Slik lykkes du med bloggen din i 2017

Ingenting i livet er garantert, men her er fem essensielle tips til hvordan du lykkes med bloggen din i 2017.

Skrevet av: Gunhild Kristiansen

1. Klargjør overfor deg selv hvorfor du blogger, og hva du ønsker å få ut av det

Du trenger absolutt ikke ha noen annen grunn til å blogge enn at du liker det. Mange blogger som hobby, og bruker bloggen sin som en plass der de deler personlige tanker og kreative prosjekter. Det er helt ok å ikke ha noen ambisjoner utover det.

Er det derimot slik at du egentlig vil ha mange følgere er det greit å være innstilt på at andre kanskje ikke er like interessert i hva du spiste til middag i går og din fantastiske stil. Ikke fordi det er noe galt med din stil, men fordi det er så mange bloggere at det er vanskelig å synes. Det er overhodet ikke bortkastet å blogge selv om du har få lesere. Det viktigste er at du selv føler at du får noe ut av det. I tillegg til kreativt uttrykk får du både skrivetrening og gode fotoskills av å blogge relativt ofte. Om du i tillegg er tilknyttet en plattform som Femelle.no kan kan du også være så heldig å møte andre hyggelige bloggere med like interesser og få nye venner.

Kanskje blogger du fordi du ønsker å oppnå noe med bloggen din. Om dette er tilfelle blir det straks viktigere å vite hvordan du lykkes med bloggen din. Da gjerne i form av flere lesere. Mulig du er journaliststudent som blogger for å få erfaring, og etterhvert jobb. Kanskje ønsker du å få en fot innenfor motebransjen. Kanskje ønsker du å starte egen business og trenger bloggen for å spre ordet, eller kanskje du bare rett og slett ønsker å bli kjent og/eller tjene penger på bloggen din.

Det er greit å være ærlig med seg selv om hvorfor en blogger. Slik at du kan peile deg inn på den retningen du ønsker og ikke bare skrive litt her og der om alt og ingenting. Å ha klare mål korter ned veien mot suksess. Er bloggen din personlige dagbok står du fritt til å skrive hva du vil, men ønsker du for eksempel å profilere din business som personlig trener er kanskje personlige innlegg om besøket fra bestemor i helgen noe du kan spare til Facebook.

Husk at leserne dine besøker bloggen din fordi de forventer å få noe ut av det. Hvordan ønsker du å framstille deg selv? Er mange lesere og trafikk viktigere enn din egen integritet? Ønsker du at folk skal le med deg, eller av deg? Det er ikke nødvendigvis galt å være provoserende, men sørg i alle fall at du snakker din sannhet. Kan du stå for det du skriver? Integritet er viktig for å beholde en god selvfølelse og er selvfølelsen verdt å ofre for klikk?

Dette er det kun du selv som kan svare på. Skaffer du deg lesere ved å skrive om all dritten fra forholdet ditt og pøser på med masse clickbaits og annet drama, vil du alltid være avhengig av å skape nytt drama i livet ditt for å holde på leserne. Kanskje ikke den beste strategien på sikt. Bruk heller stemmen din til å skrive om noe du virkelig liker eller brenner for.

2. Success is 10 percent inspiration and 90 percent perspiration

Mange starter en blogg fordi de er inspirerte. Det er veldig gøy i begynnelsen. Alt er nytt, vi har mange ideer og lærer fort og så stopper det opp. Leserne kommer kanskje ikke så fort som vi ønsker, vi er opptatte med jobb og studier, det blir alt for lite tid til blogging, det er ikke like gøy lengre, motivasjonen daler og vi stagnerer. Det er veldig vanlig å stagnere etter en stund uansett hva det er man driver med. Av og til kan denne stagnasjonen vare i månedsvis og til og med år.

Det er absolutt ikke gøy å jobbe uten å få resultater, men ofte er det dét som skiller de som lykkes fra de som ikke lykkes. Det er derfor du hører folk som Steve Jobs si at du må gjøre noe du virkelig liker å holde på med. Fordi resultater kommer ikke over natta. Man må gjøre de kjedelige tingene også, noe som innebærer å kanskje velge bort den vinkvelden med jentene for å sitte inne og jobbe med bloggen om man ikke klarer å finne tid ellers. Det høres kanskje litt overdrevent ut, men felles for dem som lykkes i tøffe bransjer er at de vet hvordan det føles å ofre noe. Bare spør en idrettsutøver.

3. Tenk nytt!

Det er så utrolig mange bloggere der ute og det som slår meg er hvor like alle sammen er. Det mest essensielle tipset for hvordan du lykkes med bloggen din er at du må være annerledes på et vis. Men hva er annerledes, og hvordan blir du det? Det er selvfølgelig vanskelig å skulle finne opp kruttet hver dag og i søken etter inspirasjon er det lett å ende opp med å “kopiere” de man ser opp til ubevisst. Jeg vet dette hender meg hele tiden. Derfor prøver jeg å unngå å lese alt for mange mainstream blogger.

En annen grunn til at vi ikke alltid gjør vår egen greie hundre prosent, er at vi ikke helt tør. Inni oss har vi kanskje en kjempegod ide, et innlegg vi ønsker å skrive, en måte å uttrykke oss på, en liten personlig touch vi ønsker å legge til – men vi tør ikke fordi vi er redd for å bli dømt, eller at andre ikke skal like det osv. Det er enklere å bare gjøre det vi vet funker. Dette er noe sikkert mange kunstnere kan kjenne seg igjen i. Man prøver å gjøre sin egen personlige greie som man selv synes er skikkelig kult også er det ingen som liker det. Så smeller man sammen noe upersonlig dritt som tok et minutt å lage også elsker folk det.

Jeg aner virkelig ikke hvorfor det er sånn, jeg mener – alle har jo ulik smak, men denne ganske vanlige erfaringen gjør at mange ikke tør fortsette å gjøre sin greie fordi man ser at det ikke “funker”. Jeg kaller dette kortsiktig tenking. Avokadoer og roser vil alltid få flere likes fordi det er noe folk har sett før og gjerne har et godt forhold til (gjenkjennelsesfaktoren), men det finnes mer enn nok roser og avokadoer fra før.

Jeg mener vi må tørre å kjenne litt på at ikke alt vi gjør vil falle i smak hos andre. Uten at det trenger å bety at vi ikke er dyktige. En plass der ute er det forhåpentligvis en eller annen “weirdo” som liker akkurat din stil. Jeg vil heller se tusenvis av slike ulike weidoer enn tusenvis med akkurat den samme veska. Så fremst du ikke var først ute, spar pengene dine, hopp av Guccibeltevogna og skap ditt eget belte.

4. Finn din flyt

Mange tenker at for å lykkes med bloggen må de oppdatere hver dag og gjerne flere ganger om dagen. Glem det! Det er ikke dumt å blogge ofte for treningen sin del, men det er ikke noe must for å lykkes. Det viktigste er at du finner din egen flyt som funker for deg. Som resultat får leserne dine et inntrykk av hvor ofte du oppdaterer.

Om du klarer å blogge en gang hver uke er det bedre enn å blogge seks dager i uka i flere måneder for så å plutselig forsvinne. Har du mange gode innlegg du ønsker å dele på en gang? Hva med å spre de utover så du har noen i bakhånd til perioder det blir mindre tid og overskudd til blogging? Om du har lite tid og ikke så mange faste daglige lesere er du like godt tjent på å bruke mer tid på å promotere bloggen din i sosiale media og mindre tid på å skape innhold.

5. Skap din egen definisjon av suksess

Jeg skal fortelle deg noe som absolutt ingen markedsførere på Facebook vil fortelle deg, men som er helt sant. Du trenger ikke en gang kjøpe et kurs hos meg. Det finnes en mulighet for at du – til tross for hvor dyktig du er og hvor hardt du jobber, til tross for hvor mye du skiller deg ut og hvor mange «hvordan lykkes med bloggen»-artikler du leser, og hvor mange webinarer du piner deg igjennom – ikke kommer til å lykkes.

Vi har dessverre falt for historien om at om vi bare jobber hardt eller smart nok så vil vi lykkes til slutt. Fordi vi fortjener det. Det er ikke sant. Jeg leste en veldig god artikkel her om dagen hvor forfatteren skrev at for 50 år siden var kanskje talent + hardt arbeid + tid nok for å lykkes. I dag må du derimot legge til en komponent: flaks.

I tillegg er det ikke noen hemmelighet at hvem du kjenner, hvor mye penger du har, hvordan du ser ut, hvor mye du er villig til å selge sjela (og kroppen din) også har noe å si. Det er faktisk mulig å jobbe i år etter år med bloggen, være veldig talentfull og fortsatt ikke havne på topplista. Likevel vil jeg påstå at de eneste bloggerne som har mislyktes er dem som sluttet etter et par måneder.

Jeg har ikke noen kjent blogg, men ikke en plass i kroppen kjenner jeg at jeg har mislyktes. Ja, jeg har produsert innhold som jeg gremmes over den dag i dag, men jeg har lært. Jeg har lært så utrolig masse. Jeg har gått fra å klippe hår til å bli en person som mestrer WordPress og SEO. ISO, lukkertid og blenderåpning har nå fått en ny betydning for meg. Jeg har til og med lært meg Photoshop.

Før jeg startet denne bloggen hadde jeg ikke skrevet noe siden videregående. Nå har jeg logget utallige timer med skriving. Jeg har blitt tålelig god til å flette, og jeg har gjenopptatt en gammel hobby fra barndommen. Tegning. Noe som gir meg veldig stor glede i hverdagen. Jeg har møtt mange flotte bloggere og deltatt på en del spennende events. Om dét er å mislykkes, så gjør det meg absolutt ingenting å mislykkes enda mer i framtiden.

Husk at definisjonen på suksess ikke nødvendigvis er hvor kjent du er, eller hvor mye penger du har i banken, men hvor mye du selv har vokst og utviklet deg i prosessen. Og ikke minst hvor godt du trives selv. Da har du allerede i mine øyne knekt koden til hvordan du lykkes med bloggen din. Og resten av livet, for så vidt.

Skrevet av: Gunhild Kristiansen

Gunhild er utdannet frisør, og blogger hovedsakelig om mote, hår og beauty. I tillegg tegner og illustrerer hun. Les flere poster Gunhild har skrevet

2 kommentarer om “Slik lykkes du med bloggen din i 2017

Legg igjen en kommentar

Vis
Skjul