Slik blir du en god steforelder

Å komme inn i en familie som steforelder er langt i fra enkelt. Derfor er det kanskje kjent å vite noen grunnleggende regler som kan hjelpe deg å forstå hva som forventes av deg.

Bli kjent med barna før du sier ‘ja’.
Å bli en steforelder kan være en vanskelig overgang for alle, men det hjelper mye hvis potensielle steforeldre har mulighet til å danne et hengivent bånd med partnerens barn før de forenes som en familie.

Forstå at barna er en permanent del av livet ditt.
Barn, og komplikasjoner som kommer sammen med dem, er aldri noe du kan tenke på som et sjeldent tilfelle. Uansett hva, er det foreldrene og steforeldre sin jobb å være forberedt på å gjøre mange av sine livsvalg basert på behovene til barna.

Ikke forvent umiddelbar kjærlighet.
Omsorgsfulle forhold tar tid å utvikle, så gode steforeldre må tillate sine stebarn god tid til å venne seg til deg som et familiemedlem.

Krev respekt. Selv om stebarn ikke skal bli tvunget til å være glad i en steforelder, bør de uansett forventes å oppføre seg på en respektfull måte.

Vær snill og konsekvent.
En av de viktigste reglene for å være en forelder er å øve på vennlighet og konsistens. Gode ​​foreldre (og steforeldre, også) forstår verdien av å gi barn en solid og trygg hverdag.

Godta stebarna for hvem de er.
Foreldre får ikke velge hvilken type barn de får – så gode steforeldre må lære å akseptere og verdsette deres stebarn for de eksepsjonelle menneskene som de er, og for å feire hvert barns unike egenskaper og talenter.

Samarbeid med din ektefelle.
Husordensregler kan være vanskelig for barn å akseptere, men når de blir presentert av både barnas foreldre og stemor/far, vil barna skjønne at de må følges.

Ikke konkurrerer med barna for din ektefelles kjærlighet/tid.
En forelder bør alltid bli tildelt tid til å tilbringe med sine barn, uten at det forårsaker vanskeligheter i ekteskapet deres. Trygge steforeldre innser at deres ektefelle kjærlighet til sine barn på ingen måte reduserer deres forhold. Det er ingen konkurranse – Barna vil alltid komme før deg, uansett!

Være en voksen.
Barnslig eller egoistisk oppførsel har ingen plass i foreldrerollen.

Ikke vær redd for å si nei.
Barn trenger å leve etter et rimelig sett med regler, så gode steforeldre må finne styrke til å ta et klart standpunkt når velferden til barna står på spill.

Behandle alle barna likt.
«Ekte» barn og stebarn bør forventes å følge de samme sett med husregler og må gis de samme rettighetene.

Gi ektefellens eks respekt.
Vis at du kan behandle barnas andre ekte forelder med respekt. Hvis du ikke gjør dette, så vil det være veldig sårende for barna og det er aldri OK.

Bli vant til å dele ferier og andre spesielle dager.
Ved spesielle høytider og ferier er det alltid viktig med planlegging. Barn med to familier har behov for å tilbringe tid med alle sine familiemedlemmer, så sørg for å legge til rette for at det blir prioritert.

DNA er ikke den viktigste delen av å være en forelder. Den viktigste av alle reglene, det er kjærlighet. Prøv å elske din partners barn like mye som dine egne. Du vil få et mye rikere liv om du klarer å åpne hjertet ditt og dele det med dem.

Bildekilde: Thinkstock

Skrevet av: Reidun Beate S. Hagen

26 år gammel gründer og alenemamma fra Trondheimsområdet.

Legg igjen en kommentar

Vis
Skjul