Hvordan få flere følgere på Instagram

Enten du er blogger og ønsker flere lesere, ønsker å promotere eget arbeid eller produkt, eller du bare ønsker å se skikkelig kul ut og kanskje få et og annet gratis produkt i ny og ne (ja det er lov). Det er ikke til å stikke under en stol, sosiale media er viktig for noen av oss, og for oss kreative da spesielt Instagram. Ja det er falskt, ja det er masete og fullstendig overfladisk, det kan gi oss dårlig selvtillit og til og med dårlig samvittighet (Instaguilt anyone?), men der er fortsatt en unik måte å få vist fram seg selv, sitt arbeid og sitt “brand” som ikke fantes kun for noen få år siden.

Noen var heldige (smarte) og hoppet på Instavogna tidlig. Noen av de tidlige Instagrammerne kan i dag til og med leve av dette og det er nok mange som ser til disse og ønsker det samme for seg selv. Dessverre er det blitt atskillig vanskeligere å få følgere i dag enn det var for kun kort tid siden. En kombinasjon av mange flere brukere og en ny algoritme lik den på Facebook, hvor du kun ser de postene med høyest engasjement (likes, kommentarer og shares), gjør det ekstra vanskelig å bli synlig. I tillegg er det så utrolig mange om beinet og enkelte er ikke interessert i å følge andre, bare å ha følgere selv.

Mange guider der ute liker å framstille det som at det å få mange Instgramfølgere er lett, og det var det kanskje på et tidspunkt, men de dagene er over. Det er med andre ord ikke nødvendigvis noe galt med deg om du sliter med å få tallene til å vokse. Om du ser en eller annen Johnny noksagt med 10k pluss kan jeg nesten garantere at de følgerne er kjøpt, eventuelt var personen veldig tidlig ute og fikk følgerne mens Instagram fortsatt var ganske nytt. Er det da umulig å bli stor på Instagram i 2017 (uten å kle seg naken eller delta på Paradise Hotel)? Jeg mener det er fortsatt mulig, akkurat som det fortsatt er mulig å bli stor i Hollywood, men det er akkurat like vanskelig å få oppmerksomhet på Instagram som det er i den virkelige verden. For å få flere følgere burde du altså være ganske flink til det du gjør og aller helst også skille deg ut på et vis. Det krever også en god del egeninnsats.

Jeg er kanskje ikke rette personen til å skrive en guide om hvordan man får flere følgere, i og med at jeg ikke akkurat er Kim K selv. Derfor har jeg hatt noen spørrerunder med de som faktisk har klart å få Instagram kontoen til å vokse det siste året. Sånn for å øke kredibiliteten litt. Her er tipsene jeg har kommet fram til.

1. Ha flotte bilder av høy kvalitet og en gjennomført stil

Det sier seg kanskje selv. Instagram er en bildedelingstjeneste. Bildene dine må være flotte. Aller helst burde du også ha en “theme” og en gjennomført stil på alle bildene. Velg om du vil ha en fargerik konto, eller en mer sort og/eller hvit look. Det enkleste er å ikke ha mer enn 3 farger som går igjen i feeden din. I tillegg til sort og hvitt som går til alt. Om du bruker mye farger, prøv og vær litt mindful og bruk farger som passer sammen.

Tenk også over bakgrunnen. Minimalistiske bilder gjør seg godt på Instagram da man bare ser bildet som en liten firkant. Prøv å hold bakgrunnen så “ren” som mulig. Pass også på at bildene du tar er i god kvalitet. Et mobilkamera tar veldig bra bilder i dag, men pass på å ta bildene i godt lys. Helst naturlig dagslys.

2. Work, work, work

Å ha flotte bilder er dessverre ikke nok i seg selv. Alle har veldig flotte bilder i dag. Det som går igjen hos alle de jeg har snakket med, er at mengden tid du er villig til å bruke på Instagram vil avgjøre hvor lett du vil få nye følgere. Det er ikke bare nok å poste et bilde for så å legge fra seg telefonen og håpe på at likesa skal tikke inn. Du må være aktiv selv. Instagram er tross alt et sosialt medium, som betyr at du må være sosial. Lik, kommenter og gjerne også del andres bilder. For å bli lagt merke til i havet av hjertesmilyer kan det være greit å legge igjen litt mer tankefulle kommentarer av og til. Dette kan føles litt kleint når det er folk du ikke kjenner, men du blir fort vant til det. Om man ønsker mange følgere på Instagram kan man definitivt ikke være sjenert, eller redd for å drite seg ut. Kommenterer du på motekontoer kan det være greit å skrive hvorfor du likte akkurat dette antrekket så godt, ikke bare en “love it!”. Det er med Instagram som med det virkelige livet. Vi liker de som liker oss. Vær hyggelig og ekte. Det lyser ganske kraftig igjennom om du er falsk så prøv å unngå å kommentere kun for å kommentere. Kommenter på det du virkelig liker.

En annen grunn til at det er viktig å være aktiv er algoritmen. Jeg har bedriftskonto så jeg har testet dette ut for meg selv. Fordi jeg har et skikkelig elsk/hat forhold til Instagram, og at jeg er inne i en “hat”-periode for tiden, har jeg vært ufattelig lite aktiv. Resultatet? Jeg har mistet 50 følgere på kort tid og har mye lavere eksponering enn jeg hadde før. Algoritmen virker å foretrekke de som er jevnt aktiv over tid. Ikke de som logger på en gang annenhver dag for å sjekke. Felles for de jeg har snakket med som får mange likes og vokser raskt er at de jobber beinhardt for å sanke inn disse likesa. De deltar i utallige comment pods og sitter generelt på Instagram hele dagen. Om du har ambisjoner om å vokse på Instagram er det derfor anbefalt at du faktisk liker deg der.

3. Comment Pods

Comment pods er grupper som blir dannet som oftest på innboks, men også utenfor Instagram som i Facebookgrupper og lignende. Medlemmene i gruppene må like og kommentere på alle bildene som postes i gruppen ellers får de ikke poste selv. Dette gjør at man får høyere engasjement og dermed skal man da ifølge de som mener de har “hacket” algoritmen, bli mer synlig. Jeg vet ikke helt hvor effektivt det faktisk er, men det kan være verdt å sjekke ut. Bare vit at det er ekstremt mye arbeid. I hvert fall om du er medlem av mer enn en gruppe. Det kan også kjennes litt falskt ut å måtte kommentere på bilder du i utgangspunktet ikke har noe særlig mening om og ikke vet helt hva du skal skrive. Det er ikke sikkert at du blir så mye mer synlig heller. Jeg har ikke fått flere følgere eller mer likes etter at jeg testet ut en slik gruppe. Det jeg har fått ut av det da er noen hyggelige bekjentskaper, et par insider tips og viten om at innerst inne, til tross for bitching, falskhet og unfollowers (som vi alle er enige om at vi hater, men ingen vil innrømme at de gjør) så er vi alle egentlig bare ute etter det samme. At noen skal like bildene våre.

Om du ikke har fått invitasjon til en comment pod, kan du velge å danne en selv. Ta kontakt med noen av dine favorittkontoer og spør om de ønsker å danne en liten gruppe som liker og kommenterer på hverandres bilder.

4. Play dirty

Det er kanskje litt kynisk å si det, men jeg sier det nå uansett. Skal du virkelig bli stor på Instagram må du legge bort alle tanker om hva andre mener om deg. I hvert fall om du ønsker det nå og ikke om 5 år. Om du er en person som nekter å spille skittent kan du nesten bare belage deg på at det vil ta tid å vokse. Å velge å være autentisk og tro mot deg selv og ditt brand vil alltid lønne seg i det lange løp, og jeg personlig mener det alltid er bedre å vokse sakte, men å heller få følgere som faktisk liker det du gjør. Du vil da få mer “ekte” følgere som er lojale. Har du noe du ønsker å selge en dag vil du heller ha 1000 mennesker som liker det du gjør, enn 50 000 som stalker, sikler, eller bare følger deg fordi du følger dem. Men la oss bare være ærlige her. Kvalitetsfølgere er ikke hva alle er ute etter. Enkelte ønsker bare å se kule ut, bli bekreftet, få litt gratisprodukter her og der og bli invitert på kule fester. Det er ikke noe skam i det så lenge en ikke går rundt å later som noe annet. Ønsker du å få følgere på raskest mulig måte kan du gjøre følgende:

Kjøpe dem

Jeg vet alle sier at det er så lett å avsløre kjøpte følgere. Men er det egentlig det? Når man har 15k følgere og får 150 likes per bilde er det jo noe som skurrer, liksom. Dessverre er det ikke nødvendigvis slik etter at den nye algoritmen kom. Mange kan ha ganske lavt engasjement selv om følgerne ikke nødvendigvis er kjøpt. De kan ha mange inaktive følgere, eller mange “stalkere” (folk mer enn gjerne følger med på hva du gjør, men aldri trykker liker). Om du har business-profil vil du se at ganske få av følgerne dine i det hele tatt har sett bildene du poster. Ca 10-15 % av mine følgere ser bildene mine, ifølge Instagram analytics. Hvor mye engasjement du får har like mye, om ikke mer, med hvor aktiv du selv er, enn om følgerne er “ekte” eller kjøpt. En annen fordel med å kjøpe følgere er den psykologiske effekten det gir. Når du ser en fin profil med over 20k følgere er det lettere å følge den uten å forvente en ”follow back”. Tjue tusen andre har jo gjort det før deg. Dette må jo være verdt å følge siden andre gjør det. Har du under 10k derimot, er det vanskeligere. Som liten profil er man også mer utsatt for disse irriterende follow/unfollow-folka. Kanskje fordi de tror det er større sjanse for å få en ”follow back” fra en liten konto. Når du har en liten konto er det dessverre også mer sannsynlig at folk tenker at det ikke er noen vits å følge deg siden ingen andre gjør det. Uansett hvor fine bilder du har. Vi mennesker er dessverre litt enkle sånn.

Follow/unfollow

Teknikken er som følger: Du finner et par hundre kontoer som ligner din egen og følger dem (gjerne de med litt færre følgere fordi det er større sjanse for at de er litt desperate og vil følge tilbake). Etter et par dager sjekker du hvem som ikke har fulgt deg tilbake og så avfølger du dem. Gjenta hver dag. Siden det ikke tar seg så godt ut å følge så mange, kan du etter en liten stund avfølge de som følger deg tilbake også. Ideelt sett burde du ikke følge mer enn et tresifret antall. Ulempen med dette er at de fleste i dag har apper hvor de kan se hvem som avfølger dem og vil bare avfølge deg tilbake. Men som businessfolket i Amerika sier, everyday there’s born another idiot. Det er disse som er nøkkelen til din suksess. Det vil alltid være noen som ikke legger merke til det. Gjør du dette lenge nok, vil tallene dine øke. Det er rein matematikk.

Bruk apper til å gjøre jobben for deg

Å sitte å like og kommentere i timevis på Instagram er ganske hardt arbeid, og veldig kjedelig i lengden. Likevel vet vi at det er dette som må til om man ønsker flere følgere. Hva med å investere i en app som gjør jobben for deg? Omtrent hver eneste dag får jeg en ny mail i spamboksen min om en eller annen app som skal poste, like og kommentere for meg på Instagram. Så kan jeg heller bruke tiden på viktigere ting som å nyte livet. Det høres fristende ut, men igjen, her kan du ikke være av typen som bryr deg så veldig om hva andre mener om deg. Disse appene har dessverre ikke så voldsomt utviklet sosial intelligens (ennå), og kan lett finne på å kommentere “gorgeous view” på et av disse bildene som gjør at hashtaggen #instamood aldri virker (du vet hvilke) eller “nice flatlay” på et bilde av en hund. I tillegg har den en tendens til å følge og avfølge de samme menneskene (venners venner) i ett sett. Selv om det “bare er Instagram” blir det lagt merke til “på ordentlig” når du følger alle i den samme vennegjengen opp til flere ganger om dagen. Dag etter dag, år etter år. Men som sagt, om du ikke bryr deg så veldig mye om hva andre tenker om deg, er dette en måte å øke antall følgere litt raskere enn normalt.

Bruk hashtaggen #like4like

Det er skikkelig fjortis, men også grunnen til at yngre folk alltid har flere følgere enn oss eldre. Er man seriøs ønsker man jo ikke akkurat å bruke denne hashtaggen, men ønsker du flere likes (og dermed mer synlighet) er dette en måte å gjøre det på.

Les også: Disse hashtaggene bør du bruke på Instagram

5. Post Instagram-vennlig innhold

Noe av det som gjør Instagram så gøy er at det er en fin måte å få brukt kreativiteten sin. Noe av det som gjør det så nyttig er at du får vist fram din unike stil eller ditt unike arbeid. Dessverre er det sånn at det vi liker selv og er svært fornøyd med ikke alltid slår like bra an hos andre. Det kan føles veldig kjipt, men markedet bryr seg lite om at du har brukt timer på å få den riktige makeup-looken. Eller hvor mye tid og krefter du har brukt for å få akkurat den riktige komposisjonen på flatlayet. For ikke å snakke om alle timene du har brukt på etterbehandlingen. Men kaffekoppen din, den kan høste likes den. Selv om det bare er en billig en fra Ikea.

Av og til tror jeg at man bare må “selge seg” litt når man jakter på likes. Det betyr ikke at man skal slutte å gjøre sin egen greie, men om man slenger inn et og annet blomsterbilde, en kaffe latte i ny og ne, eller kusinen din sin Chanel veske, får man ofte flere likes. Flere likes = mer synlighet = flere følgere. Vi liker ofte det som er gjenkjennelig. En kaffekopp eller en bukett roser vekker gode følelser i oss. Det er noe vi alle har et forhold til på et eller annet vis. Det er også mindre personlig og lettere for ukjente å trykke liker på enn en selfie eller et antrekksbilde. For all del ikke bli helt klisje og bare post bilder av avokadotoast og peoner, men sleng gjerne inn et slikt lettlikelig bilde innimellom for å høyne engasjementet ditt.

Noen ekstra hacks helt til slutt

Jeg tenkte bare å avslutte med noen ekstra Instagram-hacks som du enkelt kan teste ut om du ønsker å få flere følgere.

  1. Jeg fikk dette tipset av en jente som har klart å vokse fra 6000 til over 15 000 følgere på relativt kort tid. Slå på varsler hos de største Instagram-kontoene (om du er moteblogger kan dette f.eks være Song of Style, the Blonde Salad osv) og kommenter med en gang de har postet et innlegg. På denne måten vil veldig mange se kommentaren din fordi bildet mest sannsynligvis vil få veldig høy synlighet. Jo mer autentisk og gjennomtenkt kommentaren din er, jo større sjans er det for at folk vil bli nysgjerrig på dette kloke vesenet og sjekke ut kontoen din. Med andre ord, her holder det ikke med hjertesmiley og tommel opp.
  2. Som jeg var inne på i punkt 2, vi mennesker liker gjerne de som liker oss. Vi har også en tendens til å føle et slags forpliktelse til å gjengjelde tjenester. Det vil si at om noen viser oss litt ekstra oppmerksomhet og gir oss snille kommentarer, ønsker vi gjerne å gjøre det samme tilbake. Vær raus med komplimentene, men ikke så raus at det virker falskt. Ikke si noe du ikke mener, men vær heller ikke redd for å si det når det er noe du virkelig liker.
  3. Explore siden på Instagram er litt kjip, og viser stort sett bare bilder som har fått tusenvis av likes og å søke hashtags er håpløst for tiden om du ikke er over gjennomsnittet opptatt av masseproduserte kinesiske vesker og amatørporno. For å finne potensielle nye følgere kan du gå inn på kontoer som er litt i samme stil som din egen og sjekke hvem som har likt dem for så å like/kommentere på et par av bildene til disse kontoene. Om du for eksempel har en veldig fargerik konto er det jo større sjanse å få ”follow back” av noen som liker andre fargerike kontoer.
  4. En veldig kjapp og enkel måte å skaffe seg litt oppmerksomhet er å like andres kommentarer. Si at noen har lagt igjen en fin kommentar på et av bildene til en du følger. Lik gjerne den kommentaren. Jeg kan nesten garantere deg at det vil få dem til å sjekke ut kontoen din. Spesielt siden dette med å like kommentarer fortsatt er såpass nytt og dermed noe kanskje ikke alle gjør ennå.

Dette var noen ting du kan gjøre selv for å få flere Instagram-følgere. Som du kanskje skjønner krever det litt innsats. Mange vil aldri innrømme det fordi de liker å gi inntrykk av at akkurat deres konto er så spesiell at den bare “eksploderte over natta”. Jeg sier ikke at dette ikke kan skje, men det er ganske usannsynlig og mye mindre vanlig enn man tror. De fleste jeg har snakket med som har vokst relativt raskt har i tillegg til å ha veldig flotte og gjennomførte kontoer, jobbet ekstremt hardt for det. Noen har også kjøpt sine første par tusen følgere, og selv om ingen vil innrømme det er det også utrolig mange som driver med follow/unfollow. Hva du er villig til å gjøre for å få flere følgere får være opp til deg selv og hvordan du ønsker å framstå. Det kan være greit å ha i bakhodet at engasjement i forhold til følgere er noe mange brands ser på når de ønsker å samarbeide med influencers. Litt urettferdig for de av oss som har ghostfollowers (døde kontoer som ikke kan fjernes) men også en grunn til å unngå å jukse seg til følgere om man ønsker seriøse samarbeid i framtiden.

Bare sånn helt til slutt

Husk at Instagram er et sosialt medium med brukere fra hele verden. Jeg tror generelt vi nordmenn er ganske høflige mennesker som oppfører oss normalt pent på Instagram, men i og med at det er så mange brukere fra forskjellige land og kulturer og ganske mange av disse er veldig unge kan det oppstå en del rare, flaue og ekle situasjoner. Ikke ta det personlig! Husk at Instagram på mange måter er et spill, og mange er der for å mele sin egen kake først og fremst. Det er lov å spille spillet, men husk at det er virkelige mennesker som sitter der bak kontoene. Det er aldri dumt å være litt mindful på hvordan man oppfører seg mot andre. Bare så det er sagt. Happy Instagramming!

Skrevet av: Gunhild Kristiansen

Gunhild er utdannet frisør, og blogger hovedsakelig om mote, hår og beauty. I tillegg tegner og illustrerer hun. Les flere poster Gunhild har skrevet

2 kommentarer om “Hvordan få flere følgere på Instagram

  1. Hei! Fin artikkel – både oppløftende og nedslående for en som synes tallene vokser veldig sakte…… Du understreker for egen del at å oppnå og drive en IG-konto med mange følgere er en heldagsjobb og ikke så enkelt å kombindere med å drive egen bedrift samtidig. Å være 100% «på» på sosiale medier er veldig krevende i arbeidshverdagen og jeg sier stadig til meg selv at det er viktig å finne balansen i innsats og forventet resultat.

Legg igjen en kommentar

Vis
Skjul