NAV skylder på blogg

Denne uken har saken om bloggeren Gudrun Jona Gudmunsdottir (23) kamp mot NAV, vekket oppsikt i media og bloggverden.For aktiv blogg
Som kjent har Gudmondsdottir fått flere avslag på sin søknad om arbeidsavklaringspenger fra NAV. Hun har vært syk på grunn av kronisk urtica og moderat depresjon. Første gang fikk hun avslag pga av gode karakterer fra Bjørknes privatskole, denne gangen var en aktiv blogg årsak til avslaget.

Blåst opp
Artikkelen på Dagbladets nettside, førte til at saken har blitt veldig mye større enn ventet. På sin blogg skrev Gudrun Jona følgende etter at artikkelen ble publisert torsdag: ”At folk skal sitte å rakke så ned på meg, uten å i det hele tatt kjenne til saken min, min helse eller mitt liv – synes jeg blir for drøyt”.

– Det jeg i utgangspunktet ville oppnå med saken, var at NAV skulle forstå at det blir feil å bruke bloggen min som en referanse til hvem jeg er, sier Gudrun Jona til Femelle. – Men så er det jo også slik at man må regne med litt dritt og den slags når man stiller opp i media som det jeg gjorde. Det var utrolig vanskelig for meg å i utgangspunktet «stå frem», understreker hun.

Påvirker bloggen
Gudrun Jona vet ikke hva som vil skje med bloggen videre. Saken har definitivt påvirket bloggeren. – Jeg føler jo at jeg blir overvåket og at jeg ikke lenger kan skrive om de fine tingene i livet mitt uten å få høre at jeg er en snylter og en svindler, sier hun trist. – Jeg vil nok være mer forsiktig fremover.

Gudmundsdottir oppfordrer NAV og andre å ta sosiale medier med en klype salt. – På internett kan man skrive nærmest hva man vil. For å sette ting på spissen: Jeg kunne ha fremstilt meg selv som prostituert, men det betyr ikke at jeg er det.

Tanker om fremtiden
Gudrun Jona jobber fremdeles hardt med sin egen helse for å bli fortest mulig frisk og det skal hun fortsette med. – Det å gå hjemme og føle seg utelatt av verden, er søren meg det siste jeg ønsker. Jeg er en aktiv jente som vil videre. Jeg må bare bli frisk først. – Jeg håper at de koselige menneskene som leste bloggen min i utgangspunktet vil fortsette å være der, avslutter hun.

Gudmundsdottir er på ingen måte alene om å bruke bloggen som selvterapi. Noen skriver mer åpent om det enn andre, som f.eks. Elise Bahía Gabrielsen, forfatteren av livingdoll.blogg.no. Det er med andre ord mange bevis på at det er fullt mulig å drive aktivt med blogging selv om man sliter på hjemmebane. – Hvorvidt man ønsker å legge vekt på det må man kunne bestemme selv. Man kjenner sin egen grense, sier blogg-ekspert Thomas Moen til nettsiden klartale.

Femelle ønsker Gudrun Jona masse lykke til med både bloggen og helsen.

Hva synes du om saken?Kilder: dagbladet.no hodetmitt.no, klartale.no
Bildekilde: hodetmitt.no

Skrevet av: Femelle

7 kommentarer om “NAV skylder på blogg

 1. Det er helt utrolig. NAV svindler folk som har krav på penger for sine rettigheter. FAEN! Jeg blir så jævelig sint! Håper du lar dette gå hele veien til trygderetten og departementet.

 2. Jeg blir så provosert av Nav. Besteforeldrene mine har også hatt trøbbel med Nav, og de nektet faktisk å betale noen greier som de faktisk skulle betale for bestefar. Jeg husker ikke helt hvordan det var, men bestefar fikk kjeft av Nav-damen som nektet å se på papirene hans. Det endte jo med at mamma måtte ta affære og da ble alt i orden. Tragisk.

 3. Nav burde støtte og oppfordre til alt som er med på å få folk ut av den vanskelige situasjonen de er i. Hvis blogging hjelper en person litt opp av sofan, eller på en eller annen måte hjelper en til å komme videre i livet er det veldig positivt. At en person tar ansvar for seg selv og prøver å gjøre noe produktivt burde belønnes, ikke straffes.

 4. At saken har fått oppmerksomhet er bra, selv om det er tøft for Gudrun å stå i den stormen som hun nå, uforskyldt står i.
  Vi får tro at saksbehandleren og NAV ordner opp til beste for henne slik at hun får det hun har krav på. Og at man tar en en oppvask og lærer saksbehandlerne hvordan man møter et menneske med behov for hjelp, og hvordan man forholder seg til medisinsk dokumentasjon. Man burde samtidig ta med at blogging på samme måte som dagbokskriving og annen skriving som man oppfordrer mennesker med utfordringer til å gjøre, faktisk er terapi for den som er i stand til å formulere tankene sine skriftlig.

 5. Jeg synes det er litt latterlig at hun prøver å få penger ut at den situasjonen. Hun er litt deprimert og har elveblest? Hvor mange blir det, hvis alle med lette depresjoner skulle fått arbeids støtte? Og sjekk skattelistene. For en helt utrolig håpløs ting å klage over når hun tjener over grensen for å få stipend mens hun er student? Norge har for mange snyltere.

 6. Sykt at de skal granske mennesker på den måten der. Hva med de andre som også blogger og har søkt om det samme, men at NAV ikke vet at de blogger og dermed får positivt svar på søknaden. Blogging skal ikke ha noe å si ass !!

 7. Bare èn ting: hvis man bruker sitt virkelig navn så åpner de seg for alt mulig, til og med svindel. Det er IKKE lurt å bruke sitt navn på nettet–det er «rule nr. 1»!

  Jeg fant denne artikklen mens jeg sitter og surfer for praksis muligheter i forbindelsen med et NAV kurs. Jeg er friktelig redd for at en fin dag NAV skal pekker finger på meg og si at jeg gjorde en som helst feil og må betale tilbake alle penger jeg fikk–eller verre!

  Jeg ble også nektet for sosiale penger/støtte som jeg spurte på ETTER foreslåg fra legen. Men det var laaanngt før jeg skjønte mine rett til å klage og nå er frist til å klage bestått.

  Det er litt dum at noen (som har kommentert) tror at de vet hvordan det er for deg (eller flere) å være «litt deprimert»– vi er ikke alle det samme person, heldigvis! Det er ikke at du trenger penger, kjære deg, du trenger en coach eller en counselor med psykolog utdanning som kan gi deg veiledning og nye ferdigheter. Hvis det er ikke nok behandling, så er det ikke «litt» depresjon vi snakker om, men klinisk depresjon og det er en heeelt annen dyr!

  lykke til, stå på, og være så snill og begynne en ny blogg–du bør ikke bruke ditt virkelige navn!

Legg igjen en kommentar

Vis
Skjul