Å pynte på sannheten

Hvor mange sexpartnere bør jeg ha? Du lurer også kanskje på det når du blir spurt om hvor mange sexpartnere du har hatt?

Tradisjonelt vil en gutt få mer heder og ære om han kan vise til et betydelig antall jenter han har forført. Han blir da ofte stemplet som en uimotståelig ”Don Juan”, og høster gjerne en slags status ved å være en bedårer. Kan vi jenter forvente samme respons? Sjelden. Vi vil så gjerne tro at jenter og gutter står likt når det gjelder omdømme i forhold til antall sexpartnere, men sannheten er at jenter ofte underdriver, mens gutter gjerne overdriver hvor mange de har hatt sex med. Hvorfor?

Beskytte kjæresten
Det er sjelden gøy å snakke med en ny kjæreste om sin seksuelle fortid. Dette kan være fordi man føler at man har hatt for få erfaringer, eller fordi man tenker at antall sexpartnere er litt høyere enn det ”burde” være. Det er uansett din fortid og dine valg det er snakk om. Reversknappen finnes dessverre bare på cd-spilleren, så her gjelder det å ikke dvele ved det som har vært. Det er lov å være stolt og mindre stolt av det man har gjort, og det er nettopp det som gir deg erfaring og tyngde videre i livet.

«Jenter skal ikke være opptatt av sex»
Er en kåt gutt mer akseptert enn en kåt jente? Det er gjerne forventet at jenter skal mindre promiskuøse enn gutter. Jenter ”skal” være opptatt av familie og verdier knyttet til forhold. Og kanskje vi er det? Flere sexpartnere kan signalisere det motsatte, og jenter vil gjerne prøve å skjule sine seksuelle eventyr for å fremstå mer slik som samfunnet forventer at de skal være. Men vi er også opptatt av sex og er på lik linje med gutter født med den fantastiske evnen at vi kan bli kåte.

”Hore og hingst”
Jenter reserverer seg for å rope ut om sine seksuelle erfaringer. Ofte for å unngå stempelet ”hore”. Dette stempelet kommer ikke sjelden fra andre jenter som er raskt ute med å dømme jenter de mener har eksperimentert litt for mye. Gutter med ”mye” erfaring får derimot en klapp på skulderen, og høyner statusen på sjekkearenaen. Er dette fordi gutter må jobbe og sjarmere for å få sex, mens jenter sjelden trenger å anstrenge seg for å få sex og derfor kan være kostbare?

Sex bør være et middel til nytelse og lidenskap. De aller fleste har sterke drifter som på et eller annet tidspunk fører til deilige opplevelser, enten med en kjæreste eller andre som er spennende i øyeblikket. Dette er også private opplevelser, som ingen andre har rett til å dømme. Hvis du har sex for din egen nytelse, og for å dele noe deilig med andre, har dette ingenting med det å være verken ”løs” eller ”billig”. Det er din rett til å nyte!

Samtidig som vi jenter skal være urbane Carrie-kopier og sexy fristerinner, skal vi også utstråle kostbarhet og seksuell disiplin. Og vi skal ha akkurat passe med sexpartnere. Urettferdig? Hvor mange synes du er ok?Kilde: forskning.no
Bildekilde: Thinkstock photos

Skrevet av: Lill Eva

Lill Eva Bråthen (24) kommer fra Trondheim, men er for tiden bosatt i Kristiansand. Hun har brukt de siste årene på å studere kommunikasjon og utviklingsstudier. I tillegg har hun også grafisk bakgrunn og pusler med det når hun finner tid. Lill Eva skal skrive under de fleste kategorier for Femelle.

10 kommentarer om “Å pynte på sannheten

 1. Dette kjenner jeg meg ikke igjen i, typisk forslitte gamle ideer om jenter og gutter.

 2. Jeg har ikke påstått at jeg snakker for hele Norge, det ville vært helt feil av meg. Jeg har lov til å ha en personlig mening om det. Er ikke det bare positivt, da? At det finnes mennesker som ikke kjenner seg igjen i et stigma som dette jo tross alt er, og som vi burde jobbe for å komme oss ut fra?

 3. Jorene: Selvfølgelig. Det var ikke det jeg mente. Jeg mente at ikke alle tenker likt, så andre kan være uenige med deg også. :) Det er jo bra at vi har forskjellige erfaringer.

 4. Jeg kjenner meg igjen, jeg blir kalt løs, billig, hore osv.
  Jeg er 14 år, å har hadde sex med 17 stykker.
  Det er ikke mye, mener jeg

 5. Jeg kjenner meg ikke igjen, samtidig som jeg kjenner meg litt igjen. Det var mest på ungdomsskolen at jeg ble kalt diverse, men min kjære ser ikke negativt på mitt antall sex-partnere. Det med «Jenter skal ikke være opptatt av sex» er unødvendig tankegang fra mennesker rundt om. Jeg har vært med under ti stykker, er nitten år og i ett fast forhold. Jeg synes det er ett greit antall, har litt erfaring og kommer hele tiden over nye ting sammen med min kjære :)

  Også vil jeg kommentere kommentaren til Anonym7: 17 stykker er kanskje ikke mye i dine øyne, men i forhold til den seksuelle lavalder er det endel. At vi har blitt mer frisinnet, og mange synes 16 er sent – er den der for å beskytte oss.. Og hvor mye man forstår om sex i en alder av fjorten er diskutabelt :)

 6. Dette er dessverre en tankegang som fortsatt sitter godt i den norske folkesjela.
  Det er forslitte meninger, som ikke hører noe sted hen. I min omgangskrets er skal det ikke mye til før en jente blir stemplet som «løs», mens en gutt ¨får kred for hvert nye hakk i sengestolpen.
  Det er trist at det skal være sånn, en skulle tross alt tro at vi hadde kommet lenger.

 7. Har vert sammen med fleire som ikkje vil sei antal partnera tidligare i livet. Eg forstår det berre slik at det har vert en del, og det er greit at dei helde det for seg sjølv (sjølv om eg er miss.nygjerrigper). Og om dei hadde sagt det så hadde eg nokk blitt sjalu om dei tilfeldigvis skreiv til dei elns.

  En liten respons til Anonym7: Lavalderen er der fordi vi ikkje skal drite oss fulstendig ut og gjere så mykje dumt i en ung alder. Mange unge meiner at sex ikkje betyr nåken ting, og dei vil gjere det for å bli ferdig med det. Kjenner mange som er slik. Eg tenkte litt lenger (heldigvis).

  Når du blir eldre kjære Anonym7, så vil du nokk innsjå at 17 stk i en alder av 14 er meir enn «litt».

 8. Jeg skjønner at jeg skal være takknemlig for at jeg har venner som jevnt over har det samme synet på sex som meg, eller som respekterer mitt syn. Sex kan være noe fint mellom to som er glad i hverandre, men det kan også være en kilde til ren nytelse. Det ene utelukker ikke det andre!
  Jeg synes vi har en oppgave foran oss å endre holdningene rundt dette. Det har nok blitt bedre, for jeg kjenner forsåvidt igjen dette fra undomsskoletiden (for typ hundre år siden :p), men jeg opplever det aldri i dag. Jeg synes det er trist dersom man ikke kan leve som man lyster, så lenge man ikke skader seg selv og andre og samtidig skulle bli stemplet av andre på grunn av fordommer, unødvendig konservatisme, eller misunnelse, for den saks skyld.
  Og sist men ikke minst; det handler ikke om kvantitet, men kvalitet!

 9. Jeg kjenner meg igjen. I en alder av 15 år har aldri hatt sex før, men har uansett blitt kallet hore, løs osv. Mange jenter har sagt at jeg flørter for mye… Selv merker jeg det ikke selv. Jeg er meg selv og har det gøy. Jeg synes det er teit at mange jenter skal være misunnelige på andre bare fordi de faktisk har guttevenner.

  Anonym7: Jeg synes 17 er i overkant mye. Jeg har aldri hatt sex før selv. Forstår ikke hvorfor fjortenåringer og yngre har blitt så opptatt av å «få det unnagjort». Jeg synes sex er noe spesielt som skal deles mellom to personer som faktisk er glade i hverandre. Har jeg missforstått?

Legg igjen en kommentar

Vis
Skjul