Prevensjon – Mange muligheter

Når man velger prevensjonsmiddel er det viktig å huske at det er kun kondom som beskytter mot kjønnssykdommer.

For de som er i et fast forhold finnes det mange andre alternativer enn p-piller. Hvis du har vanskeligheter for å huske å ta p-pillen hver dag burde du vurdere å skifte prevensjon. Du kan velge mellom ukentlig, månedlig, kvartalsvis og flerårig prevensjon. Det er viktig å finne en prevensjonsmetode som passer for deg.

Ukentlig: P-plaster
Virkemåte
Ved hjelp av plasteret føres hormonene østrogen og progestogen inn i blodet gjennom huden. Denne hormonkombinasjonen forhindrer eggløsning, og endrer tykkelsen på slimet i livmorhalsen. Dette gjør det vanskeligere for sædceller å trenge gjennom.

Bruk
Trykk på plasteret med håndflaten i ca. 10 sekunder for å sørge for at kantene limes godt fast. Plasteret kan plasseres på magen, rumpa, overarmen eller den øvre delen av kroppen – men ikke på puppene. Det er viktig at plasteret blir plassert på ren og tørr hud. Du bruker plaster i 3 uker og så er den 4. uken plasterfri.

Fordeler
– Enkel å bruke.
– Man slipper å huske eller glemme en pille hver dag.

Ulemper
– Plasteret er lite diskret.
– Man må huske å fjerne og sette på nytt plaster hver uke.
– Bivirkninger kan forekomme

Pris: 9 stk. kr 298,40, 18 stk. kr 509,80

Månedlig: P-ring
Ringen gir én måneds beskyttelse, man trenger derfor bare å tenke på prevensjon én gang i måneden.

Virkemåte
Ringen frigjør hele tiden lave doser med østrogen og progestagen som forhindrer eggløsningen. Hormondosen fra ringen er lavere enn fra p-pillen. I tillegg gjør den slimet i livmorhalsen tykkere, noe som gjør det vanskeligere for sædceller å nå livmoren.

Bruk
Den myke ringen settes inn i vagina av deg selv på samme måte som en tampong. Det er ikke viktig hvordan den ligger i vagina, den fungerer uansett. Den skal være inne i tre uker og deretter tas ut. Så skal det settes inn en ny ring nøyaktig én uke senere. I løpet av pausen på sju dager uten ring, får de fleste en menstruasjonsblødning. Den myke og fleksible ringen er enkel å sette inn og ta ut.

Fordeler
– Månedlig prevensjon som er enkel å sette inn og ta ut.
– Man slipper å tenke på å ta en pille hver dag.
– Påliteligheten blir ikke redusert ved oppkast og diaré, som den kan bli med p-piller.
– Bedre blødningsregulerende effekt enn p-piller.
– Enkelt å utsette menstruasjon ved å bruke flere ringer etter hverandre uten opphold.

Ulemper
– Man må huske å ta den ut og sette inn en ny ring hver måned.
– En sjelden gang kan det bli ubehagelig for partner ved samleie.
– Bivirkninger kan forekomme.

Pris: 114kr for 1 stk.

Kvartalsvis: P-sprøyte
Sprøyten gir pålitelig prevensjon i 3 måneder og inneholder et hormon og et gestagen.

Bruk
Hormonet injiseres i en muskel, vanligvis i setemuskelen, benet eller armen. Dette fører til at progestagenet frigis gradvis inn i blodet. Injeksjonen må gjentas hver tredje måned.

Virkemåte
P-sprøyten forhindrer eggløsning og gjør slimet i livmorhalsen tykkere slik at det blir vanskeligere for sædceller å komme i mål.

Fordeler
– Det behøves kun en injeksjon hver tredje måned.
– P-sprøyten er veldig sikker mot uønsket graviditet. Av 100 kvinner som bruker p-sprøyte gjennom et helt år, blir bare 0-1 gravide.

Ulemper
– I starten kan p-sprøyten gi blødningsforstyrrelser.
– Menstruasjonen kan bli borte for en stund.
– Det kan ta litt tid å bli gravid etter siste p-sprøyte.
– Anbefales ikke til ungdom da det kan være en risiko for beinskjørhet.
– Du kan ikke slutte på dagen. P-sprøytens virkninger varer i tre måneder.
– Bivirkninger kan forkomme.

Pris: 77,80 kr for 3 måneder

Flerårig prevensjon: P-staven
P-staven gir kvinner tre års beskyttelse mot graviditet, hvis den settes inn på riktig måte. Den inneholder kun et hormon og et progestagen.

Bruk
P-staven er omtrent 4 cm lang og 2 mm tykk og er en myk, fleksibel plast-stav. Du må ha hjelp av en lege for å plassere staven rett under huden på innsiden av overarmen. Når den er satt inn, kan staven være der i opptil tre år, men den kan også fjernes tidligere om man ønsker det.

Virkemåte
Staven forhindrer graviditet på flere måter. Den viktigste er at den forhindrer eggløsning. Den endrer også slimet i livmorhalsen noe som fører til at sædcellene har vanskeligere for å trenge gjennom.

Fordeler
– Pålitelig prevensjon over lang tid.
– Rask tilbakevending av eggløsning etter bruk.

Ulemper
– Noen kan få blødningsforstyrrelser, spesielt i begynnelsen
– Man kan oppleve at menstruasjonen blir helt borte over en stund.

Pris: 1300 kr. Legetime kommer i tillegg.

Husk!
Verken P-plaster, P-ring, P-sprøyte, P-stav beskytter mot kjønnsykdommer. Ved tilfeldig sex bør man derfor alltid bruke kondom i tillegg.

Akkurat som p-piller kan enkelte kvinner få lette bivirkninger som hodepine, ømhet i brystene, kvalme, uregelmessig blødninger eller dårlig humør, ved bruk av de øvrige prevensjonsmetodene.

Har du noen erfaringer ved bruk av de nevnte prevensjonsmetodene?Kilder: lommelegen.no, prevensjon.net
Bildekilde: Thinkstock photos

Skrevet av: Cecilie

Cecilie Sandbu er 23 år fra Oslo og har studert journalistikk på Mediehøgskolen Gimlekollen. Når hun ikke skriver for femelle.no studerer hun medievitenskap på Uio og jobber med barn. Cecilie har en lidenskap for foto og flytter derfor til New York til høsten for å studere fotojournalistikk.

10 kommentarer om “Prevensjon – Mange muligheter

  1. Flott artikkel :) Jeg vil gjerne nevne PFC også (Personal Fertility Computer), et hormonfritt alternativ til prevensjon. Selv har jeg brukt p-piller i alle år, men tror de har en negativ innvirning på kropp og humør, derfor har jeg nå kjøpt en PFC som jeg skal begynne å bruke neste uke :)

  2. Jeg fikk blodpropp i benet og i lungene av p-piller fordi jeg ikke visste at jeg hadde arvet en gen-feil av en av foreldrene mine. Det er noe av det verste jeg har opplevd, og det kunne faktisk endt veldig ille hvis jeg ikke hadde kommet meg raskt til legevakta. Jeg har enda ikke kommet meg 100% og går fortsatt på medisiner, enda det er over 4 mnd siden jeg ble lagt inn. Jeg anbefaler alle å prate med en forelder eller lege for å være helt sikker på at det er trygt, for jeg unner ingen å oppleve det jeg opplevde!

  3. Enig me GA – viktig å prate me lege eller foreldre. Da jeg skulle ha prevensjon, pratet jeg med helsesøster – hun sporte da om pasient historie, også historien til foreldre/besteforeldre. pga at flere i familien har hatt tilfeller hjerte- og karsykdommer, ville det være best å unngå prevensjonsmidler uten østrogen – fordi det kan føre til blodpropp. Man burde da velge p-sprøyte, mini-piller eller p-stav. ville nevne det siden mange kommer til å lese artikkelen ;)
    Har selv prøvd alle alternativene – mest fornøyd med p-staven, siden den «varer» lengre :)

  4. For ikke lenge siden tok jeg i P-stav, noen av vennene mine har også den. Jeg er kjempe fornøy. Vurderte en periode p-piller, men tenkte på at det ble stress å huske på å ta den hver dag, selv om det sikkert blir en selvfølge etter hvert. Det er også noen bivirkninger, men de merker du ganske tydlig så da er de bare å gå til legen å fjerne den! :)

Legg igjen en kommentar

Vis
Skjul