  Det som var poenget mitt, var at når du fremstår som perfekt, er det helt umulig å unngå negative kommentarer.
  Jeg synes Voe er kjempe flink, for all del. Sterk og modig som faktisk gidd å holde på med dette.

 15. Jeg blir bare forbauset av at Voe skal være et sånt «multitalent». Holder det ikke med blogging? Missunnelse fra noen – selvfølgelig. Men nå er det faktisk ikke alle som har denne interessen å synge eller blogge, så hva er grunnen? Jeg tviler på at alle de som kommenterer stygt har et forferdelig liv, jeg ville aldri i verden byttet livet mitt mot VOE.

 16. Det er jo ikke bare janteloven det dreier seg om. Det virker bare som om Voe’s er kanskje den mest leste blogg i Norge og derfor får hun platekontrakt eller gi ut singel. Jeg har selv lest bloggen hennes og kommer ikke på så mange ganger hun har nevnt at hun liker å synge eller lignende… Og plutselig kommer hun ut med en singel?! Hvor kom dette ifra tenker jeg.

 17. Jeg synes det er ille at ei jente på 14 år skal få så mye negative kommentarer bare fordi hun har vært litt heldig her i livet. Hvorfor kan ikke folk bare unne henne det hun får, isteden for å slenge dritt?

  Ja, det er sannsynelig at hun fikk tilbud både om å synge på VG-lista og å lage singel pga bloggen, men de hadde vel ikke gitt henne muligheten om hun ikke hadde talent?!? Artister blir oppdaget på ulike måter, VOE ble oppdaget gjennom bloggen sin, deal with it!!!!!

 18. jeg synes det er utrolig leit å høre janteloven gang på gang. Skjønner ikke helt hvorfor folk gidder. Jeg er 100000 % enig med Voe i at hvem som helst hadde sagt ja. Hadde ikke Voe vært flink i å synge hadde hun ikke blitt spurt heller!!

 19. I dagens samfunn trenger man ikke talent hvis man har utseende med seg, desverre.

 20. Hun fikk et tilbud om å få en drøm i oppfyllelse, og hun takket «ja». Get over it. Hun har kansje ikke verdens beste stemme, men hun er langt i fra dårlig. Uansett så er hun 14 år gammel, og har et potensiale som er langt i fra ferdigutviklet. Hun blir nokk mye bedre med tiden.

  Ja, hun fikk sjangsen på grunn av bloggen, og det er det ikke noe tvil om. Hadde det ikke vært for bloggen, så hadde nok ikke akkurat denne sangen blitt så populær, men hun har jo ikke gjort noe galt, har hun vell? Så jeg skjønner ikke hvorfor man skal rakke ned på henne. La jenta være i fred sier jeg bare, og la henne leve livet sitt og ta sine egene valg.

 21. Det som irriterer meg mest, er når VOE skriver ting som «I Norge unner man ingen andre suksess. Vi lever etter janteloven, og du skal ikke skille deg ut.». Jeg mener hun noen ganger er litt krass i sine uttalelser! Hun kunne f.eks. sagt at HUN mener MANGE i norge ikke unner andre suksess, og at NOEN hun kjenner lever etter janteloven. Bare et lite tips til henne, ettersom hun når ut til såpass mange som hun gjør.
  Men lykke til Emilie, med en blogg som din åpner det seg mange unike muligheter :-)

 22. Ikke all kritikk er jantelov, det må man huske.
  Jeg synes ikke det er riktig at en 14 år gammel jente skal måtte leve så voksent jeg. Synes hun burde slippe å ta voksne avgjørelser osv. Hun burde få lov til å være en fjortiss, med alt som det innebærer på godt og vondt.

 23. jeg syns voe fortjener den oppmerksomheten hun har i dag, hun har selvfølgelig fått mange positive ting ut av bloggen, men de som har skylden i dette er jo de som leser bloggen hennes, så jeg syns det er barnslig og teit av folk å komme med negative kommentarer, fordi det er faktisk dere som er skyld i suksessen, ingen andre, Emilie begynte å blogge for morroskyld på førsten, og hun har ikke fått noen store bloggere til å reklamere for seg i det hele tatt, hun kom opp på den førsteplassen helt på egenhånd, så til dere som gir hun kritikk : VOKS OPP ! dere får ingen ting ut av å kritisere andre.

Legg igjen en kommentar

Vis
Skjul