Kongelige bryllup

 

Limousinen stanser foran kirken, bruden stiger ut, og tilskuerne holder pusten. Kongelige bryllup er som ekte eventyr som følges av millioner av tilskuere. Juvelene, blomstene og selvfølgelig det viktigste av alt, kjolen, fanger oppmerksomheten vår.

Det er få som ikke har fått med seg at prins Carl Philip og Sofia skal gifte seg lørdag 13. juni. Spekulasjoner florerer om kveldens fest, om blomsterdekorasjonene og om bryllupsmenyen. Vi synes (så klart) at brudekjolen fortjener litt ekstra oppmerksomhet, og siden det stadig er mange hemmeligheter rundt Sofias kjole, har vi valgt ut de ti vakreste brudekjolene fra tidligere kongelige bryllup (Se under).

Måneder før selve bryllupsdagen begynner spekulasjonene å svirre: hvilken designer skal lage kjolen? Det magiske øyeblikket hvor bruden viser fram kjolen sin for første gang vil ære denne designeren for resten av hans eller hennes liv. Det er mest sannsynlig at bruden vil velge en designer fra hjemlandet sitt. Da Kate Middleton giftet seg med prins William i 2011, bar hun en kjole fra Alexander McQueen. Sjefdesigneren, Sarah Burton, formet den vakre kreasjonen med trangt kjoleliv og engelske blonder.
Den danske designeren Uffe Frank designet kjolen i kremfarget silkesateng som Mary Donaldson bar da hun ga sitt løfte til kronprins Frederik av Danmark i 2004.
Maxima Cerruti, nå Maxima av Nederland, og prinsesse Madeleine, – sistnevnte giftet seg med Christopher O’Neill i 2013, gikk begge for en berømt designer i stedet for en fra sitt eget land. Brudekjolene deres ble designet av Valentino. Charlene Wittstock, nå Charlene av Monaco, valgte italiensk design; Giorgio Armani designet kjolen hennes.

 

Hver centimeter teller!

For de særlig interesserte er lengden på slepet like viktig som det endelige resultatet i en fotballkamp er for menn. Kate sitt slep var ganske beskjedent med 2.7 meter, mens Stéphanie de Lannoy viste fram et slep på seks meter da hun giftet seg med storhertug Guillaume av Luxembourg i 2012. Maxima av Nederland overgikk dette med et slep på hele syvmeter. Men dronningen av slep er Charlene av Monaco. Kjolen hennes hadde to veldig lange slep. Det kan ikke ha vært komfortabelt, og tilskuere la merke til at hun snublet et par ganger nedover midtgangen.

 

Kongelig bling bling

En tiara forvandler bruden om til en prinsesse. Og en tiara er ikke noe man enkelt kan gå ut å kjøpe. Dette er ofte et verdifullt arvestykke som har tilhørt kongefamilien i generasjoner. Victoria av Sverige bar et diadem i bryllupet sitt i 2010, det samme som hennes tyske mor, Silvia, bar da hun giftet seg med kong Carl Gustaf av Sverige. Denne var en gang en gave fra Napoleon til sin kone, Josephine. Mette-Marit fikk en tiara fra 1910 i gave fra kongen og dronningen, mens Kate måtte gi tilbake sin tiara som hun hadde fått låne av dronningen. Charlene bestemte seg for – ifølge monegaskisk tradisjon – å ikke bære diadem. Hun valgte heller en moderne blomsterbrosje som hårpynt.

 

Kongelig kleskode

Disse topp ti rojale bryllupene er alle unike på hver sin måte, men det er likevel regler designeren må ta hensyn til. Om det skal være ermer i fin, tynn blonde slik som Kate og Stéphanie hadde, eller om kjolen skal lages i et sterkere materiale slik som i Mathide og Letizia sine kjoler. I følge tradisjonen skal den kongelige bruden utstråle verdig beskjedenhet når hun går ned midtgangen, og skal derfor ha tildekkete armer. Derfor var Victorias enkle kjole ganske overraskende med sine korte ermer og bare skuldre. Regel nummer to: bruk blonder og broderier. De flotteste designene eller mønstrene har ofte en symbolsk mening, slik som Letizias slep, som ble dekorert med broderte liljer – blomsten til den franske kongefamilien som styrte Frankrike i nesten 300 år.

Her er listen over de fineste brudekjolene fra tidligere kongelige bryllup. Hvilken er din favoritt?

 

Kanskje disse er noen hint for hva vi kan få se når Sofia går opp midtgangen i Stockholm den 13. juni?

 

Kilde: STYLIGHT

Skrevet av: Pamela Sandnes

Legg igjen en kommentar

Vis
Skjul