Guide til eBay

Netthandel har tatt helt av de siste årene, og er du heldig kan du gjøre kupp på nettet som du bare kan drømme om å finne i butikkene her hjemme. Hvis du vil kan du sitte i sofaen hjemme og kjøpe håndlagede smykker fra Japan eller original kunst fra New York. Nettet har ingen grenser.

Hvis du i tillegg våger deg bort fra de tradisjonelle nettbutikkene og kaster deg inn i en auksjonsrunde på eBay, kan du virkelig få valuta for pengene. Ebay er en online nettauksjon hvor selgere legger ut alle mulige slags varer for salg, fra elektronikk og instrumenter, til klær, sko og vesker. Ebay er genialt for å gjøre fantastiske second-hand kjøp. Selgerne kan være lokalisert hvor som helst i verden, og betalingen skjer hovedsaklig via PayPal.

Å gjøre en god handel på eBay er slett ikke så vanskelig som man skulle tro. Femelle gir deg rådene:

1.) Sjekk om varen sendes til Norge.
Når du har funnet noe du ønsker å kjøpe på eBay er det første du må gjøre å sjekke om selgeren sender varen til Norge. Mange selgere ønsker bare å sende innenfor egne landegrenser, eller visse verdensdeler. Du finner informasjon om dette under shipping når du klikker deg inn på en vare.

2.) Sjekk hvor mye selgeren tar for å sende varen.
Shipping til Norge er ofte ganske dyrt hvis du kjøper fra en selger i utlandet. Du kan fort ende opp med å betale mer for å få varen sendt i posten, enn det selve varen koster. Men i noen tilfeller er kanskje varen så billig at den samlede kostnaden uansett blir billigere enn å kjøpe noe tilsvarende et annet sted. Ofte blir det en vurderingssak, men pass på at du har sjekket shipping-kostnadene før du eventuelt legger inn et bud, for å unngå ubehagelige overraskelser.

3.) Velg en trygg selger.
Når du klikker deg inn på en vare du er interessert i, kan du også se en liten ramme med informasjon om selgeren. For å være sikret en trygg og hyggelig handel, har eBay innført et rangeringssystem som gjør at selgere med mange gode tilbakemeldinger og rask service markeres med en liten sløyfe, som indikerer at de er såkalte top-rated sellers. Velg en selger med mest mulig positiv feedback for å være sikret en trygg handel.

4.) Sjekk betalingsmetode.
Et stort flertall av selgerne på eBay bruker nettstedets egen betalingsmetode, PayPal. Innenfor enkelte varekategorier er PayPal faktisk den eneste godkjente betalingsmetoden for handel på eBay. Seriøse selgere på eBay som ønsker internasjonale kunder vil alltid tilby PayPal som betalingsalternativ.

5.) Følg med på auksjonen.
Sjekk hvor lang tid det er igjen av auksjonen før du legger inn bud. Er det flere dager? Eller kanskje bare noen timer? Det er ikke sikkert prisen på varen akkurat nå gjenspeiler den endelige prisen når auksjonen er ferdig. Hvis du har nerver nok, kan det være lurt å ha is i magen og vente til det bare er noen timer igjen, så er sjansen mindre for å bli bydd over av noen andre, selv om det kan bli ganske hektisk mot slutten for populære gjenstander.

6.) Kjøpe uten å være med på auksjonen?
Hvis du ikke har så lyst til å være med på selve auksjonen, tilbyr de fleste selgere et alternativ som kalles Buy it now. Her tar selgeren en pris som vanligvis ligger noe høyere enn auksjonsprisen kanskje ville blitt, men til gjengjeld er du sikret å få gjenstanden uten å være med på noen auksjonsrunde.

Hva er dine beste eBay-råd?Bildekilde: Thinkstock photos

Skrevet av: thea

Thea Sofie Melberg er 26 år og bor i Oslo. Hun elsker populærkultur,
og spesielt musikk. Når hun ikke skriver for femelle.no eller blogger på http://paapp.blogspot.com, jobber hun som reporter og programleder i Radiorakel.

En kommentar om “Guide til eBay

Legg igjen en kommentar

Vis
Skjul