Kan du være venner med eksen?

”Vi kan jo være venner?”. Det er ofte den typiske konklusjonen ved et brudd. Men hvor lett er det egentlig å være venner med eksen?

Et brudd er sjelden noen god opplevelse, verken for den som blir ”dumpa” eller for den som ønsker å avslutte forholdet. Det kan også gjøre vondt selv om begge er enige om at forholdet ikke fungerer. For mange føles det naturlig å fortsatt være en del av hverandres liv etter et brudd. Det finnes helt sikkert mange lykkelige ekskjærester, men vennskapet med eksen kan også føre til (flere?) vonde følelser og bitre tårer.

Hvorfor er dere venner? En klassiker er at vennskapet etter et brudd er basert på forhåpninger om en gjenforening. Ofte ligger dette håpet hos den ene parten. Dersom du kjenner deg igjen i dette utsetter du deg selv for en stor risiko: å bli såret på nytt. Eksen din vil sannsynligvis finne seg en ny kjæreste, og dersom dere fortsatt skal være venner vil du da måtte leve med at han kysser henne, snakker forelsket om henne, osv. Er du klar for den?

Hvordan er dere venner? Det at man er venner med eksen behøver ikke å bety at man skal treffes ukentlig for en film og pizza eller reise på chartertur sammen. Kanskje holder det å kunne møtes på fest dersom dere har felles venner? Eller dere kan holde kontakt på facebook og mail for å oppdatere hverandre dersom det føles naturlig. Ikke ha for store forhåpninger til vennskapet med ekskjæresten din. Du kan lett bli skuffet. Man har tross alt ikke forpliktelser ovenfor hverandre på samme måte som da man var kjærester, og du kan ikke lengre forvente at han skal stille opp deg på samme måte som før. Både du og han er på vei videre livet, og det betyr ofte at man må gi slipp på noe av det gamle.

Ny kjæreste? Både du og han vil finne nye kjærester, og selv om dere to opplever forholdet dere i mellom som helt avklart og ferdig, er det ikke sikkert andre vil oppleve det like greit at dere er venner og treffes. Dersom din nye kjæreste stiller spørsmålstegn ved deg og eksen din, bør du forsøke å forstå ham. Det er helt naturlig å kjenne på vonde følelser når kjæresten møter eksen sin. Det er ikke det samme som at det er feil å møte ekser når man har ny kjæreste, men det betyr rett og slett at man har fått ett nytt menneske å ta hensyn til. Ikke hiss deg opp over en bekymret kjæreste, men foreslå heller at han kan være med dersom du skal treffe eksen. Og uansett er det jo slik at man bør bruke mer tid sammen med sin nåværende kjæreste, enn med sine gamle flammer.

Hva føler du? De fleste er vel enige om at vennskap skal føles naturlig og trygt. En venn er noen du ønsker å dele tiden din med og som gjør opplevelser bedre. Er eksen din en slik venn? Eller kommer han og går som han vil? En venn skal også få deg til å føle deg bra. Dersom du har tårer i øyene når han har gått eller får lyst til å kaste mobilen i veggen etter han har ringt, er han kanskje ingen god venn.

For at dere skal kunne være venner forutsetter det først og fremst ærlighet: er begge enige om at dette er et vennskap? Eller er det bare en utsettelse av et endelig brudd som man ikke greier å fullføre? Ingen jenter bør utsette seg for selvpiningen det er å være venn med eksen man skulle ønske man var gift med. Selv om man er venner.Kilder: doktoronline.no
Bildekilde: Thinkstock Photos

Skrevet av: Lill Eva

Lill Eva Bråthen (24) kommer fra Trondheim, men er for tiden bosatt i Kristiansand. Hun har brukt de siste årene på å studere kommunikasjon og utviklingsstudier. I tillegg har hun også grafisk bakgrunn og pusler med det når hun finner tid. Lill Eva skal skrive under de fleste kategorier for Femelle.

2 kommentarer om “Kan du være venner med eksen?

  1. haha, og jeg som hadde en lignende artikkel på lur…! den første eksen min var det visst helt umulig å være venner med, den andre er bestevennen min, så det kommer helt an på personen rett og slett :)

  2. mange som ikke klarer det. jeg og eksen min har hatt et veldig opp og ned forhold i nesten tre år. vi har vi heldigvis klart å sette oss ned å snakke om alt som har skjedd, og vi er veldig gode venner nå. det er jeg kjempe glad for, han har vært en stor del av livet mitt og han er fortsatt en av de jeg bryr meg mest om. nå er det ikke følelser inni bildet lenger. så det er deilig å ha en så nær guttevenn, som jeg kjenner ordentlig godt som jeg kan snakke med alt om! Selvom gutter som jeg har holdt på med, ikke heldt har klart å skjønne hvorfor jeg fortiden min også skal være med i fremtiden! hehe, masse lykke til, til alle sammen der ute :)

Legg igjen en kommentar

Vis
Skjul