Vi blir solbrente uten å sole oss

Noen uker framover i sommer kommer sola til å være på sitt sterkeste. Rundt fire av ti sier de har vært solbrent det siste året, enten de er hjemme i Norge eller i varmere strøk, viser en undersøkelse Kantar TNS har gjort for Kreftforeningen og Statens strålevern.

Les hele solvaneundersøkelsen her.

Å bli solbrent gjentatte ganger kan på sikt føre til hudkreft. Norge er blant de landene i verden som har høyest forekomst av hudkreft.

– Skal vi få ned hudkrefttallene, må vi nordmenn bli mer bevisste på solbeskyttelse. Ikke bare når vi er på solferie, eller har planlagt å sole oss her hjemme, men når vi skal være ute. I Norge er det faktisk mer vanlig å bli solbrent når vi sitter på utekafé, spiller fotball eller jobber i hagen, sier Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

Høy faktor i solrike land

Menn blir oftere solbrent enn kvinner, mens kvinner og unge voksne beskytter seg mer.

– De bruker både mer solkrem og tar også i litt større grad pauser fra sola. Det er positivt, og er ikke bare den mest effektive måten å beskytte seg på, men er jo også ganske behagelig når solstrålene steiker, sier Ryel.

Den vanligste måten å beskytte seg i sola er å bruke solkrem. Tre av fire bruker solkrem hjemme i Norge, og nesten alle når de er på sydenferie. På solreiser har bruken av høy solfaktor doblet seg siden 2012.

De aller fleste av oss beskytter barna med solkrem i varmere strøk og vi beskytter barna på flere måter der enn hjemme i Norge. Flere holder barna borte fra solen midt på dagen og får dem til å bruke klær, solhatt og solbriller som beskyttelse.

Tips til solbeskyttelse:

 • Begrens tiden du er i sterk sol.
 • Klær, solbriller og noe på hodet gir god solbeskyttelse
 • Smør deg med minst solfaktor 15 i Norge før du går ut.
 • Bruk minst faktor 30 i Syden. Bruk høyere faktor jo lenger sør du er, særlig om du blir lett solbrent. Smør deg før du går ut. Gjenta på utsatte områder som nese, kinn og skuldre.
 • Finn en solkrem som passer deg og pakk den med til solreisen. Det kan være ulike standarder på solfaktorer i andre land.
 • Husk å beskytte deg mot sola selv om du ikke er ute for å sole deg.

Sjekk sola der du er

– Når sola er på sitt sterkeste om sommeren, betyr det også at UV-indeksen er høy. UV-indeksen sier noe om hvor intense solstrålene er. Er indeksen 3 eller høyere og du skal være en del ute, bør du bruke solbeskyttelse, sier seniorforsker Terje Christensen i Statens strålevern.

Fakta fra solvaneundersøkelsen 2018

 • Flest blir solbrent på skuldrene og i ansiktet, på brystet og i nakken.
 • Menn blir oftere solbrent enn kvinner.
 • Den vanligste måten å beskytte seg i sola er å bruke solkrem.
 • Halvparten bruker høy solfaktor i varmere strøk, 45 prosent bruker middels faktor, og bare 4 prosent  bruker lav faktor.
 • 39 prosent oppgir at de ofte blir solbrent når de gjør andre ting enn å sole seg.
 • 22 prosent oppgir at de ofte blir solbrent når de er ute for å sole seg.

 

UV-indeks for sommeren 2018

 

 

Innhold til denne artikkel er hentet fra Kreftforeningen.no

Skrevet av: Femelle

Legg igjen en kommentar

Vis
Skjul