Skal man tilgi utroskap?

Det finnes ingen garanti for at kjæresten din ikke bedrar deg med en annen kvinne. Undersøkelser viser at det antas at 1 av 3 menn er utro. Hvorfor er noen menn utro? Og hvis skaden allerede har skjedd, skal man tilgi?

Det er flere definisjoner på utroskap og mange har forskjellig syn på det. Noen mener det er å kysse, kline eller ha sex med en annen person, mens andre mener det er nok å flørte, sende sms, og ha hyppig telefonkontakt. Den klare definisjonen på utroskap er nok det førstnevnte som en økende del dessverre opplever. Vi må huske at både menn og kvinner kan være utro, men denne artikkelen er rettet mot kvinner som opplever utroskap.

Det å finne ut at kjæresten din er utro er en ubeskrivelig vond situasjon. Du føler deg såret, sint, trist, sjalu og bitter uansett hvordan du fikk vite det. Mange følelser løper gjennom hodet ditt; Hva skal jeg gjøre nå? Kan jeg noensinne stole på han igjen? Skal jeg tilgi og fortsette forholdet eller bør jeg forlate han? Hvordan skal du tilgi en kjæreste eller ektefelle etter utroskap? Hvordan går man frem nå? Svarene er det bare du som har, men det er måter å gå frem på for å ta den riktige avgjørelsen.

Snakk med han. Forklar han smerten han har påført deg og hvor sviktet du føler deg. Dette er ikke tidspunktet å ta hensyn og holde følelsene dine inne, så vær åpen og få alt ut. En utro kjæreste skal ta konsekvensene av handlingene sine, og hvis han skal ha noen som helst sjanse for å beholde deg skal han sitte åpenhjertig, holde munn og lytte. Hvis han er noe å samle på, er det det minste han kan gjøre.

Gi deg selv tid.
Fortell kjæresten din at du trenger tid til å tenke. Det å oppleve å ha en utro partner kan sette hele livet ditt på hodet. Du trenger ikke ta en avgjørelse med en gang, for du er ikke stand til å hoppe tilbake i forholdet før du får tenkt ordentlig over situasjonen. Å ta en hurtig avgjørelse om å forlate eller bli hos han kan prege fremtiden din mer enn du aner og du må vite med sikkerhet om du er klar for å stå ved avgjørelsen din. For eksempel; Hvis du blir hos han, kan du stole på han igjen? Hvis du går, vil du angre på at du ikke prøvde å ordne opp? Er et godt forhold verdt å kjempe for og bør man få en sjanse til? Eller er det nulltoleranse?

Hevn.
Du er sint og vil gjøre det samme mot kjæresten din som han gjorde mot deg. Akkurat nå kan hevn virke som den søteste medisin, men å såre en som såret deg er aldri en god idé. Dette vil bare få deg til å gjøre noe du egentlig ikke vil og sette deg selv i et dårlig lys. Du vil ikke synke til hans nivå, prøv heller å være et bedre menneske. Snakk med noen andre. Ikke la deg overtale av vennene dine, dette er din avgjørelse og folk som ikke har gjennomgått det, vet heller ikke hva de snakker om. Snakk med andre som har vært i samme situasjon. På denne måten føler du deg ikke så alene og det gjør godt når noen har hørt din side av saken. Kanskje det kan fjerne litt av smerten du bærer på?

Tilgivelse.
For mange blir forholdet aldri det samme igjen, og det finnes ingen unnskyldning som rettferdiggjør et utroskap. Noen kommer aldri over sinnet, og forholdet faller fra hverandre. Det er ikke alle forhold kan repareres og heller ikke alle par bør fortsette å være sammen. Men det finnes også forhold som kan ved hjelp av tilgivelse repareres, selv om det tar lang tid og etterlater arr. En som har vært utro og som vil tilbake til sin partner har det også vondt, og tilgivelse kan være godt for begge.

Kilder: helsenett.no
Bildekilde: Jeremy Rose – Lånt under creative commons license

Skrevet av: Cecilie

Cecilie Sandbu er 23 år fra Oslo og har studert journalistikk på Mediehøgskolen Gimlekollen. Når hun ikke skriver for femelle.no studerer hun medievitenskap på Uio og jobber med barn. Cecilie har en lidenskap for foto og flytter derfor til New York til høsten for å studere fotojournalistikk.

7 kommentarer om “Skal man tilgi utroskap?

 1. Jeg kan ikke fortelle andre at de ikke bør tilgi kjæresten sin for utroskap, fordi alle er forskjellige og grunnene til hvorfor man er utro kan sikkert være forskjellige i hvert forhold. Men jeg tilga kjæresten min (eks kjæreste nå) når han var utro, forsøkte å bygge opp tillitt og stole på han igjen for å få forholdet til å fungere, og det endte bare opp med at jeg ble såret igjen når jeg fant ut at han ikke sluttet å bedra meg. Jeg ble faktisk enda mer såret når jeg fant ut at han hadde gjort det igjen fordi han visste hvor lei meg jeg ble første gangen og fordi jeg følte meg dum som hadde prøvd å stole på han. Jeg tror ikke på ordtaket «en gang utro, alltid utro», fordi jeg tror det er noe feil i forholdet når man er utro mot noen, og at når man kommer inn i et nytt forhold hvor ting fungerer bedre så kan man klare å være trofast.
  Jeg vet ihvertfall nå at jeg aldri skal tilgi utroskap igjen. Det ødelegger for mye, og hvis kjæresten ikke har nok respekt for partneren til å la være å være utro, så er han ikke verdig nok til å være i livet ditt. Hvis man er i stand til å såre kjæresten sin så mye, så setter jeg store spørsmålstegn om personen virkelig elsker den man er sammen med.

 2. Hvis mannen min var utro èn gang, med en random person på byen, tror jeg at jeg hadde klart å tilgi ham dersom han var ærlig med èn gang. Jeg hadde kastet ham ut i noen mnd men forhåpentligvis klart å tilgi at han delte verdens mest intime og vakre ting med en annen.. Men om han hadde vært utro mot meg mer enn en gang hadde jeg aldri tilgitt, det hadde ikke engang vært i mine tanker. Jeg skal ha en mann som respekterer meg, so er ærlig og fortjener min tillit, ellers har jeg det faktisk fint alene også.

 3. Typen min reiste til usa og var på ferie der med noen venner. Der ble han kjent med en jente som han var intim med. Dagen etter han kom hjem fortalte han det til meg, og det endte med at forholdet ble slutt. Nylig snakket vi sammen og han fortalte meg at han angret, veldig mye. Han spurte meg om det fremdeles var håp om at det kunne bli oss to sammen igjen, og at han hadde innsett at han var forelsket i meg. Han sa at han ville ting skulle bli akkurat som det var, før han reiste. Han fortalte meg også at hvis vi blir sammen igjen, så skal han sjerpe seg og bevise til meg at jeg kan stole på ham igjen.
  Jeg trodde jeg var nesten over ham, men det viste seg til at jeg ikke var det. Jeg sa også til ham at jeg trenger noen dager til å tenke på, noe som jeg skal gjøre de 2 ukene jeg er på båttur med familien min.
  Men kunne godt tenkt meg noen gode råd..

  – Bør jeg ta ham tilbake og se om det funker? ( han sa at hvis vi blir sammen igjen skulle ting bli mye bedre og at det som skjedde ville styrke forholdet på en måte, siden han hadde innsett hvor mye jeg betyr for ham osv..)
  – Hva burde han gjøre for at jeg skal kunne stole på ham igjen ?
  – Hva kan vi gjøre sammen for at forholde ikke skal ryke mellom oss ?

  Er usikker på om jeg vil prøve på nytt, siden jeg er redd for at han lyger til meg igjen.. Men så har jeg enda følelser for ham.

 4. Jeg tilga min kjæreste da han var utro en gang på fylla for et år siden, vi ble sammen igjen et par måneder etter at det skjedde. Og jeg angrer ikke på det. Jeg veit at han angrer og han vil heller dø enn å såre meg slik igjen. Det er viktig at du gjør det DU vil, og ikke lar andre bestemme over deg. Noen folk kommer til å bli skuffet over deg, men det er du som kjenner deg og kjæresten og forholdet deres best, og det er bare du som veit hva som er best for deg. At han var utro tyder på at han akkurat da ikke hadde de følelsene og den respekten han burde hatt, men det er noe man kan ordne opp i. I mitt forhold, så var det viktgi at han gjorde det jeg ville at han skulle gjøre, for at tillitten skulle komme tilbake. Om han var ute med gutta, så ville jeg gjerne ha en melding kanskje i løpet av kvelden og ihvertfall når han skulle legge seg. Og om du vil snakke om det og kanskje noen ganger gråte, så er det viktig at han er der for deg og lar deg forstå at du er den eneste, og at han ikke har det bra om ikke du har det bra. Jeg har alltid sagt at utroskap var noe jeg aldri kunne tilgi, men når jeg satt oppe i situasjonen og så hvor sinnsykt lei seg han var for det, og hvor knust jeg var uten å kunne være med han, så måtte jeg gi han en ny sjanse. Men vær forberedt på at bagateller blir ganske mye større fordi han en gang gjorde det han gjorde. Du blir bare nødt til å finne ut om han er verdt en ny sjanse. Bedre å angre på noe du gjorde, enn noe du ikke gjorde.

 5. Jeg tilga kjæresten min da han var utro. Han er en fantastisk flott fyr og han er apsolutt ikke typen til å være utro. Men vi varpå fest, jeg lå oppe på soveværelset fordi jeg hadde drukket for mye, og i mellomtiden klinte han med en annen jente. Senere på kvelden sendte han meldinger til henneom at han ønsket å jøre sexuelle ting med henne, men hun visste hvem jeg var og hun ville ikke dette.. jeg fikk høre fra andre hva som hadde skjedd og jeg snakket med han om d.. han angret veldig og jeg tilga han.. jeg ba han velge mellom alkoholen og meg siden d var i fydla d skjedde.. han blir helt annerledes når han drikker.. han velgte meg, og vi har nå vært sammen i 1 og 1/2 å og skal gifte oss i februar.. jeg angrer ikke for at jeg tilga han, men d som skjedde sitter enda dypt..

Legg igjen en kommentar

Vis
Skjul