Få eget domene til bloggen

I Norge ser vi at det store flertallet velger å starte bloggingen sin fra en trygg og enkel plattform, som for eksempel blogg.no, blogspot.com eller wordpress.com. Det kjedelige med disse løsningene, er at du sitter igjen med en lang og trasig adresse til bloggen din.

Mange drømmer om å blogge fra eget domene, for eksempel, www.mittnavn.com. Men hvordan skal man gå frem?

I denne omgang vil vi ta for oss det som kanskje er den enkleste løsningen for en nybegynner som ønsker å blogge fra eget domene, nemlig en pakkeløsning med domene og webhotell i ett. Få en kort innføring i det viktigste du bør vite før du tar stilling til om bloggen din skal ut på flyttefot!

1.) Så hva er egentlig et domene?
Enkelt sagt er et domene den adressen du skriver inn i nettleseren for å komme deg til en ny side på internett, for eksempel www.femelle.no. De fleste domener må du betale for å bli eier av. Det finnes enkelte aktører som tilbyr «gratis» domener mot at man også kjøper webhotell, men som en tommelfingerregel bør man være litt på vakt mot gratis-domener hvis man virkelig ønsker en side som er reklamefri og som ikke plutselig får uventede kostader etter det første året.

Mange ønsker en .no-adresse eller .com-adresse. Begge disse koster penger. Prisene ligger som regel fra 50-150 kr per år for domene og webhotell.

2.) Hva er et webhotell?
Alt bloggen din består av, alle bilder, tekst og koder, må lagres på en server slik at andre som klikker seg inn på siden din også kan se det du ser hjemme fra din egen datamaskin.

Heldigvis er finnes det en rekke firmaer som tilbyr såkalte webhoteller. Et webhotell er akkurat hva det høres ut som, et sted på nettet hvor du leier en lagringsplass for bloggen eller hjemmesiden din. Som regel følger det også med egne epost-kontoer til domenet.

One.com, domeneshop.no og webhuset.no er eksempler på leverandører av domener og webhotell.

3.) Men hvordan tar jeg i bruk mitt nye domene og webhotell?
For å administere bloggen din på ditt nye domene, trenger du nå en bloggplattform som lar seg sette opp alt mot den nye adressen din på nett. Mange bruker WordPress.org til dette. Merk! WordPress.com kan brukes som en fiks ferdig bloggløsning (uten eget domene), mens på WordPress.org laster du ned en programvare som innstalleres på pc’en din. Dette programmet brukes for å administrere bloggen.

Du trenger også et lite program som kalles et ftp-program, som for eksempel Smart FTP for å laste alle filene dine over fra WordPress på din pc og til webhotellet ditt. På Webvindu.no finner du en ganske god forklaring på prosessen fra du bestiller domene til hvordan du bruker ftp-programmet til å laste over alle filene dine.

4.) Hvorfor må det være så innviklet?
Det er absolutt ikke så vanskelig som du tror! Å finne et ledig domenenavn og kjøpe et webhotell er selvfølgelig den enkleste delen av prosessen, og problemene for mange begynner når de skal ta i bruk webhotellet. Men trøsten er at de fleste som har valgt å starte en blogg på eget domene har gått gjennom mye prøving og feiling før alt kom på plass.

Og husk at flere av domene/webhotell-forhandlerne, tilbyr live-support hele døgnet, syv dager i uka hvis du skulle stå helt fast.

Bildekilde: Bulls Press

Skrevet av: thea

Thea Sofie Melberg er 26 år og bor i Oslo. Hun elsker populærkultur,
og spesielt musikk. Når hun ikke skriver for femelle.no eller blogger på http://paapp.blogspot.com, jobber hun som reporter og programleder i Radiorakel.

12 kommentarer om “Få eget domene til bloggen

  1. Vet ikke helt hva du sikter til, men «trygg» var kanskje ikke helt det rette ordet, nei. Enkel i bruk var det uansett jeg mente å si :)

  2. Nyttig artikkel, Thea. Jeg, sparsommelig som jeg er, bestilte domene og webhotell fra forskjellige leverandører. Det anbefales absolutt ikke. Jeg sparte rikitgnok en slant, men det ble jammen mye ekstra arbeid!

  3. Karin: Jo du kan jo alltids få noen til å hjelpe deg. Det finnes mange som kan slikt! :) Hvis du vil ha hjelp til domene/design osv, så anbefaler jeg Binka (elefantzonen.com)! :)

  4. Jeg har valgt den løsningen at jeg hadde en blogg på wordpress.com og jeg kjøpte meg et domene for et år (rett over 100-lappen). Også byttet jeg ut adressen fra med mitt eget domene. Den blir ikke bare forsiden, men wordpress.com bytter ut hele domenet ditt. Veldig greit forklart inne på wordpress.com sine sider når man først oppretter blogg der! :)

    Det er ikke vanskelig i det hele tatt!

  5. Bra innlegg. Dette gjorde at jeg ble litt klokere på domener. Fremdeles forvirra, men ikke fult så mye. Tenker jeg lager et eget domene snart.

  6. Hei! Jeg har en venninne som har kjøpt sitt eget domene nå. Men problemet er at hun vil koble det tils in gamle blogg på blogg.no, men vet ikke hvordan man gjør dette. Noen som kan forklare? :)

Legg igjen en kommentar

Vis
Skjul