Smarte eksamensforberedelser

Nå nærmer det seg for alvor tid for heldagsprøver, tentamen og eksamen for studenter flest. Er du en av de som sliter over gjennomsnittet med eksamensnerver og stresser unødvendig mye? Da bør du lese videre her, og kanskje du får en positiv erfaring dette semesteret.

Det alt for mange dessverre gjør feil like før en stor og avgjørende prøve, er at man frykter og fokuserer på alt man ikke kan, slik at man ofte glemmer det man faktisk kan også.

Fokuser på det du skal..

..nemlig lesing! Skru av TVen, logg av Facebook, lukk PCen, skru av mobilen og plasser den i en skuff hvor du ikke ser den. Først når alle forstyrrende faktorer er ute av bildet, blir lesingen effektiv og memorerbar.

Lag en strategi
Det er veldig viktig å ha en ordentlig lesestrategi når man forbereder seg til en stor prøve. Begynn forberedelsene i god tid og undersøk hva som faktisk står på leselista. Sett deg deretter opp en detaljert, strategisk plan (gjerne med dager og klokkeslett) for når du skal gjøre/lese hva, og følg den! Å lese det samme kapittelet febrilsk tolv ganger like før den store dagen, fører sjelden noen hensiktsmessige fordeler med seg.

”Learning by doing” er et velkjent og ofte brukt ordtak, og så sant som det kan få blitt. Dersom man sliter med å huske noe, kan det være lurt å gjøre noe praktisk, om mulig kreativt, ut av det. Videre kan du lese forslag til måter å gjøre nettopp dette på.

Noter underveis
Når man leser er det lett å se hva som er viktig der og da, men fort gjort å glemme senere, så noter hele tiden underveis. Sørg for å få viktige og sentrale stikkord, og gjerne noen setninger, fra kapitlene ned på papiret. Man lærer bedre av å skrive det man leser, i tillegg til at det er lettere å huske et begrenset antall stikkord, i motsetning til lange, sammenhengende tekster.

Gjennfortell innholdet høyt
Gå igjennom en og en del fra pensum, og forsøk deretter å formulere innholdet høyt med dine egne ord. Dette vil tvinge deg til å reflektere over innholdet, i tillegg til at man bedre husker det man både leser og hører. Et alternativ er å få foreldre, en venn eller venninne til å høre deg i stoffet.

Fokuser på det viktigste
Ofte prøver man å huske alt, men det er viktig å innse at med mindre man er så heldig å være utrustet med photographic memory, er det lite sannsynlig at dette faktisk er mulig. Det blir derimot viktig å trekke ut det som er vitkig og relevant, og fokusere på det.

Stress ned og tenk positivt
Selv om man har mye å gjøre, er det viktig å stresse ned, og la kroppen og hodet slappe av litt. Kroppen trenger å bygge opp ny energi for å fokusere og yte maks, så få i deg nok mat, vann, og ikke minst, nok søvn! Selv om det i forkant av dagen kan se litt grått ut, hold motet oppe og tenkt positivt. Som tidligere nevt: fokuser på det du kan, ikke det du ikke kan.

På eksamen..
Start med å lese hele oppgavesettet grundig, og gjør de oppgavene du ser du kan først. Gå deretter løs på de oppgavene du er usikker på, slik at du ikke blir stående fast på en av disse, og dermed risikerer å ikke få skrevet noe på oppgaver du vet du kan.
Det man ikke har innarbeidet et par dager før tentamen/eksamen, er det ikke noen vits i å kaste bort tid og energi på heller. Har man ikke lært seg det man skal i løpet av et halv/helt år, har man ørsmå forutsetninger for å lære seg det godt nok på en dag eller to uansett.

Lykke til!Bildekilde: Thinkstock

Skrevet av: Charlotte Olsen

Charlotte er ei livsglad jente på 20 år som bor i Oslo og studerer markedsføring. Hun er glad i å skrive, og målet er å starte sitt eget magasin for kvinner en gang i fremtiden. I mellomtiden deler hun gjerne sine tips og gode råd på Femelle.no og på bloggen, charlotte.femelle.no.

3 kommentarer om “Smarte eksamensforberedelser

  1. Tilbaketråkk: Eksamenstips | RØYSTA14

Legg igjen en kommentar

Vis
Skjul