Økovennlig på nett

Å leve miljøvennlig handler ikke bare om å resirkulere papir og pante flasker. Også våre nettvaner er med på å skade planeten.

Du tenker kanskje ikke på det, men hver eneste gang du logger deg på internett, gjør du deg selv til en del av et komplekst system som forurenser planeten vår i mange ledd. Når vi snakker om forurensing tenker de fleste av oss på utslipp fra biler og fabrikker, men sannheten er at også dine vaner på nett bidrar til store CO2-utslipp. For eksempel bruker Googles datasenter i Oregon alene omtrent like mye energi som en middels stor britisk by. Alt for å gi nettopp deg muligheten til å hente inn og dele informasjon med resten av verden.

Det er svært vanskelig å gjøre en presis måling av hvor store utslipp vår bruk av internett fører til. Årsaken er at det finnes en rekke ulike ledd som alle er en del av nettbruken. Det handler om både energibruken i ditt eget hjem hver gang du skrur på laptopen, produksjonen av selve maskinen, driften av de mange webservere som er plassert rundt om i verden, og tilvirkingen av de millionvis av programvarene som finnes.

Men selv om faktorene er sammensatte og mange av dem vanskelig lar seg måle, er allikevel de fleste ekspertene enig om en ting: Økt bruk av internett fører til et økt behov for flere datasentre og flere servere, som igjen fører til økt energiforbruk. Og dette massive forbruket av energi kan på sikt føre til problemer for både selskapene som leverer nettrelaterte tjenester, og ikke minst for vår egen klode.

Så hva kan egentlig du gjøre med problemet?

1.) Bruk Blackle
Blackle.com er en søkemotor levert av Google, hvor bakgrunnsfargen er satt til svart, ikke til hvit slik vi vanligvis kjenner Google. En monitor bruker nemlig mer energi på å vise en hvit skjerm enn en svart skjerm. Selv om dette kan virke som et veldig lite tiltak, er det viktig å huske på at alle monner drar. Dessuten, ved å bruke Blackle som din søkemotor blir du stadig minnet på viktigheten av å tenke grønt, også på nett.

2.) Grønn webhosting
Visste du at det finnes mange webhoteller som har spesialisert seg på å levere miljøvennlige nettløsninger for din blogg eller hjemmeside? Green Webhost og Go Green Hosting er eksempler på leverandører som setter miljøvern i høysetet. Planting av trær, kontorlokaler drevet av sol-, vann- eller vindkraft, bruk av resirkulert papir og lave karbonavtrykk er bare noen av fordelene disse selskapene skilter med.

3.) Behold laptopen ett år lenger
Trenger du virkelig ny datamaskin allerede, eller gjør egentlig den gamle nytten i et år til? Hvis bare en av ti nordmenn hadde utsatt pc-kjøpet med ett år, ville man spare like mye utslipp som ca. 150.000 personbiler produserer på ett år.

4.) Grønn shopping
Hvis du først skal kjøpe ny datamaskin, se etter miljømerkede produkter. Både maskiner og tilbehør som selges i Norge er merket med miljømerket Svanen hvis de oppfyller kravene. Når det gjelder din generelle shopping på internett, kan du benytte deg av nettbutikker som fronter miljøvennlige produkter, som for eksempel www.hippo.no.

5.) Datafri dag
La pc’en få hvile en dag i uka. Det gjør godt både for miljøet og ikke minst for deg selv. Og husk å slå maskinen helt av. Et elektrisk apparat som står i standby-modus bruker også strøm.Kilder: guardian.co.uk, greenwebhost.net, gogreenhosting.com, gronnhverdag.no
Bildekilde: Thinkstock photos

Skrevet av: thea

Thea Sofie Melberg er 26 år og bor i Oslo. Hun elsker populærkultur,
og spesielt musikk. Når hun ikke skriver for femelle.no eller blogger på http://paapp.blogspot.com, jobber hun som reporter og programleder i Radiorakel.

En kommentar om “Økovennlig på nett

Legg igjen en kommentar

Vis
Skjul