Tannblekning: Noe for deg?

Hollywood-faktoren som skyller over verden bringer ikke bare med seg fokus på kropp og trening, men også andre faktorer som hår, sminke, plastisk kirurgi og klær. Tannblekning er lett tilgjengelig for alle, og koster ikke så mye å få gjort.

Et stadig økende salg av tannblekningsprodukter, forteller at flere og flere graver i lommeboken for å få kritthvite tenner som de vi ser på TV-skjermen. Blekemidlene kan gi flere skader, blant annet forandringer i emaljen, etseskader på tannkjøttet, betennelse i nerven og overfølsomme tenner. Hydrogenperoksid, som er det aktive stoffet i alle blekemidler, knyttes dessuten til økt risiko for kreft, om konsumet av tobakk og alkohol er høyt. Om man i tillegg svelger for mye av blekemiddelet kan dette påvirke resten av kroppen.

Det finnes mange varianter av ulike blekemiddler på markedet, men forskere og tannleger oppfordrer alle til å gjøre det hos tannlegen hvis man anser det som nødvendig, og ikke oftere enn annenhvert år. De fleste ungdommer har allerede ganske hvite tenner, og burde ikke vurdere å få dette gjort før det absolutt blir nødvendig.

Selv om det er fristende med en kritthvitt smil, oppfordres det derfor å få dette gjort hos tannlegen. Det vil koste mer, men det vil også bringe med seg færre bivirkninger. Ellers finnes det tannkremer som skal gi en effekt over lengre bruk som kan brukes i mellomtiden!

Har du prøvd tannblekning? Fortell oss gjerne om dine erfaringer.Kilde: vg.no, all over
Bildekilder: Getty Images

Skrevet av: Marthe

Marthe Ryger Omdal er en kreativ 19 år gammel sørlending, som for tiden studerer til en bachlorgrad i fashiondesign og styling i London. Hun skriver moterelaterte artikler for Femelle.

11 kommentarer om “Tannblekning: Noe for deg?

 1. Takk for at du tar opp de negative sidene med tannbleking. Det er nemlig slik at hvis man bleker tennene og har hull i tennene, kan hullet bli større og kanskje så stort at det behøver rotfylling. Derfor må man alltid til en tannlege/tannpleier for en undersøkelse og en vurdering av tannkjøttet før man bleker tennene. Hvis man bleker tennene og har tannkjøttbetennelse kan betennelsen bli verre som flg av innholdet i blekemiddelet, og derfor bør man få laget en blekeskinne spesielt tilpasset sine egne tenner for å unngå å få blekemiddel på tannkjøttet.
  Hilsen tannpleier. :)

 2. Helt ærlig synes jeg det er sykt at man allerede i slutten av tenårene og tidlig i 20-årene snakker om tannbleking, det sier mye om hvor langt vi har latt fokus på utseende gå.

 3. Har kjøpt 3 forskjellige tannblekningsprodukter på vita. Iwhte het den dyreste. INGEN av den hadde noen som helst effekt. Ble kjempe skuffet. Noen som har forslag til billig og effektiv tannbleking?

 4. Cecilie: Har hørt whitestripsene fra CREST skal gi kjempegode resultater, og etter bare tre dager. Tror man kan få kjøpt de for en billig penge på Ebay, vurderer selv og kjøpe meg. Bare for og teste 2-3 dager, vil ikke ha kritthvitt-smil, men litt hvitere tenner hadde vært fint :-)

  Lurt og surfe litt på youtube, om hva andre folk mener om disse whitestripsene også. De fleste har bare fint og si om de! ;-)

 5. Har brukt Crest Supreme, funker kjempebra, men tennene iser fryktelig så jeg måtte ta noen pauser innimellom.

 6. Jeg har prøvd Crest sine white strips. På pakken sto det at de skulle brukes morgen og kveld, 14 dager i strekk, men jeg brukte de bare om kvelden rett før jeg skulle legge meg, og tok hvertfall 3-4 dager uten bleking i det hele tatt for å unngå ising/følsomme tenner mens blekingen pågikk. Resultatet kom raskt, og det er nå ca 8 mnd siden jeg gjennomførte det, og tennene er fortsatt hvite og fine(ikke like hvite som rett etter endt behandling såklart).

  Jeg hadde ganske misfargete tenner på grunn av mye sykdom og penicillin bruk i barndommen, og det var veldig forfriskende å slippe å gremmest og skjule tennene:) For de som har ujevn farge på tennene kan dette og hjelpe å jevne ut til en mer lik fargetone, det gjorde hvertfall det for meg:)

  Jeg bestilte Crest over nettet fra en side fra USA(husker ikke hva den heter, men er jo bare å google Crest whitening strips), og med frakt kom det på under 200 kroner. Både billigere OG bedre enn de jeg har prøvd fra Norge tidligere:)

  Håper dette var til hjelp for noen av dere.

 7. Hei, jeg lurer på om disse stoffene som er i tannblekingen, som ikke er bra også finnes i bleketannkremer?

 8. Jeg bleket tenne mine på Calia tannlegeklinikk i Oslo og ble kjempefornøyd!! Gjorde det i fbm bryllupet mitt og gikk opp hele 8 nyanser!! :D Nå var tennene mine veldig misfargede også da, men det gjorde at jeg smilte et strålende hvitt (men heldigvis IKKE Hollywood kritthvitt!!) smil på bryllupsdagen <3 Ps: seriøse tannleger nekter å gjennomføre tannbleking på deg uten at du gjennomgår en full sjekk for hull, betennelser osv først!

 9. Jeg har Whitestripes fra crest, de fungerer sinnsykt bra :-) Fått veldig mange komentarer på at jeg har hvite tenner :-) For min del er det viktig å ha fine tenner, da har man ivartfall ingen grunn til ikke å smile :-)

Legg igjen en kommentar

Vis
Skjul